Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Využitie HSS blesku cez den (fill-flash)

WildSammy
2009-08-11 22:37:21+02
Nedávno som riešil problematiku správneho využitia HighSpeedSyncu a prisvetlovania portrétu bleskom cez deň. Pôvodne som chcel len zmäkčiť vrhané tieňe v tvári vysokým slnkom a to tak, ze portrét doblisknem. Čo je však dôležitejšie, oveľa zaujímavešie výsledky sa dosiahnú podexponovaním pozadia cca o 2EV tak, že sa použije rýchli čas uzávierky 1/2000 napr. a dobliskne sa to bleskom s HSS, prípadne dvoma. Efekt vznikol taký, že pozadie, vrátane oblohy bolo dobre exponované aj za jasného dňa a bolo mierne tmavšie a osoba bola tiež dobre exponovaná. Čize všetko sa vošlo do dynamického rozsahu foťáku a fotka dostala zaujímavú atmosféru ako keby pri západe/východe slnka a lepšie bol vystihnutý zachytený moment. Dobré je to aj keď chce niekto použiť nízku clonu pre rozostrenie pozadia. Skúšal niekto už takúto metódu? Ja sa ju zatiaľ učím správne používať a každá rada sa zíde :) Najviac ma zaujíma otázka ako sa dá zvýšiť dosah blesku v móde HSS, kedže má vtedy zhruba iba polovičný dosah ako bežne. Nejaká inšpirácia sa dá nájsť aj tu: http://www.depth-of-field.com/blog/2009/07/my-high-speed-sync-saga/

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-08-11 22:41:33+02
Tuto techniku pouzivaju profici uz roky ale so zableskovymi pristrojmi s generatorom. Kazda druha modna fotka v exterieri. Naviac sa tam pracuje s filtrami pred bleskom a WB pre rozne farebne podanie osvetlenej osoby a pozadia.

WildSammy
2009-08-11 22:54:57+02
Filtre zrejme preto, aby nebolo vidno rozdielny zdroj svetla ako slnko? Ja som zatial skusal iba jeden blesk na sankach, ale rozmyslam pouzit najblizsie dva. Kazdopadne dost limitujuci faktor sa mi zda byt vykon systemoveho blesku. Napada ma bud mat blesk mimo fotaku a dat ho blizsie k fotenemu alebo nejakym inym sposobom kompenzovat stratu vykonu v mode HSS. Zda sa mi byt vykon totiz uz nedostatocny pri pouziti napr. 135mm objektivu. Este do tych 70mm sa mi to zda byt ako tak v pohode s bleskom so smernym cislom 54. Je nutne pouzivat cez den pri dobliskavani aj softbox alebo to netreba?

Daniel.U
2009-08-11 23:00:00+02
ja som to skusal tak, ze nie, ze by som podexponoval, ale nameral som pozadie, podrzal ae/af lock a popredie (ludi) som doblikol. Vykon Nikonu SB-600 ku podivu stacil. Nie samozrejme pri clone 16. Taky silny a priamy vyboj ale sposobuje voskovu plet. Chcelo by to aspon dialkovo odpalit blesk cez dazdnik podla mna

WildSammy
2009-08-11 23:06:00+02
Ja som mal na blesku softbox a pouzival som nizsie clony. Lenze ten softbox bral este naviac z vykonu. Voskovu plet som nezaznamenal. Taktiez mi nebolo jasne ake ISO pouzit tak som pouzival 200. S uzavriekou som sa pohyboval okolo 1/1000 - 1/2000 a clonami f/2.8 a 4, niekedy 5.6-8, ale to som uz pri f/8 pocitoval, ze by chcelo vacsi vykon. Zvysit ISO moc nepomohlo, lebo sa tym padom zvysila aj uzavierka.

Daniel.U
2009-08-11 23:11:41+02
jednoznacne z boku a z blizsa by to chcelo odpalovat a najlepsie radiovo. Dat blesk mimo zorny uhol objektivu ked fotis portret. Najjednoduchsie je ale asi velka odrazna doska ak ti ju ma kto drzat.

WildSammy
2009-08-11 23:25:37+02
Hej, hej, odrazna doska je fajn, ale mne sa pacil ten efekt, ktory sa dal vytvorit HSS bleskom. Tj. za jasneho slnecneho dna sa mi podarilo dosiahnut efekt akoby sumraku :) zaujimave to bolo :) Hmm.. no hej, bude to chciet ist blizsie k objektu a z ineho uhla, skusim najblizsie :)

Daniel.U
2009-08-11 23:33:29+02
ja si asi kupim Nikon SB-900 a SB-600ku s nim budem odpalovat. Videl som na youtube ako to odpalovalo aj z velkej dialky na rozdiel od commander modu na fotaku. Na radio to asi mat ale nebude. Okrem toho pri radiovom odpalovani mozes blesk skovat hoci za krycek a v zabere bude neviditelny.

WildSammy
2009-08-11 23:40:05+02
Aj ja planujem este dokupit blesk :) co sa tyka toho odpalovania na dialku, tak mne sa podarilo odpalit blesk schovany aj za osobou :) nemyslim teraz radiovo, ale bleskom :) Inac by ma zaujimalo, ktore radiove odpalovaky sa oplatia. Ja som pozeral po ´Cactus trigger´, ale zdali sa mi byt ako na kolene vyrabane :-) Kedysi som pouzival YS-100 IR odpalovac na manualne blesky(tie boli nasadene na IR kockach), ale malo to svoje limity. Dobre to bolo bud na kratku vzdialenost s relativne priamou viditelnostou alebo za sera :-D

Daniel.U
2009-08-11 23:54:35+02
ja mam doma fotobunkovu kococku hama, ale to je vsetko suflikanstvo. Aj tak ju pomyli predzablesk. Treba to vselijako salit a obchadzat a to na moje nervy nieje. Ked chces lepsi odpalovak tak asi Fomei za zhruba 7000. Neviem ale co moze byt na dialkovom odpalovaku dobre alebo zle. Ved bud odpaluje alebo neodpaluje. Cactus je skaredy, ale lacny.

