Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

ako fotit sport?

erikab.
2008-03-07 12:52:21+01
Prosim o rady, na co si mam davat pozor pri foteni sportu...konkretne mi teraz ide o tenis, maly ho hrava, zajtra by mal ist na sutaz, a rada by som urobila nejake zabery :) Problem je v tom, ze sport ako taky som so zrkadlovkou neskusala fotit, neviem ci to zvladne moj fotoapartat (alebo skor ja) Prosim Vas o nejake rady, kludne aj na mail erika.brajerova@gmail.com. Myslim, ze sa bude hrat v nejakej hale, len dufam...ze tam bude dost svetla :) dakujem

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-03-07 13:11:25+01
Tu asi tazko radit, zalezi od konkretnych podmienok, idealne by bolo mat svetelny teleobjektiv (200 az 300 mm s f2,8) a vykonny blesk. Ak budes dostatocne blizko, postaci aj bezny telezoom a standartny ext. blesk.
Ak mas dobru techniku, tak zakladom uspesnej fotografie sportu je dobre poznat co sa v danom spote deje, kedy ocakavat najzaujimavejsie momenty a naucit sa ich zachytit. Neodporucam seriove zabery, pri 3 obr./s sa vacsinou netrafis do spravneho okamihu, lepsie je cakt s prstom na spusti a stlacit v spravny moment. Este mozem modporucit pouzit stativ alebo monopod. Dlhodobejsie drzanie fotoaparatu je totiz unavne.

Cohen
2008-03-07 15:01:35+01
Hej tak ako napisal Karol a ja by som sa priklanal k tomu monopodu nakolko je prenosnejší. Čo sa týka bleskov je treba si zistiť ako je to v danom športe s ich používaním ale myslím že konkretne u tenisu problem nie je. A potom treba čakať a cvakat a cvakat aby bolo doma z coho vyrat a orezavat lebo sa tazko komponuje na mieste pri velmi rzchlom sporte (snazit sa samozrejme treba)

slavmiro
2008-03-07 19:40:59+01
V profile mas priznanu zrkadlovku Olympus E510. To je dobry zaklad do fotenia sportu. Dolezite, ako skoro vzdy, je ziskat v ramci sceny co najlepsiu poziciu. Takze bud v najnizsom rade, aby boli zabery z +/- vysky oci hracov. U sportu je dolezity cas, nie je dobre uplne zmrazit hraca/pohyb. Takze ak by vybiehali casy s prioritou clony velmi kratke , pod 1/500s, treba zkusit fotit s prioritou casu, 1/80s, 1/125s, 1/250s a pod. Co sa tyka blesku, no neviem, ja osobne nedoporucujem. Blesk spomaluje ´fotografovanie´, lebo aj vyspely TTL posiela nejaku tu 1/10s meraci(e) predzablesk(y). Existuje aj manulany mod, ale kedze si fotograf-novic na kurte, netreba si komplikovat zivot. Navyse teplota blesku cca 5200K bude uplne ina ako svetlo zo ziariviek, nepredpokladam ze to bude vonku. Dosah blesku je kriticky v rozmeroch tenisoveho kurtu. Moja rad, ist cim blizsie a ked je malo svetla tak radsej ISO800 a viac.

erikab.
2008-03-07 19:58:10+01
dakujem vam za rady, u mna je problem, ze objektiv s takou nizkou clonou nemam...teleobjektiv, ktory mam zacina az od clony 4 a to je pri kratkom case, ktory potrebujem nastavit dost malo...ak nastavim vysoke ISO, automaticky bude sum dost vysoky...externy blesk nemam, mozem pouzit len interny (dufam, ze som to nenapisala ako tatar) ze rozumiete, co chcem povedat...a kedze sa foti v hale, kde pravdepodobne prirozdeneho svetla bude malo, budem mat problem s tmavymi fotkami (ked vobec nejake vycarujem)...budem sa snazit ist cim najblizsie a vycarovat aspon jednu pozeratelnu foto drobca s raketou :) dik za tie ´odborne prispevky´...no a kedze som ´steblo´ musim brat stativ, lebo ten fotoaparat je pre mna ako cinka

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-03-08 17:06:00+01
Niektore veci sa za niektorych podmienok beznou technikou nedaju nasnimat. Inak by profici nemali objektivy v cene lacnejsieho automobilu. Amatersky fotograf proste niekedy odide s dlhym nosom.
Kedysi sm mal len ´tmave´ skla a fotil som sport, podmienkou bolo aby som sa dostal dostatocne blizko na dosah externeho blesku. Vzdy som vsak mal svetelnu 50-tku, ktora ma velakrat zachranila a nebola draha.

gumy
2008-03-11 22:35:52+01
u nas v hale Poprad Arena som fotil futsal s objektivom 90-300 USM ktoreho svetelnost zacina na 4,5 .... aj s touto svetelnostou + iso 400 som mal .. ako take .. niektore zabery
takze da sa aj s tym

dzana
2008-03-16 01:23:02+01
a co tak ked potrebujem fotit koncert, alebo tanecne vystupenie? kde to podium je v istej vyske a ak chcem fotit vo vyske oci, tak potrebujem sa dostat vyssie (co sa v pripade tribunoveho hladiska da len dost daleko) tak potrebujem veeelku ohniskovu vzdialenost (ktoru nemam). Co by ste poradili ako spravit dobre fotky? Ist blizsie a fotit odspodu (a pravdepodobne len cast sceny), alebo ist dalej a fotit celu (ale tam je mozne ze zase toho bude privela a bude to tmave a rozmazane)... Dakujem

hvezdar
2008-03-16 14:32:45+01
V niektorých prípadoch je pre akreditovaných fotografov postavené akési lešenie, alebo sa dostanú priamo na pódium... a keď nie si profík sa treba uskromniť a fotiť ako sa dá... na všetko sa dá teoreticky odpovedať, dá sa povedať na čo si dajj pozor (ako pri tom športe napríklad na dostatočne krátku expozíciu) ale je veľa veí ktoré sa treba naučiž z vlastnej skúsenosti...a k tomu je jediná cesta fotiť deň čo deň rôzne akcie...

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()