Ahojte,
mam maly problem. kupil som IR /JJC na Pentax/ kôli dlhsim casom nocnych zaberov. Pri nastaveni vsetkeho co sa patri v menu to ale nejako nejde. Lepsie povedane - v manuale pisu, ze pri Bulbe trva expozicia tolko, kolko je stlacene tlacitko na IR, ale ono expozicia cvakne cca. desatinkou sekundy a je hotovo. Co ma zaraza, pri aktivovani IR by mala byt zablokovana spust, co nie je - navyse funguje tak, ako by mala IR, pri stlaceni a drzani trva expozicia tolko, kolko je drzana.
Neviete, kde by mohla byt chyba?
Dik - Milan
Na to IR spust nemozes pouzit. Nemoze ti stale blikat diodka. Musel by tam byt taky rezim, ze prvykrat stlacis otvori, druhykrat stlacis zatvori.
Pre pracu s B sa pouziva kablova spust s aretaciou.
Lepsia funkcia pre nocne fotografie na Pentaxe je tzv. Multiexposure so zapnutym EV blendingom(EV adjust). Nastavis si co ja viem 9 expozicii po 10s a 9x exponujes a potom Ti to fotak spoji do jednej foto, moze byt aj RAW, ktora bude vyzerat lepsie a mat menej sumu ako napr. 90sec bulb. Taktiez sa to da pouzit aj cez den napr. na foto vody alebo ine experimenty s fotkami :)
Presne to je krasa na Nikonoch (a mozno aj niekde inde, neviem). Dialkove tlacitko stlacim prvy krat - otvori sa, stlacim druhy krat - zavre sa... Ja mam skor iny problem...naprik tomu ze fotim uz vyse roka a vzdy poctivo na manuale, nejak pri bulb neviem odhadznut spravny cas... Mohli by ste mi Vy ako skuseny fotograf nejak poradit?
Presne to je krasa na Nikonoch (a mozno aj niekde inde, neviem). Dialkove tlacitko stlacim prvy krat - otvori sa, stlacim druhy krat - zavre sa... Ja mam skor iny problem...naprik tomu ze fotim uz vyse roka a vzdy poctivo na manuale, nejak pri bulb neviem odhadznut spravny cas... Mohli by ste mi Vy ako skuseny fotograf nejak poradit?
ako sa ti dá poradiť odhad času, keď ani nenapíšeš čo fotíš s bulb-om?
V rezime B je to vec experimentu. Treba si zaznamenavat situaciu a cas. Pri dlhych casoch aj tak meranie (keby fungovalo), by bolo nepresne. S predlzujucim sa casom sa znizuje citlivost zaznamoveho prvku (snimac/film). Su na to aj nejake tabulky.
Teraz bez ohľadu na to, čo fotíš skús takúto vec.
Predpokladám, že chceš fotiť na nízke hodnoty ISO. Skús si spraviť skúšobný záber na vysokom ISO (napr. 3200) a vylaď si expozíciu na ňom - to ti zaberie pár minút. Potom si ISO nastav naspäť dolu a zohľadni to pri výpočte času pre BULB.
Ani po dvadsiatich rokoch to neodhadneš...:)
A načo aj, že....
Expozimeter bol vyvynutý presne za tým učelom , že to odhadnúť nejde.....
Aspom sme pokecali....
IR a BULB na K20ke.
Pre pracu s B sa pouziva kablova spust s aretaciou.
Predpokladám, že chceš fotiť na nízke hodnoty ISO. Skús si spraviť skúšobný záber na vysokom ISO (napr. 3200) a vylaď si expozíciu na ňom - to ti zaberie pár minút. Potom si ISO nastav naspäť dolu a zohľadni to pri výpočte času pre BULB.
A načo aj, že....
Expozimeter bol vyvynutý presne za tým učelom , že to odhadnúť nejde.....
Aspom sme pokecali....
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa