Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

RAW vs DNG

memento
2009-07-18 13:40:27+02
Zaujímalo by ma čo je lepšie z týchto dvoch typov súborov ( RAW a DNG ) aké sú vo všeobecnosti výhody a nevýhody oboch súborov a čo je pre bežný život použiteľnejšie, raw alebo dng? Poprípade dá sa nejak prekonvertovať DNG na RAW? Za všetky príspevky ďakujem...

Duny
2009-07-18 14:49:06+02
RAW je DNG, tak isto ako NEF(nikon), CRW(canon), PEF(pentax), ORF(oly). Vsetky tieto subory su RAW a mozes ich prekonvertovat na DNG. DNG je univerzalny RAW format, ktory otvoris v dostupnych RAW konvertoroch bez potreby specialnych pluginov. Lenze ked chces konvertovat niektory z tychto RAW formatov do DNG tak nato aby si ich otvoril potrebujes prislusnu verziu alebo plugin, ktory danny RAW(NEF, CRW atd) podporuje.

Duny
2009-07-18 14:51:24+02
RAW je len pomenovanie v skratke pre surove nespracovane dáta, pouzivane nielen vo fotografii

2009-07-18 16:30:28+02
http://www.fotoaparat.cz/article/10379/1
a ssi najlepsie pozriet povodcu DNG stranky Adobe
http://www.adobe.com/cz/products/dng/

dodo_bb
2009-07-18 20:55:57+02
príspevok od: Duny
RAW je DNG, tak isto ako NEF(nikon), CRW(canon), PEF(pentax), ORF(oly). Vsetky tieto subory su RAW a mozes ich prekonvertovat na DNG. DNG je univerzalny RAW format, ktory otvoris v dostupnych RAW konvertoroch bez potreby specialnych pluginov. Lenze ked chces konvertovat niektory z tychto RAW formatov do DNG tak nato aby si ich otvoril potrebujes prislusnu verziu alebo plugin, ktory danny RAW(NEF, CRW atd) podporuje.
Nie som si celkom istý, ale tuším nemáš pravdu. Súbory, ktoré sa označujú výrazom RAW sú binárne záznamy surových dát, zosnímaných snímačom fotoaparátu a každý výrobca má svoj obvykle neverejný formát. DNG je otvorený formát firmy ADOBE. Aby si ho získal, musíš dáta napríklad z NIKON NEF súboru pomocou napr. Camera RAW prekonvertovať na súbor DNG. Potom sa už ale nejedná o RAW dáta, lebo tento DNG súbor nevznikol záznamom z čipu, ale už nejakou softwarovou konverziou. Jedine pokiaľ niektorý výrobca použije v aparáte priamo výstup do DNG, mohli by sa tieto údaje nazvať ako RAW dáta (tuším to niektorý má). RAW znamená surové, nespracované dáta a prevod do DNG je už spracovanie (konverzia).

Strhak
2009-07-18 21:15:40+02
príspevok od: dodo_bb
Nie som si celkom istý, ale tuším nemáš pravdu. Súbory, ktoré sa označujú výrazom RAW sú binárne záznamy surových dát, zosnímaných snímačom fotoaparátu a každý výrobca má svoj obvykle neverejný formát. DNG je otvorený formát firmy ADOBE. Aby si ho získal, musíš dáta napríklad z NIKON NEF súboru pomocou napr. Camera RAW prekonvertovať na súbor DNG. Potom sa už ale nejedná o RAW dáta, lebo tento DNG súbor nevznikol záznamom z čipu, ale už nejakou softwarovou konverziou. Jedine pokiaľ niektorý výrobca použije v aparáte priamo výstup do DNG, mohli by sa tieto údaje nazvať ako RAW dáta (tuším to niektorý má). RAW znamená surové, nespracované dáta a prevod do DNG je už spracovanie (konverzia).
Áno tušíš správne, o jednom takom prístroji viem čo ho používa a je to absolútna lahôdka medzi fotoaparátmi Leica S2 ukladá fotky do tohto formátu. Len tak pre zaujímavosť, senzor má ´´iba´´ 37,5 megapixel a nechytá sa naň kvalitou výstupu ani Canon EOS 1Ds mark III a ani Nikon D3X

