Uz mam nervy, hladal som v nastaveniach kde to moze byt, ale bez uspechu.
Ved sa ma takto, na fotke som "oznacil" tlacidla, ktore mi sposobuju problem.
Akonahle importujem fotky(RAW) do LR tak pokial na nich nekliknem su presne take ako som ich odfotil, ale ked kliknem na niektoru fotku, tak sa mi tam automaticky nastavi napr "Auto Tone Curve Adjustment" a mi to pekne poje** fotku. Samozrejme, ze to mozem tam vypnut, ale iba pre jednotlivu fotku. Pri dalsieho fotke je to automaticky zapnute a znechucuje mi to zivot.
Preto prosim, kto vie poradte mi ako nastavit tieto "tlacika", aby boli stale OFF a LR mi NIC SAM NEUPRAVOVAL. Pretoze, kazde rawko na ktore kliknem mi tam supne ako "super mighty cool" upravz a je to na hovn......
PROSIM POMOC SOM BEZNADEJNY !!!
Tlacitka, ktore si zakreslil pri vypnuti/zapnuti len vypinaju/zapinaju vplyv posuvnikov, ktore si predtym naposuval na fotke pre tvoju kontrolu. Chod do library / vpravo hore /, oznac si vsetky fotky Ctrl A a potom vpravo klikni reset all.. saved preset nastav na default, pripadne v nastaveniach programu daj vsetko do default.. az potom chod do develop, rozklikni si tie moznosti vpravo a upravuj si fotky po jednom, ked mam vsetko hotovo, vratim sa do library, oznacim vsetky fotky a vyexportujem..
Ahojte, mam otazku k Lightroomu 2. Povedzme, ze mam naimportovanu fotku do katalogu (RAW). Vykonam na nej upravy. Teraz cely priecinok s fotkou presuniem na iny disk (kvoli miestu napr.) a zosynchronizujem . Casom opat vratim foto na povodne miesto na povodnom disku. Opat synchronizacia. No a zaujima ma, preco som dostal fotku bez uprav, preco zmizli virtualne kopie atd. Fotka je v stave ako som nafotil. Da sa to nejako spatne odstranit, pripadne do buducnosti tomu zamedzit? Dakujem
Ahojte, mam otazku k Lightroomu 2. Povedzme, ze mam naimportovanu fotku do katalogu (RAW). Vykonam na nej upravy. Teraz cely priecinok s fotkou presuniem na iny disk (kvoli miestu napr.) a zosynchronizujem . Casom opat vratim foto na povodne miesto na povodnom disku. Opat synchronizacia. No a zaujima ma, preco som dostal fotku bez uprav, preco zmizli virtualne kopie atd. Fotka je v stave ako som nafotil. Da sa to nejako spatne odstranit, pripadne do buducnosti tomu zamedzit? Dakujem
Rob to cez export a import vo forme katalogu a kup si poriadny disk. Inak, fotky z disku na disk mozes presuvat priamo v Lightroome vo folderovej strukture. Lightroomu dokonca ani nevadi ak napr. odpojis externy disk, akurat ti u fotky da otaznik, po pripojeni bude vsetko OK.
uz slovicko import ma desi, LR nepouzivam a zrejme ani nebudem. Som rad ze NX Capture otvara nikon raw spontanne a priamo v raw su ukladane zmeny k povodnemu originalu, takze pozmenene raw dokaze spravne interpretovat jednoduchy a rychly prehliadac IrfanView, bez ohladu na umiestnenie. V Canone (Majkyho pripad) je situcia asi trochu zlozitejsia.. :(
TO slavmiro: ´V Canone (Majkyho pripad) je situcia asi trochu zlozitejsia.. :(´
Nie v Canone ale presnejsie v LR je situacia trochu zlozitejsia. Ja tiez nepouzivam LR. Zvykol som si pouzivat DPP priamo od Canonu a situacia je tu taka ista ako pri NX Capture. Vsetky zmeny v RAW-och sa ukladaju priamo k originalu.
tak to je super. Trochu OT, ale spytam sa ked sa bavime o Canone. Minule sa diskutovalo o ergonomii, bolo mi vysvetlene ze Canon X a XX rada maju dve ovladacie kolieska tiez. Jednu nad spustou a druhe velke kolecko vo vertikalnej polohe vzadu. Cize je mozne ovladat v niektorych rezimoch sucasne cas aj clonu. Pytam sa, ako/cim sa potom ovlada volba zaostrovacieho bodu? Da sa ovladat priamo koleckom kompenzacia EV, napr. pri priorite clony? Dvojhmaty ma vsak nezaujimaju..
To slavmiro:
Odpoved na otazku c.1: Stlacenim tlacidla volby zaostrovacieho bodu a potom kolieskom pri spusti si zvolim zaostrovaci bod. Jemnym stlacenim spuste potvrdim.
Odpoved na otazku c.2: Pri priorite clony sa kompenzacia EV ovlada priamo velkym koleckom vo vertikalnej polohe vzadu (malym pri spusti priamo clona).
Vsetko sa da pohodlne urobit s okom ´nalepenym´ na hladaciku. Nikdy som nemal v ruke Nikon aj ked som uz pocul o ich dobrej ergonomii. Je to vec zvyku.
bod 1) je o drzku, teda v Manualnom mode vyzaduje volba custom AF bodu dvojhmat a potom este predstalecnie spuste pre potvrdenie? :((
bod 2) je skoro super, ale volba AF bodu vyzaduje znova stlacit este 1 gombik?
Last but not least, neda sa to prehodit v Av? T.j. clonu menit velkym kolieskom vzadu palcom co sa flaka a ostat ukazovakom na spusti? Ak clonu menim mensim koleckom len pri spusti, logicky musim dat prst dolu zo spuste.. Alebo, v priorite clony, ked uz clonu menim mensim koleckom, nemozem velkym koleckom uvladat priamo volbu zaostrovacieho bodu? Pytam sa spravne?
Podla mna je dvojhmat to, ked musim NARAZ stlacit dve tlacidla. Pre bod 1) bolo konstruktermi vytvorene ZVLAST solo tlacidlo. Prosim, vysvetlit, co chapes pod pojmom DVOJHMAT.
bod 2) ano
O prehodeni ja nic neviem a ani som sa nezaujimal. Iba by ma to mylilo. Ja som rad, ze ovladanie ostava v zakladoch rovnake (presiel som z 30D, 40D, 50D).
Ano, logicky musis dat prst dolu zo spuste, ale su umiestnene tak blizko seba, ze to nestoji za zmienku.
Zial, nepytas sa spravne. Pri priorite clony ovladas velkym kompenzaciu EV.
Zda sa mi vsak trosku nezmyselna debata tohto typu. Ja naozaj nemozem za to ako to konstruktery navrhli a verim, ze veci, ktore spravili neurobili samoucelne. Urcite pri vyvoji boli aj ludia od ergonimiky a pod. Na dalsie otazky odpoviem iba cez SS, aby sme zbytocne nepredlzovali toto vlakno. Dakujem za pochopenie.
dik za odpovede, to mi staci. Mam okolo seba zopar Canonistov ale nemaju taku skusenost, aby mi vedeli zodpovedne dat odpovede na moje otazky. Prax pritom maju niekolkorocnu, ale uz chapem ze niektore veci funguju uplne inac. ;)
na XXD sa v Custom functions da zapnut, aby sa zaostrovaci bod volil priamo tym malym osemsmerovym joystickom. Kedze tieto stroje maju 9 ostriacich bodov, kazdy z nich sa da zvolit na jeden dotyk tlacitka joysticku. Ja to tak pouzivam, odpada tam pri tom nutnost stlacit gombik a potom krutit koliesko.
Rob to cez export a import vo forme katalogu a kup si poriadny disk. Inak, fotky z disku na disk mozes presuvat priamo v Lightroome vo folderovej strukture. Lightroomu dokonca ani nevadi ak napr. odpojis externy disk, akurat ti u fotky da otaznik, po pripojeni bude vsetko OK.
Mam jednu otazocku, ak by mi z vas vedel dakto poradit, bol by som vdacny. Ja teda Lightroom pouzivam, akurat ma trosku irituje jedna vec. Po importe NEFiek z karty sa mi pri vykreslovani kazdej jednej fotky zmeni uplne inak farebne podanie fotky. Ked porovnam NEF otvoreny vo viewNX a ten isty NEF v lightroom, rozdiel je patrny. Za odpoved vopred dakujem
Lightroom - HELP !!!
Nie v Canone ale presnejsie v LR je situacia trochu zlozitejsia. Ja tiez nepouzivam LR. Zvykol som si pouzivat DPP priamo od Canonu a situacia je tu taka ista ako pri NX Capture. Vsetky zmeny v RAW-och sa ukladaju priamo k originalu.
Odpoved na otazku c.1: Stlacenim tlacidla volby zaostrovacieho bodu a potom kolieskom pri spusti si zvolim zaostrovaci bod. Jemnym stlacenim spuste potvrdim.
Odpoved na otazku c.2: Pri priorite clony sa kompenzacia EV ovlada priamo velkym koleckom vo vertikalnej polohe vzadu (malym pri spusti priamo clona).
Vsetko sa da pohodlne urobit s okom ´nalepenym´ na hladaciku. Nikdy som nemal v ruke Nikon aj ked som uz pocul o ich dobrej ergonomii. Je to vec zvyku.
bod 2) je skoro super, ale volba AF bodu vyzaduje znova stlacit este 1 gombik?
Last but not least, neda sa to prehodit v Av? T.j. clonu menit velkym kolieskom vzadu palcom co sa flaka a ostat ukazovakom na spusti? Ak clonu menim mensim koleckom len pri spusti, logicky musim dat prst dolu zo spuste.. Alebo, v priorite clony, ked uz clonu menim mensim koleckom, nemozem velkym koleckom uvladat priamo volbu zaostrovacieho bodu? Pytam sa spravne?
bod 2) ano
O prehodeni ja nic neviem a ani som sa nezaujimal. Iba by ma to mylilo. Ja som rad, ze ovladanie ostava v zakladoch rovnake (presiel som z 30D, 40D, 50D).
Ano, logicky musis dat prst dolu zo spuste, ale su umiestnene tak blizko seba, ze to nestoji za zmienku.
Zial, nepytas sa spravne. Pri priorite clony ovladas velkym kompenzaciu EV.
Zda sa mi vsak trosku nezmyselna debata tohto typu. Ja naozaj nemozem za to ako to konstruktery navrhli a verim, ze veci, ktore spravili neurobili samoucelne. Urcite pri vyvoji boli aj ludia od ergonimiky a pod. Na dalsie otazky odpoviem iba cez SS, aby sme zbytocne nepredlzovali toto vlakno. Dakujem za pochopenie.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa