Rad by som sa dozvedel nieco viac o tom, ktory z tychto dvoch farebnych priestorov pouzivat. Adobe RGB ma sirsie farebne spektrum, tym padom bude zrejme kvalitnejsi a vhodnejsi na tlac. Na to asi musi byt zosuladeny cely proces fotka-monitor-tlac. Vacsina labov vraj AdobeRgb nepouziva. Oplati sa preto pouzivat AdobeRGB, ak chcem fotky tlacit v labe? Alebo pouzivat sRGB, ktory mi pekne zobrazuje aj moj notebook? Ako je to s tlacou na domacej tlaciarni s pouzitim AdobeRGB? dakujem
Profesionali pracuju v AdobeRGB, a prevod do inych profilov robia az podla vystupneho zariadenia. sRGB je na prvy pohlad lubivejsi (kontrastnejsi, farebnejsi), preto je vhodnejsi pre prezentaciu na monitore. Ak chces nieco tlacit, najlepsie bude ak si zozenies vystupny ICC profil zariadenia (dodava sa ku kvalitnejsim tlaciarnam a da sa zohnat aj k minilabom). Potom vydolujes z Adobe RGB maximum.
Vacsina zariadeni je standardne kalibrovana na sRGB. AdobeRGB ponuka trocha sirsi farebny rozsah v zelenych farbach (za cenu plynulosti gradientov). Ak chces z fotky maximum, je len jedina cesta: RAW
Fotim do RAW. Na prehliadanie na monitore a webe je teda lepsi sRGB. Ak to spravne chapem, tak najvhodnejsie je RAW upravovat do sRGB na prezentaciu na webe a na prehliadanie. Na tlac si je teda vhodne zohnat konkretny ICC profil.
Konzultovalm som trosku s kolegom a jeho rada znie: snimat do Adobe RGB, na obrazovku, web a do minilabu konvertovat do sRGB alebo prislusneho profilu labu. Ak tlacis fotku na atramentovej tlaciarni s rozsirenym spektom farieb (6 a viac zasobnikov), tak nechat v AdobeRGB alebo previest do profilu tlaciarne. Tieto tlaciarne maju totiz gamut len o nieco mensi ako AdobeRGB, tym padom bi si v sRGB prisiel o pomeren siroku skalu odtienov. Ak fotis v jpg a fotky chces bez uprav odovzdat na pozeranie alebo tlac v minilabe, tak si nastav sRGB, niektore minilaby ani nevedia AdobeRGB spracovat.
Konzultovalm som trosku s kolegom a jeho rada znie: snimat do Adobe RGB, na obrazovku, web a do minilabu konvertovat do sRGB alebo prislusneho profilu labu. Ak tlacis fotku na atramentovej tlaciarni s rozsirenym spektom farieb (6 a viac zasobnikov), tak nechat v AdobeRGB alebo previest do profilu tlaciarne. Tieto tlaciarne maju totiz gamut len o nieco mensi ako AdobeRGB, tym padom bi si v sRGB prisiel o pomeren siroku skalu odtienov. Ak fotis v jpg a fotky chces bez uprav odovzdat na pozeranie alebo tlac v minilabe, tak si nastav sRGB, niektore minilaby ani nevedia AdobeRGB spracovat.
Dakujem, presne v toto som si chcel ujasnit.
Este dotaz: Ak sa nemylim tak pri foteni do RAW sa farebny profil vybera az pri uprave v pocitaci. Takze jednoduchy priklad: mam fotku (v RAWe) ktora sa mi paci. Po skopirovani do PC ju prevediem do sRGB pretoze ju chcem dat na web. Fotku v RAWe si zalohujem, a ak ju budem chciet v buducnosti vytlacit tak ju opat prevediem do prislusneho profilu tlaciarne alebo minilabu. Chapem to spravne?:-)
AdobeRGB vs. sRGB
Este dotaz: Ak sa nemylim tak pri foteni do RAW sa farebny profil vybera az pri uprave v pocitaci. Takze jednoduchy priklad: mam fotku (v RAWe) ktora sa mi paci. Po skopirovani do PC ju prevediem do sRGB pretoze ju chcem dat na web. Fotku v RAWe si zalohujem, a ak ju budem chciet v buducnosti vytlacit tak ju opat prevediem do prislusneho profilu tlaciarne alebo minilabu. Chapem to spravne?:-)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa