ludia,povedzte prečo sa na portále,propagujucom fotografiu,neudáva v drvivej vačšine k fotografíí aj čím to bolo fotené,a EXIF(prípadne postproces a HDR,,,????? nie je hanba napísať čím fotím,alebo aký čas bol použití,ved si chceme predať aj dáke skusenosti,či?? omluva tým čo ho udávaju,ako ja,,,:)
Hanba to určite nie je. Chyba je asi tá, že údaje by sa kľudne mohli automaticky načítať z exifu, tak ako je bežné inde. Celkom chápem, že pre niekoho je to zbytočné vypisovať, načo aj, keď to nie je povinné políčko na vyplnenie ;-) a body za to nie sú :-))
Duroslav ďakujem :)))
pokiaľ ide o EXIF mne teda nevadí, keď sa uvádza, jeho vyžadovanie pokladám za číru zhovadilosť. Argument, že sme na fotoportáli má racionálne jadro, ale napríklad ja exif nepokladám za vec verejnú. Na žiadnej výstave fotografií som nikde na stene exif nevidel a nechýbal mi npri vnímaní fotiek. Pokiaľ som sa chcel niečo naučiť preštudoval som si literatúru, navštívil workshp po čase som občas schopný identifikovať proces tvorby už s videnej fotografie. Nikdy som exif cudzej fotografie neštudoval a to najmä preto, že neviem akko by mi pomohol. Čo tam zisím ???? Že na dosiahnutie malej DOF potrebujem otvoriť clonu ??? Že na paning potrebujem dlhší čas ??? Ako by mi pomohlo že niekto použil Canon EOS 1 Ds Mark III a objektív 24-70/2,8 ? Čo mi povie ISO, keď na Nikone D70 je ISO 1600 prakticky nepoužiteľné a na D700 je to úplne vpohode ???
EXIF sú len uložené informácie s fotoaparátu, ktoré použije fotograf pre vlastné potreby a nemusí si to zapisovať ako v časoch analógu.
Pokiaľ ide o postproces to už hádam trochu preháňaš :))) čo ti mám písať , že som to celé nakreslil vo Photoshope ??? Že po úprave kriviek som použil filter Gausian blur v hodnote 2,1 a potom masku vrstvy a potom som použil okrúhli štetec v rozmere 15 ???
Tak len zhrniem, EXIF k fotografii nepatrí, fotografia je fotografia sama o sebe a ty tu šíriš absurdné predstavy, pletieš začínajúcich fotografov. Učiť sa majú z iných zdrojov.
Kveto,presne si aj odpovedal na to čo chcem pri foto vedieť,teba to nezaujíma,mna áno ty čítaj kde chceš, ja si na exif počkám, ak niekto dá,čo by som poprosil;)
Hanba to určite nie je. Chyba je asi tá, že údaje by sa kľudne mohli automaticky načítať z exifu, tak ako je bežné inde. Celkom chápem, že pre niekoho je to zbytočné vypisovať, načo aj, keď to nie je povinné políčko na vyplnenie ;-) a body za to nie sú :-))
Máš pravdu,povinne to nie je,ale potešilo by to,,,
mne ako zaciatocnikovy by sa hodilo aby pri vacsine fotografii bol uvedeny objektiv, ktorym bola fotka urobena - exp. cas, clona a ISO v podstate ani netreba
tak tak..riesilo sa a aj tam som bol za exif..je to fajn vec vediet akot o bolo fotene...clovek sa z toho dokaze naucit...
no navrhol by som taký test, nájdi konkrétnu fotku s exifom a vysvetli mi na jej príklade, čo ti exif priniesol ako plus. To by ma vážne zaujímalo čo sa niekto dokáže naučiť s exifu. Takto v teoretickej rovine je to jalová debata.
mne ako zaciatocnikovy by sa hodilo aby pri vacsine fotografii bol uvedeny objektiv, ktorym bola fotka urobena - exp. cas, clona a ISO v podstate ani netreba
Naozaj celkom seriózne by ma zaujímalo v čom by ti takáto informácia pomohla, môžeš mi to priblížiť ?
Kveto,presne si aj odpovedal na to čo chcem pri foto vedieť,teba to nezaujíma,mna áno ty čítaj kde chceš, ja si na exif počkám, ak niekto dá,čo by som poprosil;)
Pridávam sa na Kvetovu stranu, svoj príspevok napísal veľmi rozumne, za 5 rokov pôsobenia na fotoportáloch (aj zahraničných), som informácie z exifu nikdy nevyhľadával a nepotreboval. Je aj pravda, že často ich systém načíta zle a skreslí a potom sa uvádzajú bludy, ktoré mätú.
Zhrniem to: Čo sa mňa týka, exif k fotografii nepotrebujem...
Kveto má pravdu podľa môjho skromného názoru...EXIF je totiž veľmi relatívna informácia a podľa mňa jej prikladáš neprávom takú dôležitosť...okrem toho...z istého uhla pohľadu mi to príde ako lenivosť...áno fotky ostatných ťa môžu posunúť ďalej ale skôr by som ich bral ako inšpiráciu....sám skúšaj, skúšaj a porovnávaj či je výsledok taký ako nejaká predloha -fotka čo sa ti páči....o tom to a je tie pokusy ťa posúvajú ďalej, nie EXIF...:))
no navrhol by som taký test, nájdi konkrétnu fotku s exifom a vysvetli mi na jej príklade, čo ti exif priniesol ako plus. To by ma vážne zaujímalo čo sa niekto dokáže naučiť s exifu. Takto v teoretickej rovine je to jalová debata.
mozes sa ucit studovanim knih a tak isto sa mozes ucit studovanim exifov...ci vlastnych alebo cudzych...exif ti pomoze usetrit cas oproti metode pokus omyl ked len skusas rozne nastavenia napr pri nocnej fotografii...takto ked si pozries neikolko fotiek ktore maju exif tak si dokazes opozerat priblizne nastavenie a aplikovat ho rovno na scene...pripadne ho tam jemne doladit...exif je v podstate navod ako spravit foto ktora sa mi paci...nehovorim o pp...to by sa tazko rozpisovalo a aj tak to clovek nepsravi tak isto aj keby mal na to navod...ale v exife mas 3 jedine a najdolezitejsie udaje o tom ako bola ta fotka spravena....a ked ich nastavim ja tak isto tak moja fotka musi vyzerat skoro rovnako...samozrejme ze to nezahrna kompoziciu...tu musi tiez sa anuci alebo ukukat od inych a musi clovek poznat aj svoe moznosti a limity fotoaparatu a prisposobit opozerany exif tomu...budem sa mozno opakovat ale aj roman pihan vo svojej knihe mistrovstvi prace s dslr to pise ze studovanie exifov je vyborna skola....hlavne pre zaciatocnikov...dokazu sa z toho naucit co robi mala alebo velka clona...kratky alebo dlhy cas...atd...takze taky je moj nazor na to
este jedno mi napadlo...48x sa budem opakovat :) ale v knihe mistrovstvi prace co su fotky...tak je pri nich exif...a tiez som si ho pozeral pri kazdej fotke kde bol..aby som vedel ako tu fotku dosiahol...a to je to iste ked si pozeram fotky tu na ephote...takze bud budem studovat knihy alebo tu fotky...vysledok je rovnaky ;-) samozrejme ale ze exif je know how kazdeho...tak ak niekto nie je ochotny sa on podelit..tak ho do toho nutit nebudem :)
Podľa môjho názoru zbytočne bude obkukávať EXIF-y niekto, kto nedisponuje potrebným teoretickým základom. Možno niekedy podľa cudzieho EXIF-u nejakú fotku spraví, ale rozhodne to nepovedie ku konzistentne dobrým výsledkom.
Kto však dostatočným teoretickým základom disponuje, zaobíde sa aj bez EXIF-u.
Ďakujem za všetky vaše názory,a ako bolo napísané,exif na tomto fóre nie je povinnosť, ale k foto patrí,je to v podstate malý príbeh vzniku fotografie,a ak ho niekto napíše,MNA to poteší,,,
este jedno mi napadlo...48x sa budem opakovat :) ale v knihe mistrovstvi prace co su fotky...tak je pri nich exif...a tiez som si ho pozeral pri kazdej fotke kde bol..aby som vedel ako tu fotku dosiahol...a to je to iste ked si pozeram fotky tu na ephote...takze bud budem studovat knihy alebo tu fotky...vysledok je rovnaky ;-) samozrejme ale ze exif je know how kazdeho...tak ak niekto nie je ochotny sa on podelit..tak ho do toho nutit nebudem :)
Presne,veľa kníh o fotení exif obsahuje,je to výrobný proces fotografie,kto chce, nech ho udá,kto nie, nemusí, nenútime:)
píšte prosím k foto exif,,,
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=1766
pokiaľ ide o EXIF mne teda nevadí, keď sa uvádza, jeho vyžadovanie pokladám za číru zhovadilosť. Argument, že sme na fotoportáli má racionálne jadro, ale napríklad ja exif nepokladám za vec verejnú. Na žiadnej výstave fotografií som nikde na stene exif nevidel a nechýbal mi npri vnímaní fotiek. Pokiaľ som sa chcel niečo naučiť preštudoval som si literatúru, navštívil workshp po čase som občas schopný identifikovať proces tvorby už s videnej fotografie. Nikdy som exif cudzej fotografie neštudoval a to najmä preto, že neviem akko by mi pomohol. Čo tam zisím ???? Že na dosiahnutie malej DOF potrebujem otvoriť clonu ??? Že na paning potrebujem dlhší čas ??? Ako by mi pomohlo že niekto použil Canon EOS 1 Ds Mark III a objektív 24-70/2,8 ? Čo mi povie ISO, keď na Nikone D70 je ISO 1600 prakticky nepoužiteľné a na D700 je to úplne vpohode ???
EXIF sú len uložené informácie s fotoaparátu, ktoré použije fotograf pre vlastné potreby a nemusí si to zapisovať ako v časoch analógu.
Pokiaľ ide o postproces to už hádam trochu preháňaš :))) čo ti mám písať , že som to celé nakreslil vo Photoshope ??? Že po úprave kriviek som použil filter Gausian blur v hodnote 2,1 a potom masku vrstvy a potom som použil okrúhli štetec v rozmere 15 ???
Tak len zhrniem, EXIF k fotografii nepatrí, fotografia je fotografia sama o sebe a ty tu šíriš absurdné predstavy, pletieš začínajúcich fotografov. Učiť sa majú z iných zdrojov.
si pozriem EXIF a dost. to je jak ten expert, co chce profi FullHD LCD 24´ a vacsi do 400Euro, aby mu sedel k 5D Mark 2 :-D :-D :-D :-D
Zhrniem to: Čo sa mňa týka, exif k fotografii nepotrebujem...
Kto však dostatočným teoretickým základom disponuje, zaobíde sa aj bez EXIF-u.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa