Ahojte prosim vas o radu tych co ste uz nejake svatby fotili. kamarat ma poziadal ci by som mu nemohla robit fotografa na svadbe, ale povedala som mu ze este neveim a dam mu vediet do stredy. Viete ako nieco uz o tych portretoch a nejakej kompo viem :) uz ste ma priucili . Svadby by som chcela v buducnosti aj fotit lebo mna bavi fotenie ludi a ked zachytavam momenty ktore clovek ma na pamiatku a moja otazka znie bud ci mi poradite nejaky web alebo nejaky postup ako prebieha celkove fotenie od nejakeho pozovaneho potom obrady a slavnost. Popripade co budem k tomu potrebovat nevyhnutne
Mam Canon 450D a objektivy 18-55 55-250 70-300 a 50/1,8 a v dohladnej dobe cize cca do dvoch tyzdnov si idem kupit take no sice slabsie ale 150 zablesky a odrazne dosky a tak ako by som mala postupovat lebo niekedy zacat musim a toto mam prilezitost. dakujem za vsetky odpovede k teme
Dakujem a pekny vecer. Hups uz je rano tak rano :)
Okrem ineho Ti odporucam kupit /nerobim reklamu/ si aktualne cislo Digitalni Foto c. 73. Je tam dobry clanok ´Jak fotit na svatbach´. Na konci mas ´checklist´ aby si nahodou na nieco nezabudla.
Hm, tie objektivy nic moc, akurat 50/1.8 je celkom pouzitelna. Tak isto aj zablesky su na svadbu nepouzitelne, nieje cas to niekde rozkladat, nastavovat..atd. Ovela dolezitejsi je systemovy blesk, ak ho este nemas tak si ho rychlo zaobstaraj :) Samozrejme dostatocne mnozstvo pamatovych kariet, bateriek.
ahoj, aj s objektivmi co mas sa daju nafotit pekne svadobne fotky. clovek nemusi mat vybavu za 10.000 eur aby urobil dobre foto!
rozhodne vsak odporucam kupit dostatocne silny systemovy blesk. pred par mesiacmi tu bolo vlakno ako fotit v kostole pomocou blesku a odraznej dosticky, pozri sa na to. okrem toho by som odporucal pozriet svadobne fotky od renomovanych svadobnych fotografov a nechat sa nimi inspirovat... na zaciatok treba trochu ´odkukat´ od inych ludi a potom si zacat hladat vlastnu cestu. prajem vela uspechov!
ak mozem poradit, lebo ma niekto za to moze ukamenovat, kup si alebo pozicaj externy blesk, lebo bez neho sa v kostole alebo na urade poriadne nepohnes...a nielen tam...
ak je svadba v sobotu a ty este len tapas ako na to a systemovy blesk nemas, mozno si ho do vtedy kupis a budes s nim mat minimum zkusenosti tak to:
A) odmietni a neber na seba rizika s tym spojene, mladomanzelia nech zaplatia
niekomu, kto ma predvidatelne vysledky a skusenosti.
B) prijmi ale upozorni na riziko pred nezavislym svedkom dotycnych novomanzelov, pre nich bude tato opcia low cost, ak chcu velmi usetrit, tak nech si Ta vyberu s tym ze to spravis zadarmo. Album, papierove fotky si potom zaplatia sami.
Nie som profik a svadby nefotim, resp. len vybranym kamaratom ale so systemovym bleskom v kombinacii s dazdnikom som dosiahol urcite lepsich vysledkov ako iba pri odrazke.
neviem ci sa da uplne zrovnavat odrazka s bleskom, na kolko pri odrazke treba cloveka co ju bude drzat. To je ako porovnavat hrat tenis o stenu alebo so spoluhracom. Ked nieje pomocnik, ta nieje. A ani nie kadzy pomocnik ten odraz z tej dosky vidi.
Inak je fakt rozdiel fotit len tak ludi pre radost ze ta to bavi a robit to zodpovedne ako pracu najma ked ide o moment, ktory sa uz nebude(vtedy si to myslia)v ich zivote opakovat. Z toho dovodu to ja nerobim a nebudem robit, aj ked do teraz boli vsetci velmi spokojny.
Nie som profik a svadby nefotim, resp. len vybranym kamaratom ale so systemovym bleskom v kombinacii s dazdnikom som dosiahol urcite lepsich vysledkov ako iba pri odrazke.
samozrejme, systemovy blesk cez dazdnik je o niecom inom.. svetlo z neho rozptylene takymto sposobom je velmi pekne. Nie vzdy sa to vsak da v svadobnom zhone pouzit. Ja som skor myslel bliskanie napriamo s externym bleskom na fotaku za bieleho dna. Uz som tak videl fotit niekolkych ´profikov´ a vysledky nestali za vela..
Svadba nie je len o technike, aj ked specialne objektivy a fotoaparat s malym sumom, dokazu v rukach skuseneho uzivatela, posunut kvalitu o dve triedy vyssie. Svadba sa da nafotit aj menej svetelnymi objektivami, ak maju mat fotografie atmosferu, treba ich vediet maximalne vyuzit, hlavne v kombinacii s externym bleskom. Od fotografa to vyzaduje perfektne zvladnutie obsluhy fotoaparatu (prehadzovanie objektivov, rychle nastavovanie expozicnych parametrov, korigovanie expozicie, pohotova praca s bleskom). Pri svadbe nie je cas na chyby. Ine je fotit portrety, kvetinky, krajinky, ked mas dostatok casu. Ine je fotit vlastne reportaz z urcitej udalosti. Je to o naplanovani, rozvrhnuti. Dopredu musis vediet co sa bude diat, co musis odfotit, kedy budes mat viac casu na experimentovanie, ako si rozvrhnut pamatove karty, baterie do blesku. Ako fotograf musis byt o krok pred svadobcanmi. Dalej je to o komunikacii so svadobcanmi, aj oni sa musia prisposobit fotografovaniu, spolupracovat.
Inak je fakt rozdiel fotit len tak ludi pre radost ze ta to bavi a robit to zodpovedne ako pracu najma ked ide o moment, ktory sa uz nebude(vtedy si to myslia)v ich zivote opakovat. Z toho dovodu to ja nerobim a nebudem robit, aj ked do teraz boli vsetci velmi spokojny.
volakedy bola svadba povazovana pre fotografa za podradnu robotu, to len teraz sa na nej kazdy odbavuje v domneni, ze to mladomanzelia vedia rozoznat. Uchvateny typ nevesty sa bude tesit skoro zo vsetkeho
ked sa veci podaria, svadba sa kona raz za zivot :) ...tak by sa patrilo mat to poriadne odfotene... tak si to zober podla toho, co ti je prednejsie... kamarat si urcite zasluzi fotky od skuseneho fotografa, najlepsie takeho, co do svojich foto da nieco navyse.... na druhu stranu bez skusenosti niet skusenosti, takze ak chces fotit svadby, potrebujes nejaku fotit... a to najlepsie sama, naostro, bez pohodlia druheho fotografa...
Treba si hlavne uvedomiť zodpovednosť, lebo ak to pokazíš tak môžeš aj o kamaráta prísť. Ak si na to trúfaš tak by som to riešil tak ako radí Slavmiro v bode B). ten externý blesk budeš potrebovať určite, ak ho nemáš tak by som jeho kúpu uprednostnil pred kúpou tých zábleskov.
Ja som podľa bodu B) nafotil prvé sväté prímanie kamarátkinej dcére a už dva krát prišli za mnou že videli minulé fotky a chcú aby som išiel fotiť, potom si už môžeš aj zapýtať.
volakedy bola svadba povazovana pre fotografa za podradnu robotu, to len teraz sa na nej kazdy odbavuje v domneni, ze to mladomanzelia vedia rozoznat. Uchvateny typ nevesty sa bude tesit skoro zo vsetkeho
Urcite vela ludi rozozna kvalitu. V mojom okoli si na pekne svadobne fotky ludia potrpia a skorej kaslu na kvalitu videa. Ja osobne som ten isty pripad. Ak sa niekedy budem zenit tak video ani nepotrebujem ale za dobreho fotografa som ochotny riadne zaplatit. Ale bude to mat so mnou tazke. :-)
Urcite vela ludi rozozna kvalitu. V mojom okoli si na pekne svadobne fotky ludia potrpia a skorej kaslu na kvalitu videa. Ja osobne som ten isty pripad. Ak sa niekedy budem zenit tak video ani nepotrebujem ale za dobreho fotografa som ochotny riadne zaplatit. Ale bude to mat so mnou tazke. :-)
ale ty fotis, to je ine, ja by som sa tiez nenechal fotit suplikantovi. A co su ´pekne´ fotky? Dokonale farebne a ostre? Mne sa napriklad nepacia Cechovskeho fotky lebo bazirujem na citatelnosti postav a nie aby som bol foteny cez oko plota, v dialke cez okno alebo podobne. To su fotky do modneho casopisu. Tym chcem len zvyraznit relativitu kvality. Ked sa nevesta nebude sama sebe pacit , tak nepomoze nic.
Svadba
rozhodne vsak odporucam kupit dostatocne silny systemovy blesk. pred par mesiacmi tu bolo vlakno ako fotit v kostole pomocou blesku a odraznej dosticky, pozri sa na to. okrem toho by som odporucal pozriet svadobne fotky od renomovanych svadobnych fotografov a nechat sa nimi inspirovat... na zaciatok treba trochu ´odkukat´ od inych ludi a potom si zacat hladat vlastnu cestu. prajem vela uspechov!
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/svadobna-fotografia/
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=1121&page=0
Ale samozrejme na obrade a hostine je externy blesk nevyhnutnost. Cim menej je jeho pouzitie na fotkach vidiet, tym lepsie.
A) odmietni a neber na seba rizika s tym spojene, mladomanzelia nech zaplatia
niekomu, kto ma predvidatelne vysledky a skusenosti.
B) prijmi ale upozorni na riziko pred nezavislym svedkom dotycnych novomanzelov, pre nich bude tato opcia low cost, ak chcu velmi usetrit, tak nech si Ta vyberu s tym ze to spravis zadarmo. Album, papierove fotky si potom zaplatia sami.
Ja som podľa bodu B) nafotil prvé sväté prímanie kamarátkinej dcére a už dva krát prišli za mnou že videli minulé fotky a chcú aby som išiel fotiť, potom si už môžeš aj zapýtať.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa