Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

šum aj pri ISO 200

2008-03-16 16:02:38+01
fotil som zo stativu v šere pri dlhych časoch na ISO 200 a na snimkach mám šum. je to normálne, alebo mam niečo s aparátom?

bear
- moderator
2008-03-16 16:07:55+01
Je to normalne, skus si v custom function zapnut ´long exposure noise reduction´ (odpocita konstantny sum senzora). Pouzi nizsie ISO, ak si predtym vel a fotil, senzor ma vyssiu teplotu, tak na chvilu vypni fotak, nech vychladne (vyssia teplota zvysuje sum). Chystam sa napisat clanok o sume v digitalnych fotoaparatch, tak snad to napisem v dohladnom case:-)

2008-03-16 17:02:50+01
vdaka za radu

hvezdar
2008-03-16 17:42:50+01
fajn...a co tak napisat na akom fotaku ??? ved predsa zalezi aj na type snimaca...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-03-16 18:02:51+01
Problem so sumom je komplexnejsi, okrem sumu sposobeneho technologiou snimaca je tu sum sposobeny dlhou expoziciou (vtedy uz neplatia bezne tabulky exp. hodnot), sum moze narastat podexponovanim zaberu a jeho ´vytiahnutim ´ pri zosvetlovani. Sum moze zviraznit zapnute doostrovanie vo fotoaparate.
Kto chce mat minimum sumu, mal by pouzit najnizsie ISO, format RAW, zabezpecit co najpresnejsiu expoziciu a vsetky upravy, ktore byvaju bezne vo fotoaparate urobit az v pocitaci.
Robil som test, kedy som ten isty zaber nasnimal do JPG a do RAW. Rozdiel bol velky, RAW mal menej sumu, prepalov a obsahoval lepsie prekreslene detaily.
Samozrejme svojum ulohu tu vyrazne zohrava velkost snimaca, kede su zrkadlovky oproti kompaktom a EVF vo velkej vyhode.

bear
- moderator
2008-03-16 18:53:35+01
radil som na zaklade fotaku uvedeneho v profile (350D), vsimol som si, ze ked velmi aktivne fotim (ked som fotil v 35 stupnovych horucavach a kamaratovi svadbu), sum na fotkach bol takmer dvojnasobny ako zvycajne aj pri spravnej expozicii. Na CMOS snimaci je relativne velky rozdiel nulovej hodnoty bodov pri dlhsej expozicii, preto sa tam pouziva dark frame substraction, ak to ma vo firmware vypnute moze to sposobit vacsi sum. S tou spravnou expoziciou je to samozrejme pravda, aj pri ISO 100, ked ked chcem prilis zosvetlit tmave oblasti, tak je tam kopec sumu.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()