WildSammy
2009-08-11 23:59:25+02
tak na tie fotobunky treba vypnut predzablesk, resp. zmenit rezim blesku na taky, kde nie je alebo ich odpalovat s YS-100 IR. Ja som tie kocky pouzival s tym, ale si potom odkazany na full manual, co nemusi byt niekedy zase odveci :-) Az Ta to zaujima pozri si tento blog: ´http://strobist.blogspot.com/´ alebo http://www.onelightworkshop.com/

wmatko
2009-09-13 14:28:15+02
kym nevie radiovy odpalovac poslat informacie blesku o HSS tak na cas viac ako 1/250s zabudni... :) odskusane s viacerimi Radiovimo odpalovacmi :)

duroslav
2009-09-13 14:44:32+02
príspevok od: Daniel.U
ja mam doma fotobunkovu kococku hama, ale to je vsetko suflikanstvo. Aj tak ju pomyli predzablesk. Treba to vselijako salit a obchadzat a to na moje nervy nieje. Ked chces lepsi odpalovak tak asi Fomei za zhruba 7000. Neviem ale co moze byt na dialkovom odpalovaku dobre alebo zle. Ved bud odpaluje alebo neodpaluje. Cactus je skaredy, ale lacny.
Zlé môže byť napr. to, že keď ho kúpiš tak odpaľuje a za pár mesiacov už neodpaľuje.

jrfoto
2009-09-13 16:58:57+02
príspevok od: duroslav
Zlé môže byť napr. to, že keď ho kúpiš tak odpaľuje a za pár mesiacov už neodpaľuje.
nechcem zakladat nove vlakno, tak sa opitam tu: mam dva blesky canon 430 ex2 a chcem ich dialkovo odpalit a chcel by som vediet aky ma realny dosah canon ste2 vo volnom priestranstne a ci musi na tie blesky ,,vidiet´´ vdaka za odpoved

duroslav
2009-09-13 21:29:58+02
príspevok od: jrfoto
nechcem zakladat nove vlakno, tak sa opitam tu: mam dva blesky canon 430 ex2 a chcem ich dialkovo odpalit a chcel by som vediet aky ma realny dosah canon ste2 vo volnom priestranstne a ci musi na tie blesky ,,vidiet´´ vdaka za odpoved
Neviem ti presne odpovedať, keďže v Canonoch sa moc neorientujem. Avšak zrejme ten dosah bude podobný ako pri Nikone. Keďže sa jedná o odpaľovanie cez IR, tak ak na voľnom priestranstve môžeš mať problém za jasného slnečného počasia. Určite nerátaj s tým, že by to mohlo byť viac než 10m za ideálnych podmienok.
Vo voľnom priestranstve sa musia master a slave navzájom vidieť. V miestnostiach je to iné, nakoľko sa IR signál ku slave blesku dostane aj odrazmi.

Daniel.U
2009-09-13 21:53:56+02
ma tak napadlo keby ti blbci dali to cidlo z oboch stran tak to pomoze o 100%

2009-09-13 22:03:18+02
príspevok od: jrfoto
vo vnutri 12-15m, vonku 8-10m...to hovoria papierove udaje...kedze tie byvaju skoro vzdy maximalne, realna hodnota je niekde okolo 10-12m vo vnutri a 6-8m vonku...

shoki
2009-09-13 23:31:43+02
príspevok od:
vo vnutri 12-15m, vonku 8-10m...to hovoria papierove udaje...kedze tie byvaju skoro vzdy maximalne, realna hodnota je niekde okolo 10-12m vo vnutri a 6-8m vonku...
ste2 som sice nikdy v ruke nemal ale podobne zariadenie od nikonu (su-800) pouzivam pomerne dost casto a velke rozdiely v ich vykonoch asi nebudu.

v interieri som s nim nikdy ziaden problem nemal (aj ked sa zariadenia uplne priamo nevideli ci boli mierne tienene-odraz to vacsinou isti a cez difuzny dazdnik signal prejde tiez bez problemov) ale na druhu stranu nemam nutkanie odpalovat systemove blesky na 50 metrov a v zalohe mam vzdy radio.

v exterieri (pokial si dobre pamatam) tak pri 16ev ambient light -zmerane expozimetrom viac som neskusal- bol dosah/100% spolahlivost asi na 3m pri priamej viditelnosti medzi zariadeniami. pri 4m uz to bola skor nespolahlivost a na vacsiu vzdialenost to nefungovalo.

dodo_bb
2009-09-13 23:55:34+02
Jedna možnosť je používať krátky čas a HSS blesk, druhá možnosť je obmedziť množstvo svetla, ktoré Ti vstupuje do foťáku bežným neutrálnym filtrom pred objektívom (hustota podľa potreby). Dosiahneš tak clonu napr. 2,8 a čas 1/250 aj pri silnejšom svetle, a pritom pozadie podexponuješ. Potom stačí normálne blesknutie na popredie a nestrácaš výkon blesku. Kratší čas aj tak pri portréte nepotrebuješ.

jrfoto
2009-09-14 09:56:38+02
takze vonka za denneho svetla je lepsi napr. cactus?

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()