Kveto
2009-07-18 21:39:53+02
príspevok od: Strhak
Áno tušíš správne, o jednom takom prístroji viem čo ho používa a je to absolútna lahôdka medzi fotoaparátmi Leica S2 ukladá fotky do tohto formátu. Len tak pre zaujímavosť, senzor má ´´iba´´ 37,5 megapixel a nechytá sa naň kvalitou výstupu ani Canon EOS 1Ds mark III a ani Nikon D3X
:))) leica je fakt super, nechytá sa na ňu nik a ani ju nikto nemá :)))

Strhak
2009-07-18 21:53:16+02
príspevok od: Kveto
:))) leica je fakt super, nechytá sa na ňu nik a ani ju nikto nemá :)))
Toto leto by mala byť oficiálne uvedená na trh. Pokiaľ viem tak Leica ju zapožičala podaktorým profíkom na vyskúšanie napr. Robert Grischek ju vychvaľoval do neba. Ja osobne nepredpokladám že sa s ňou stretneme keďže cenovo bude nad Hasselbladmi a tích 9 skiel čo k nej vyrábajú budú tiež v inej cenovej relácii, možno by mi aj za cenu jedného sa podarilo kúpiť aj D3X. No ale je namakaná, keď som videl jak sa zapína grip, tak ostatní výrobcovia sa majú ešte čo učiť a to spracovanie jednoducho fantázia

dodo_bb
2009-07-18 22:19:26+02
Toto leto by mala byť oficiálne uvedená na trh. Pokiaľ viem tak Leica ju zapožičala podaktorým profíkom na vyskúšanie napr. Robert Grischek ju vychvaľoval do neba. Ja osobne nepredpokladám že sa s ňou stretneme keďže cenovo bude nad Hasselbladmi a tích 9 skiel čo k nej vyrábajú budú tiež v inej cenovej relácii, možno by mi aj za cenu jedného sa podarilo kúpiť aj D3X. No ale je namakaná, keď som videl jak sa zapína grip, tak ostatní výrobcovia sa majú ešte čo učiť a to spracovanie jednoducho fantázia
Poznáš novinku na trhu s profi triedy, ktorú by po zapožičaní dotyčný fotograf nechválil do neba? :-))) Inak myslím, že taký NIKON alebo CANON by nemal problém za tú cenu podobný stroj spraviť v úplne rovnakej kvalite. Len sa do týchto trhov nepúšťajú. Zatiaľ... Faktom je, že ľudia všeobecne veľmi bohatnú a skôr neskôr budú siahať aj po takejto TOP cenovej úrovni.

2009-07-18 22:50:29+02
Moznosti prevodu RAW suboru daneho vyrobcu na Raw DNG alebo Liner DNG, pozri obr. (uz som ho tu v podobne zameranom vlakne pridaval).
Rozdiely medzi RAW DNG a Liner DNG pozri tu http://www.barrypearson.co.uk/articles/dng/linear.htm
Pozn: ak by Ti islo len o archivaciu dat a si spokojny so spracovavanim DNG v software, ktory podporuje tento format, nemusis mat problem. Avsak niektory softwer na spracovanie foto priamo od vyrobcov (Canon, Nikon, ...) vyuziva aj dalsie informacie, ktore nesie v sebe ich proprietarny format rawu (Canon CR2, Nikon NEF, ...), mozu to byt informacie o skresleni pouziteho objektivu a pod. a nasledne spracovavanie proprietarnych raw suborov v SW priamo od vyrobcu moze podavat lepsie vysledky.

memento
2009-07-19 11:54:04+02
Dochádza pri prekonvertovaní RAW na DNG ku strate, niktorých dát ( vynechajme také prípady ako ´strata´ informácií o nastavení objektívu pri Nikonoch )?

memento
2009-07-19 11:58:22+02
Keď mi však nejde len o archiváciu, ale aj o ´vystavovanie´ takýchto surovodátových fotografii na internete ( a teda budú dostupné aj iným ľudom pre ich bežné použitie ) je adekvátne a praktické používať DNG formát ( keďže k takémuto formátu treba stiahnuť Adobácky program a ľudia by s tým možno mali problém... ), alebo je lepšie používať nejaký iný formát?

Strhak
2009-07-19 12:26:56+02
Ak to chceš vystavovať na nete tak jednoznačne JPG. Predsa keď už robíš stránku tak pre všetkých a nie tak že 99% ľudí si ju nebudú vedieť pozrieť lebo tam bude pre nich neznámi formát čo ich počítač nepodporuje.

Cako
ocenenie redakciou 2009-07-19 13:56:01+02
k tej leica este :)..nemate niekto odkaz kde sa da pozriet fotka v ogirinale ?...lebo v googli som to nikde nenasie...

2009-07-19 14:16:50+02
Ak to chceš vystavovať na nete tak jednoznačne JPG. Predsa keď už robíš stránku tak pre všetkých a nie tak že 99% ľudí si ju nebudú vedieť pozrieť lebo tam bude pre nich neznámi formát čo ich počítač nepodporuje.
raw data alko aj dng nie su urcene na prezentaciu fotografii na web, uz len z dovodu ich velkosti niekolko MB a maximalneho rozlisenia

Strhak
2009-07-19 14:32:54+02
príspevok od: Cako
k tej leica este :)..nemate niekto odkaz kde sa da pozriet fotka v ogirinale ?...lebo v googli som to nikde nenasie...
No v plnej veľkosti sotva, ja som videl tie fotky v dákom nemeckom časopise na DVD a ak chceš dáke bližšie info tak potom tu http://www.s.leica-camera.com/

memento
2009-07-20 00:06:32+02
to viem to mi je jasne že na bežné stránky o fotgrafovaní je dobré dávať jpg - čka. Ide mi však o špeciálne stránky, ako napr. fotbanka, kde treba, alebo teda je výhodou, ak je fotka v takomto surovom formáte... čo je teda adekvátne, praktické a lepšie použiteľnejšie DNG alebo RAW?

2009-07-20 07:01:50+02
príspevok od: memento
to viem to mi je jasne že na bežné stránky o fotgrafovaní je dobré dávať jpg - čka. Ide mi však o špeciálne stránky, ako napr. fotbanka, kde treba, alebo teda je výhodou, ak je fotka v takomto surovom formáte... čo je teda adekvátne, praktické a lepšie použiteľnejšie DNG alebo RAW?
ak je zmluvnou podmienkou tej ktorej fotobanky, ze musis dat aj surovu fotku tak je to jedno ci DNG alebo RAW, oni Ti to upresnia, ak si takuto foto zakupi zaujemca je predpoklad, ze bude pracovat nasledne s tymto zakladnym snimkom a bude ho vediet dalej spracovavat, alebo sa takato skutocnost zapracuje do zmluvy o dielo, ze poskytujes s urcitymi pravami aj surovy format ... ale mozes poskytnut to co davas v jpg nahlade uz po Tvojom postprocesse napr. A4/300dpi 16bit TIFF a pod.

jafreddy
2009-07-20 17:01:59+02
Neviem ja mám PENTAX a tám výber, či ukladať do PEF, alebo DNG - čiže nieje to len Leica S2

ZoVa
2009-08-03 11:49:03+02
Do DNG fotí aj Pentax K10D aj K20D a myslím aj K7D. Samozrejme, že nemá 37,5 megapixel, ale aj cenovo je niekde inde oproti Leice.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()