Pozdravujem,
chcem by som poprosit o radu pri foteni \"rychlych objektov\". Bol som dnes na jednej akcii, kde boli preteky traktorov. Skusal som zachytit pohyb. Fotak som mal na ISO 100, clona >f10, a uzavierka okolo 1/20 az 1/30. Robil som to prvy krat bez nejakeho teoretickeho/praktickeho zakladu :P. Mal som canon 400D, 17-50tamron, a nastravil som si zameriavanie servo (aby stale zameriavalo na stredny bod)
PROBLEM je, ze vacsinou tie foto boli rozmazane (objekt zaujmu). Mal som dat uzavierku 1/40 - 1/50. Chcel som zachytit aj pohyb. Alebo bol problem v tom ze tie traktory isli tam mozno 20-40km/h ? Dakujem za rady. Hladal som nieco na fore, ale nic osm nenasiel. Mozno som to prehliadol.
Do ťažkého žánru si sa pustil..........tu ti žiadna rada nepomôže , to si musíš odcvakať.....v popdstate Ti to spadá technikou fotenia už do športovej fotografie a to je jedno z najťažších fotoodvetví.....
Da sa aj so sirokacom, len je to tazsie. Lepsie vysledky dosiahnes, ked sa postavis do stredu zakruty, cim ostrejsia tym lepsie (nemeni sa tak velmi vzdialenost auta). Pri sledovani objektu sa snaz pohybovat aparatom po vacsom obluku (pohyb telom). Snimaj konktinualne s co najvacsou frekvenciou. Zo serie zaberov je pouzitelna casto len jedna fotka.
Pri foteni v noci si najdi pozadie s nejakymi svetlami a blesk nastav na MANUAL s velmi malym vykonom. Cas mozes dat aj odvaznejsi (aj extrem, podla kreativneho zameru), kolesa budu zmrazene bleskom, zdanie pohybu vytvoria len mazle svetla pozadia, pripadne svetla, odrazky auta.
Casto sa ti vsak nevydari nic, tak ako nam na prave skoncenej rally BA. Superbiky v piatok vsak vysli fajne, dam nieco do galerky...
vdaka. Aspon viem ako sa to vola. A prvy problem ktory som mal - sirokouhly objektiv. Musim si zohnat nejaky tele.
to je narocne na pozornost a treba slusny teleobjektiv, najlepsie s funkciou automatickeho rozoznania panningu, inaC ked tochytis do ruky tak je topotom relativne jednoduche, chce to len trening a kvalita je priamoumerna aj kvalite fototechniky, niektore veci pytaju velmi vysoku rychlost ostrenia ale to sa naucis pri foteni sam, vela zdaru!
Pro focení pohybu je fajn používat fotopažbu. Člověku to poskytuje oporu a hlavně je mobilní. Udrží se na ní i velký teleobjektiv. Když je teleobjektiv na stativu a je potřeba vyfotit nějakou akci, tak to není příliš pohodlné.
Pro focení pohybu je fajn používat fotopažbu. Člověku to poskytuje oporu a hlavně je mobilní. Udrží se na ní i velký teleobjektiv. Když je teleobjektiv na stativu a je potřeba vyfotit nějakou akci, tak to není příliš pohodlné.
Fotopažba je určite veľmi dobrá pomôcka no nie som si istý že by to fungovalo bez poriadneho tréningu. Skôr by som povedal že práve naopak a skôr by bola na obtiaž a trénovať a učiť sa ju používať by bolo tiež nutné. Ide skôr o synchronizáciu pohybov, správne načasovanie stlačenia spúšte, nezvrhnúť pri tom a neprerušiť pohyb. Ideálna škola je trénovať s pažbou ale nie na fotoaparáte ;-) Tí čo to majú zvládnuté tak potom už len výmena za fotoaparát a v pohode :-) Tieto techniky majú viac spoločného ako by sa zdalo. Už som o tom dávnejšie písal pod jednou mojou fotkou.
K sériovomu snimaniu som skôr skepticky a táto cesta na začiatku je zlá! Je to cesta náhody a nie cieleneho výsledku. Skôr by som odporúčal ísť cestou učenia a trénovania jedného záberu v správny okamih a sústrediť sa na všetky ostatné činnosti s tým spojené. Prirovnal by som to k streľbe tak ako keby niekto chcel začínať s rýchlou akčnoú streľbou v pohybe a na pohyblivé terče bez toho aby zvládol jeden mierený výstrel.
Osobne ja pri panningu kontinuálne sninanie nepoužívam.
Ako fotit rychle auta.
Pri foteni v noci si najdi pozadie s nejakymi svetlami a blesk nastav na MANUAL s velmi malym vykonom. Cas mozes dat aj odvaznejsi (aj extrem, podla kreativneho zameru), kolesa budu zmrazene bleskom, zdanie pohybu vytvoria len mazle svetla pozadia, pripadne svetla, odrazky auta.
Casto sa ti vsak nevydari nic, tak ako nam na prave skoncenej rally BA. Superbiky v piatok vsak vysli fajne, dam nieco do galerky...
K sériovomu snimaniu som skôr skepticky a táto cesta na začiatku je zlá! Je to cesta náhody a nie cieleneho výsledku. Skôr by som odporúčal ísť cestou učenia a trénovania jedného záberu v správny okamih a sústrediť sa na všetky ostatné činnosti s tým spojené. Prirovnal by som to k streľbe tak ako keby niekto chcel začínať s rýchlou akčnoú streľbou v pohybe a na pohyblivé terče bez toho aby zvládol jeden mierený výstrel.
Osobne ja pri panningu kontinuálne sninanie nepoužívam.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa