Kúpiť, či nekúpiť?
Zdravím, aby som vysvetlil, o čo vlastne ide...
Mám na vás, skúsenejších fotografov, jednu faktickú otázku.
Pomerne aktívne sa venujem cestovaniu a samozrejme pritom aj fotím. Momentálne mám Sony DSC-H9 a rozmýšľam, či nevymeniť za nejakú zrkadlovku, no keďže som študent si môžem dovoliť investovať maximálne 400-450 euro. Ide mi o to, zvečniť si nejakú peknú katedrálu, hrad, ulicu, alebo prírodnú scenériu, nie byť profesionálny fotograf. A práve tu je moja otázka: Oplatí sa mi investovať do zrkadlovky, ak by som väčšinu času aj tak fotil na automate? Je rozdiel vo fotkách taký markantný? Pred týmto sony som mal pár rokov klasický malý kompakt od olympusu a už medzi týmito dvomi bol priepastný rozdiel. Dá sa očakávať podobný pokrok aj pri prechode na zrkadlovku?
Za všetky odpovede k veci vopred ďakujem.
som rad ze porsak je G10 ... mozem potvrdit ... ked som lenivec, alebo treba napeso slapat velmi vysoko, nosim ho namiesto DSLR a rozdiel (landscape) tazko rozoznat ...
som rad ze porsak je G10 ... mozem potvrdit ... ked som lenivec, alebo treba napeso slapat velmi vysoko, nosim ho namiesto DSLR a rozdiel (landscape) tazko rozoznat ...
mat ten pred 5 rokmi, tak mozno este ani zrkadlo nemam :)
zacal som s minoltou Z1 a kym som si vsetko otukal a vyskusal fotenie na roznych modoch...presli skoro 3 roky, kym som si kupil zrkadlo...
a porsak je veru skor vykonom...cena je velmi prijatelna...aj ked porovnavam penaaaaze, tak v uk vychadza o 90 eur lacnejsie...co dodat??
je to tusim jediny kompakt (aspon co ja viem) ktory ma kompenzaciu EV rovno na tele - a ako som uz pisal, spolu s Ackom (bielym nie zelenym) je to moje najoblubenejsie tocitko ;-)
ak chces fotit architekturu (ako pises) kup si kompakt ktoreho ohnisko zacina na 24mm. Aj pri 28mm budes mat problem vtesnat objekt do sceny (aj ked je to o dost lespie ako tych 31mm co mas) a jedine vychodisko - panorama - nie je vzhladom na nutnost stativu pouzitelna. Naco by ti bol kompakt a k nemu 2kg stativ, navyse tie s panoramatickou hlavou su od 130EUR a to by ti uz neostalo na poriadny kompakt. Podla mna je pre teba vzhladom na rozpocet vhodnejsi kvalitny kompakt (nemusi mat 15x-20x zoom a nesmie mat ´15MPx´), ktory umoznuje rezim priority clony aj casu bez obmedzeni (niektore ´super´ kompakty maju obmedzenia hlavne pri casoch, resp. maju ´dvojpolohovu´ clonu). Nastudovat teoriu sa ti zide aj ku kompaktu, sice s hlbkou ostrosti nebudes vediet pracovat, ale zas ziskas ine vyhody. Ale na automatike prides o vsetko co ti fotak dava a fotky za neidealnych podmienok budu od veci.
Díky moc všetkým za odpovede. Vidím to tak, že si tento rok doprajem radšej ešte jednu menšiu dovolenku/väčší výlet, naštudujem si fotoroman.cz, potrénujem s tým čo mám a keď neskôr došetrím si kúpim amatérsku zrkadlovku...
Ešte raz THX
mas pravdu, nic nekupuj a riad sa poslednym odporucanim od Kena : ´Save your money for more important things, like another lens or flash, or just pocket the difference and enjoy a vacation´
Hamletovská otázka!
zacal som s minoltou Z1 a kym som si vsetko otukal a vyskusal fotenie na roznych modoch...presli skoro 3 roky, kym som si kupil zrkadlo...
a porsak je veru skor vykonom...cena je velmi prijatelna...aj ked porovnavam penaaaaze, tak v uk vychadza o 90 eur lacnejsie...co dodat??
Ešte raz THX
http://www.kenrockwell.com/tech/recommended-cameras.htm
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie