Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Fotenie moda+ akty (objektiv)

Swifty50s
Swifty50s 2009-05-18 10:32:26+02
zdravim som zaciatocnik ale bavi ma fotenie co je zaklad, mam canon EOS 350d viem nic moc, planujem kupit aj novy objektiv mam k tomu len ten setovy (55) aky by ste mi odporucili na fotenie mody a aktov? fotim prevazne ludi a v obj.sa nevyznam. a ak niekto vie tak ako alebo cim fotia modelky ze vyzeraju tak neprirodzene dobre, (aj tie farby)? je to fotakom alebo objektivom alebo PC?

Swifty50s
2009-05-18 14:36:45+02
ok dakujem za rady idem sa viac snazit :)

maRmaRko
2009-05-18 15:07:55+02
príspevok od: Swifty50s
skor ako kazdeho ktoreho vedia vytocit ludia co robia unahlene zavery :)
Hej, ale ty chceš fotiť módu a akty a nemáš ani šajnu o objektívoch a pod.

Ale fotiť takéto veci je už trošku vyšší level.
Takže nauč sa základné veci a potom foť..
Alebo začni pridávať fotky a čakaj pripomienky aké dostaneš, urob novú fotku, znovu pridaj. a čakaj..

Čo iné ti majú ludia povedať?
nerozumiem čo si chcel presne počuť..

marianjakubek
2009-05-18 20:47:45+02
: - )

HUGO7
2009-05-18 21:00:28+02
skus nejaky workshop...idealne nieco sa naucit

IR_photo
2009-05-18 22:52:19+02
k tomu nie je co dodat...vystizne

atik
2009-06-07 14:22:00+02
trochu mimo topic, ale najlepsie co som narychlo nasiel. Viete mi poradit, ako rozostavit svetla pri siluetnej fotografii?? mam namysli nieco taketo: http://www.tomasrucker.com/siluety/index_lb.html Predpokladam, ze jedno svetlo ide na biele pozadie, aby bolo skutocne biele :) Jedno ide asi zozadu, ale nie priamo, ale zo 45 uhla nie?? a dopredu ide odrazka?? aby sa aspon z casti prekreslili detaily?? ci moc som netrafil? :) dik moc za kazdy hint

duroslav
2009-06-07 14:36:12+02
príspevok od: atik
trochu mimo topic, ale najlepsie co som narychlo nasiel. Viete mi poradit, ako rozostavit svetla pri siluetnej fotografii?? mam namysli nieco taketo: http://www.tomasrucker.com/siluety/index_lb.html Predpokladam, ze jedno svetlo ide na biele pozadie, aby bolo skutocne biele :) Jedno ide asi zozadu, ale nie priamo, ale zo 45 uhla nie?? a dopredu ide odrazka?? aby sa aspon z casti prekreslili detaily?? ci moc som netrafil? :) dik moc za kazdy hint
Pozadie a popredie nasvecuješ nezávisle jedno od druhého. Pri fotkách ktoré sú na tej stránke by som povedal u väčšiny z nich že zozadu ani nebol na postavu žiaden iný zdroj svetla a boli zozadu nasvietené samotným pozadím a z predu nejaká odrazka.
Zopár tipov na fotky s bielym pozadím nájdeš tu:

http://www.zarias.com/?p=71

atik
2009-06-07 14:46:34+02
dakujem Ti velmi pekne

jake
2009-06-07 20:41:43+02
príspevok od: Swifty50s
hehe ok dik tak zrusme vsetky fora a staci google...
vies, fotenie mody a aktov je relativne jednoduche ale z druhej strany aj komplikovane. vyhoda je, ze vacsinou si v atelieri alebo si najdes dobre miesta a mas aj vhodne svetelne podmienky. Potrebujes:
1. Vhodny dobry objektiv - 85/1,8 - tym sa da zacat
2. Dobre PC s kalibrovatelnym monmitorom - inac neuvidis ako si to vlastne nafotil
3. Software - v podstate ak sa tomu chces venovat tak Lightroom 2 a Photoshop je viac menej podmienka
3. Zableskove vybavenie (www.darian.sk) - tam ti maji poradi a pomoze, eventualne aj zaskoli vo foteni
4. Ostatne musis praxou zvladnut sam - osobne to odhadujem na investiciu okolo 3000,- Eur aby sis si vystacil - a kazdopadne prvu vec si kup odrazne dosky a aspon kvalitny blesk s radiovym odpalom a stativ

Inac trochu si ma prekvapil otazkou, nie som v tomto az taky zbehly ale uz mam nieco malo za sebou a tento druh fotenia je narocny na cas, taktiez aj na psychiku a hlavne si to vybav so svojou priatelkou alebo manzelkou, lebo to nemusi skoncit dobre ak to nemas od zaciatku jasne.
A chystaj si atelier, moda a akty sa bez toho fotia velmi tazko. Ak mas otazky, pytaj sa.

BRANKY
2009-06-07 23:09:47+02
no zhrnul si mu to celkom dobre...
Ale prvom rade by si mal naštudovať veci okolo toho,,,,lebo podľa toho čo píše mám pocit, že nevie ani kde je sever...JA som strávil hodiny na nete a zisťoval som si čítal, recenzie, názory ľudí a pod. a potom som bol v obraze...a mal aspoň akú takú predstavu....
Nikto múdri z neba nespadol, ale takýmto prístupom to nedotiahne ďaleko...
Ak sa nad tým chalan poriadne zamyslí, tak zistí, že je to tak ako mu všetci píšeme...

BRANKY
2009-06-07 23:11:47+02
ako si už napísal škoda peňazí....
strašný prístup k danej veci...

simplyBIANCA
2009-07-09 15:35:30+02
príspevok od: BRANKY
ako si už napísal škoda peňazí....
strašný prístup k danej veci...
Myslim si ze keby kazdy reagoval tak promtne,ustretovo a progresivne bolo by toto forum omnoho plodnejsie ako akesi tazkopadne googlovanie zmeteneho laika hladajuceho ihlu v kope sena!!!Myslela som teda Jeka.Nevidim totiz v zmysle slova forum...viac ako priestor na diskusiu.....a ak niekto povazuje polozene otazky za dehonestujuce a infantilne alebo snad nehodne vobec vyskytu preco na ne reaguje??????????????myslim si ze kazdemu kto ma zaujem o fotenie by sa malo pomahat....a ten kto ma cit vnimat umenie nepotrebuje poucovat ci vyvysovat sa ale sirit posolstvo umenia dalej

2009-07-09 16:42:55+02
príspevok od: simplyBIANCA
Myslim si ze keby kazdy reagoval tak promtne,ustretovo a progresivne bolo by toto forum omnoho plodnejsie ako akesi tazkopadne googlovanie zmeteneho laika hladajuceho ihlu v kope sena!!!Myslela som teda Jeka.Nevidim totiz v zmysle slova forum...viac ako priestor na diskusiu.....a ak niekto povazuje polozene otazky za dehonestujuce a infantilne alebo snad nehodne vobec vyskytu preco na ne reaguje??????????????myslim si ze kazdemu kto ma zaujem o fotenie by sa malo pomahat....a ten kto ma cit vnimat umenie nepotrebuje poucovat ci vyvysovat sa ale sirit posolstvo umenia dalej
ok, takze si si ulavila, uz ti je lepsie?!? k teme sa nevyjadris, ale mudra si... mas moznost pomahat. preco si tak doteraz neurobila? ako si ty pomohla ludom tu na fore, ked sa tu rozkrikujes?!?

vodu kaze, vino pije.

markus
2009-07-09 16:49:56+02
Predpokladam ze si financne obmedzeny tak ti odporucam kupit pevnu canonacku 50mm f1,8 je za dostupnu cenu a s optickou kvalitou budes spokojny

kralik_j
2009-07-09 17:01:43+02
si na ceste ktora je velmi dlha a ty si na zaciatku.. Preco nevydolovat z toho setaku co najviac? Zoznam sa s nim, pofot vela, daj mu zabrat, ztotozni sa s telom a potom uvidis co dalej. NEbud jeden z tych co chcu na zaciatku hned vsetko a naj.
Ta 50 je vazne velmi dobre sklo, len mas take ohnisko v kite. Ak rozoznavas kvalitu a zacinas byt velmi kriticky ku kresbe tvojich skiel tak je to s casti opodstatnene, ze chces ine. Ale ak si este neprisiel na nedostatky kitoveho a jeho obmedzenia, tak to radsej skusaj dalej

BRANKY
2009-07-09 18:13:40+02
príspevok od: simplyBIANCA
viem presne čo sa mi snažíš povedať...ale tento chalan to necíti a s týmto prístupom to umenie ani cítiť nebude....
Každý poradí pokiaľ sa dá...ale veľa začiatočníkov neurobí nič preto, aby sa dostali hore bez pomoci niekoho...proste nechcú, sú pohodlný chcú, aby ím každý všetko povedal bez ích úsilia hľadať čítať a ísť si za svojím...
JA poradím prečo nie...a tak isto sa aj JA pýtam o rady, pretože ešte sa mám veľa veľa učiť....
Ale keby som mal taký prístup ako tento chalan tak tých skoro 4 000e čo som dal do fototechniky by boli viac než zbytočne investované a zabité peniaze...
Mala by si sa nato pozrieť aj z tejto stránky...a nie vidieť veci tak ako vidíš...
A keď už sme pri tom na e-photo je toľko kvalitných článkov kde sa toho popísalo viac než dosť...ale načo by si niekto robil námahu čítať a sledovať dianie, keď môže založiť primitívne vlákno a čakať kto mu čo povie...
Lenže vec je taká, že už sa to tu všetko toľko krát opakoval a zakladaju sa tie isté vlákna a tý dotyčný ľudia, čo aj niečo vedia poradiť sú už unavený sa stále opakovať a vysvetlovať to isté keď to tu už napísali 10x predtým...
Len toľko som ti chcel povedať....nech sa ti darí...

jake
2009-07-09 20:45:50+02
inak vcelku dobry otazka, kedysi som tiez rozmyslal co si kupit aby som mohol fotit modu a akty, ale k tvojej v podstate dvojitej otazke:.
1. Fotky vyzeraju dobre preto, lebo su robene vacsinou so solidnym zableskovym vybavenim a casto v atelieri. Mas pod kontrolou svetelne podmienky a urcujes pravidla, dosvietit si mozes ako chces a tak mas aj perfektnu kresbu tam kde ju chces mat a jeden zaber sa da opakovat kludne niekolko krat, modelka ci model neutecu ako moment ked fotis trebars sport ci reportaz, samozrejme spracovaniu v PC sa nevyhnes ak to chces mat tip top
2. kazdopadne akt vyzaduje kvalitny objektiv s dobrou kresbou, setak postaci ale nie vzdy. Vsetko zalezi aky velky atelier mas a v podstate na fotenie mody a aktu treba ohnisko od 50 do 120 (pre full frame), cize ono staci 24-70 a 70-200. Pevne sklo je vacsinou 50-ka s vysokou svetelnostou ale atelierove parametre su clona od 6,3 az 16 takze svetelnost sa nie vzdy da vyuzit (potrebujes ostry obraz a nie kazdy foti s f2,8 az 4) ale v exterieri s odrazovou doskou je to super. Hovorim, ze zalezi co , ako a pre koho chces fotit! AK si kupis (pocitam, ze mas canon) sklo 24-105 F4 L USM tak ti to bude stacit v podstate na vsetko,. Tym mozes zacat ale poznam vela aj profi fotografov co pouzivaju iba tento objektiv a maju perfektne vysledky, nakolko je to spickove profi sklo plne postacujuce takmer na vsetko.
3. pocitaj ze ked sa chces akutu a mode venovat tak budes musiet vrazit 1000,- Eur do zableskov a odpalovacov, bez toho zabudni na super vysledky

traktorista
2009-07-10 12:23:47+02
toto forum by som zrusil .. je to tu sam expert ale take kokotske reci ze sa to az zle cita... tu nikto nevie poradit... ak mas napisat blbost typu google tak radsej nepis.. komu to pomoze???

Strhak
2009-07-10 12:27:09+02
príspevok od: traktorista
toto forum by som zrusil .. je to tu sam expert ale take kokotske reci ze sa to az zle cita... tu nikto nevie poradit... ak mas napisat blbost typu google tak radsej nepis.. komu to pomoze???
Ja by som zrušil teba za tvoje moooc moooc slušné vyjadrovanie :-(((

wayne
2009-07-10 12:28:18+02
príspevok od: traktorista
jake poradil a celkom kvalitne si myslim, ostatne treba filtrovat :) vcera tu bola tema taktiez ze pomoc pri vybere kde prve 4 prispevky tiez boli perly :) vela ludi uvazuje vela sposobmi ale nerobil by som z toho tragediu, vzajomne sa respektujme, filtrujme a bude nam fajn :)

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()