Ahojte, možno je to taká dosť amatérska otázka, ale to ja som.
Kedy používate 50tku objektív? Pri jakých príležitostiach? V čom má výhodu oproti napr. zoom objektívu?
Ja mám tiež 50tku, ale ešte som nemal príležitosť ho vyskúšať.. A možno teda aj mal, ale nevedel som, že áno, teraz je tá pravá chvíľa aby som vymenil objektívy?
Ďakujem za Vaše odpovede..
Vyskusaj nafotit napr. celu postavu - manzelku ,frajerku a pod. Pokial to budes robit 50-tkou budes nuteny sa pohybovat, aby si ich dstal do hladacik , tak ked mas zoom tak zoomujes a casto narobis skreslene sirokacom fotky-nadute hlavy, male tela-trpaslikov s velkymi hlavami.Ked to das 50-tkou zrazu sa ti tie fotky budu zdat ine-lepsie, hlavn to skus :)
No, vacsinou pevne sklo ponukne kvalitnejsiu fotku ako zoom, ma lepsiu clonu, mozes viac pracovat s dof. Samozrejme, neporovnavaj L-kovy zoom s najlacnejsou 50tkou. V podstate, ako to chapem ja, 50tku pouzijem ked mi na fotke zalezi a nepotrebujem zoom.
Zvlastne otazky, ale budiz: -koncerty, divadlo a kulturne/spolocenske/sportove podujatia v sere a tme, ak mas moznost ist na vzdialenost menej ako 10m od ucinkujucich. Portrety ludi ci uz inscenovane, interier/exterier (svadby), alebo street a spontanne (s nasadenym 50mm si pomerne nenapadny). Tu vyuzijes paradny bokech pri clonach v rozsahu F2.8 az F4. Dalej vsetky foto, kde je objekt staticky, zmesti sa do zaberu (mas moznost cuvnut) a zalezi Ti na extremnej kvalite. Napr. foto nocnej Budapesti u mna, foto z boxerskeho zapasu, ostatne foto vo vani.. S AF50/1.8 som fotografoval 90% mojej produktovej fotografie, nafotil som nim takmer celu monograficku kniznu publikaciu Jan Sabo - Sochy (70 stran A4, tvrda vazba,ISBN 978-80-969598-6-0, vydavatelstvo Q-EX r.2008). V mojej galerii najdes vela zaberov s AF 50/1.8..
Zaujimave je ze AF50/1.8(1.4) ostri s AF ´screw´ pohonom na D200/D300 rychlejsie ako novy AF-S 50/1.4ED (S- silent wave motor)
Prosim, nechytaj ma za slovicko, automaticky som pisal o prepocitanom ohnisku na kinofilm. Keby som chcel ja chytat za slovicka tak sa Ta spytam ci si myslel male snimace na kompaktoch.-)))
Prosim, nechytaj ma za slovicko, automaticky som pisal o prepocitanom ohnisku na kinofilm. Keby som chcel ja chytat za slovicka tak sa Ta spytam ci si myslel male snimace na kompaktoch.-)))
50tka objektiv je zakladny objektiv, jeho uhol pohladu sa rovna uhlu pohladu ludskeho oka, takze fotografia sa Ti zda prirodzena.
Obávam sa, že toto je starý mýtus, ktorý sa nezakladá na pravde. Hovoriť o niečom ako je uhol pohľadu ľudského oka ne nazmysel. Zrakový vnem je spracovávaný mozgom (teda u časti obyvateľstva :-) ) a niečo ako ohnisková vzdialenosť je prázdny pojem...
Ohnisko 50 vzniklo pri kinofilme ako ´základ´ preto, že 50mm je blízko tomu koľko meria uhlopriečka, kinofilmového políčka. Ono tá uhlopriečka je presne 43,XXXmm a práve také objektívy sa voľakedy aj robili. Maj som nejaký taký aj na Nikon (bol to rok výroby tuším 1962) a tuším Pentax robí také sklo dodnes. Takže 50mm sa robí preto, že to zaokrúhlene dobre vypadá a je to blízko uhlopriečke a tým pádom vo vzťahu k celej optickej sústave ´neutrálne´. Všetko pod 50mm je ´wide´ a nad 50mm je ´tele´...
priblizenie je rovnake ci ho das na FF alebo crop. To znamena, ze priblizuje ako oko akurat v druhom pripade toho vidi menej. Vobec sa nezmeni na teleobjektv.
Nie je to mýtus.Zrakový vnem síce je spracovaný mozgom,tak ako každý iný vnem,ale ten vzniká na sietnici v oku a oko je presná optická sústava,ktorej vadami vzniká kráto alebo ďalekozrakosť.Šošovka oka má určití optické vlastnosti,určitým spôsobom láme svetlo ktoré potom dopadá na sietnicu a tá je zae v určitej vzdialenosti od šošovky.Okrem toho vstupuje do hry zmena veľkosti zreničky,čo je vlastne clona v ľudskom oku .
priblizenie je rovnake ci ho das na FF alebo crop. To znamena, ze priblizuje ako oko akurat v druhom pripade toho vidi menej. Vobec sa nezmeni na teleobjektv.
Ono je to tak, ze zakladak ma perspektivu podobnu vnimaniu ludskeho oka, preto je obraz taky prirodzeny. Takze zakladak sa odporuca prave pre jeho prirodzenost. Naviac sa da najjednoduchsie vyrobit, s dobrou svetelnostou a treba korigovat najmenej optickych vad. Cize lacne, svetelne a dobre sklo. Kombinacia vsetkych tychto faktorov ho robi popularnym.
Ale uhol zaberu ludskeho oka je podobny skor 24 mm objektivu.
Kedy fototi 50 mm objektívom
Na malých snímačoch je 50tka príjemné krátke protrétovacie sklo.
Zaujimave je ze AF50/1.8(1.4) ostri s AF ´screw´ pohonom na D200/D300 rychlejsie ako novy AF-S 50/1.4ED (S- silent wave motor)
Ohnisko 50 vzniklo pri kinofilme ako ´základ´ preto, že 50mm je blízko tomu koľko meria uhlopriečka, kinofilmového políčka. Ono tá uhlopriečka je presne 43,XXXmm a práve také objektívy sa voľakedy aj robili. Maj som nejaký taký aj na Nikon (bol to rok výroby tuším 1962) a tuším Pentax robí také sklo dodnes. Takže 50mm sa robí preto, že to zaokrúhlene dobre vypadá a je to blízko uhlopriečke a tým pádom vo vzťahu k celej optickej sústave ´neutrálne´. Všetko pod 50mm je ´wide´ a nad 50mm je ´tele´...
Ale uhol zaberu ludskeho oka je podobny skor 24 mm objektivu.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa