Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

vinetácia???

erikab.
2008-02-22 22:32:33+01
vysvetlí mi niekto jasne a zrozumiteľne niekto tento termín??? ďakujem

julo kotus
2008-02-22 23:01:49+01
Vinetácia je stmavenie obrazu v rohoch a na extrémnych okrajoch fotografie. Môže mať rôzny pôvod, najčastejšie je to konštrukcia objektívu, pri ktorej nedopadá dostatok svetla do okrajových častí obrazu. Niekedy ale stmavnutie v okrajoch (vinetáciu) môže mať na svedomí aj taká jednoduchá príčina ako filter na objektívne, ktorý zabraňuje dopadu svetla do týchto extrémnych oblastí obrazu. Podobne môže byť dôvodom aj použitie nevhodnej slnečnej clony.

erikab.
2008-02-22 23:24:06+01
príspevok od: julo kotus
Vinetácia je stmavenie obrazu v rohoch a na extrémnych okrajoch fotografie. Môže mať rôzny pôvod, najčastejšie je to konštrukcia objektívu, pri ktorej nedopadá dostatok svetla do okrajových častí obrazu. Niekedy ale stmavnutie v okrajoch (vinetáciu) môže mať na svedomí aj taká jednoduchá príčina ako filter na objektívne, ktorý zabraňuje dopadu svetla do týchto extrémnych oblastí obrazu. Podobne môže byť dôvodom aj použitie nevhodnej slnečnej clony.
:) dakujem pekne, este by som rada uvitala aj nazorny priklad...ale to uz som asi velmi narocna, pohladam cez vyhladavac :) dik

rspitt
2008-02-23 13:03:27+01
Příklad: http://www.paladix.cz/clanky/img.php?ido=17519

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()