Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Zoner Photostudio 12

HUGO7
2009-10-11 18:09:27+02
Ako sa Vám pozdáva? Rady? Skúsenosti? Recenzia? Kritika?

Slavo Jancisin
2009-10-11 18:17:17+02
to by zaujímalo aj mňa, ... asi stiahnem skúšobnúverziu ... a vyskúšam ... pracoval som so zonerom už od verzie 6 a pri 10-ke som skončil kvôli RAW-u ... teraz, keď má RAW, tak stojí minimálne za vyskúšanie ...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-10-11 18:36:21+02
Pre teba to Lubos nieje, ale aj tak povazujem Zoner za najlepsi v danej kategorii. Ak ho myslis ako ekvivalent Lightroomu, tak to zdaleka nieje. Momentalne ho testujem. Mozem ho odporucit vsetkym zaciatocnikom a mierne pokrocilym uzivatelom. Nova verzia sa skutocne vyrazne inovovala.

lu_boss
2009-10-11 18:41:23+02
RAW v 10-ke isiel upravovat, aj v 11-ke a v 12-ke to nie je prevratne ine, na rozdiel od predoslej verzie je daleko priaznivejsie pracovne rozhranie s mnozstvom roznych moznosti nastavenia. Pre konverziu RAW-u sa odporuca Adobe DNG converter, ale su niektore RAW-y, ktore program zvlada priamo (od Canonu napriklad). Ked uz som pri Canone, na rozdiel od DPP (soft baleny k fotoaparatom Canon na prevod z RAW-u), je ZPS pomalsi, aj ked oproti ZPS11 badat pokrok.
Ja ZPS pouzivam - Photoshop je bezpochyby kral editacnych softov, ale aj za ine prachy a ciernu verziu si nenaistalujem. Kritika - take bolave miesto je rychlost, najbadatelnejsia prave pri RAW-e, takze obcas treba stipku trpezlivosti.
Rady a recenzie - skus pohladat po nete, urcite sa nieco najde :-)

HUGO7
2009-10-11 18:49:44+02
príspevok od: Karol Srnec
Pre teba to Lubos nieje, ale aj tak povazujem Zoner za najlepsi v danej kategorii. Ak ho myslis ako ekvivalent Lightroomu, tak to zdaleka nieje. Momentalne ho testujem. Mozem ho odporucit vsetkym zaciatocnikom a mierne pokrocilym uzivatelom. Nova verzia sa skutocne vyrazne inovovala.
...takže predsa len sa musím naučiť robiť s LR

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-10-11 18:57:21+02
príspevok od: HUGO7
Aj keby si mal zostat po skole! Ale mas aj filmovy fotak, zahod digitaly a mas po probleme.

2009-10-11 19:04:38+02
ja používam kombináciu zoner 11 + gimp. takto mi to vyhovuje. v zoneri fotky prehliadam, triedim, mažem atď a robím celkové úpravy.
v gimpe drobné retuše (zoner má len klonovacie razítko, nemá ´heal´ :-) )
a v gimpe sa tiež hrám s nejakými ´efektami´ - je na neho množstvo skriptov. skúsil som zoner 12ku a kúpim si ju, najmä kvôli lepšiemu rozhraniu (tmavé farby) a nejakým drobnostiam. ako písal lu boss za tie prachy to nemá konkurenciu.
skúšal som teraz aj adobe photoshop elements 8 trial, ale na mojom kompe, kde mi zoner a gimp behá svižne sa pse 8 vliekol... len vytvorenie katalogu fotiek mu trvalo 5 hodín, keď som upravoval 12 mpix fotku vkuse som kukal na presýpacie hodiny, reagoval s opozdením...
takže asi tak. nevýhoda zoneru je absencia plnej podpory vrstiev, gimp ich má ale nemá vrstvy úprav čo je podľa mňa best of adobe produktov. ale plný fotošop je drahý a tento elements pomalý takže nemením zatiaľ.
toť môj názor :-)

HUGO7
2009-10-11 19:08:44+02
Aj keby si mal zostat po skole! Ale mas aj filmovy fotak, zahod digitaly a mas po probleme.
...dobre takže zahadzujem výbavu 3ks digital do kontajnera////// Inak nerozmýšlali ste nad nejakými workshopmi aj cez týžden nie len cez vikend?

2009-10-11 19:14:12+02
...dobre takže zahadzujem výbavu 3ks digital do kontajnera////// Inak nerozmýšlali ste nad nejakými workshopmi aj cez týžden nie len cez vikend?
nie je to moj styl, no v tomto pripade sa premozem a urobim zo seba houmlesaka :o) posli cas, kedy to budes vyhadzovat a GPS suradnice kontajneru :o))

HUGO7
2009-10-11 19:20:08+02
príspevok od:
nie je to moj styl, no v tomto pripade sa premozem a urobim zo seba houmlesaka :o) posli cas, kedy to budes vyhadzovat a GPS suradnice kontajneru :o))
si v poradovníku na 1236 mieste

2009-10-11 19:22:11+02
si v poradovníku na 1236 mieste
asi prilis pomaly pisem :o))

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-10-11 19:26:23+02
Radi by sme. Buduci roka asi budeme robit niektore workshopy aj v piatok. Bol som teraz bleskovo vysypat smetie a nic som tam nenasiel :-(

HUGO7
2009-10-11 19:34:21+02
Radi by sme. Buduci roka asi budeme robit niektore workshopy aj v piatok. Bol som teraz bleskovo vysypat smetie a nic som tam nenasiel :-(
asi si si ich nevšimol ...veď ty dobre vieš že mám doma len také staré vraky, takže nič pre teba

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-10-11 19:41:10+02
asi si si ich nevšimol ...veď ty dobre vieš že mám doma len také staré vraky, takže nič pre teba
Mas recht. Nechces sa zbavit aj tej starej otlcenej dvestovky?

HUGO7
2009-10-11 19:50:04+02
....ani nie ...... inak myslíš že to nie je porušenie nejakých autorských práv keď ten zoner 12 dosť výrazne kopíruje vzhľad LR? podobne rozmiestnenie ovl. prvkov....

bonifacko
2009-11-13 21:31:06+01
Osobne to môžem len potvrdiť. Zoner používam už od roku 2006, teda vlastne od vtedy ako som vôbec začal používať digitálny fotoaparát. Zostávam mu verný. A vie aj HDR!

jake
2009-11-14 08:06:44+01
mas presne ten isty problem ako ja - momentalne tlciem do ZPS11 ale neni to celkom ono. Obavam sa, ze sa budem musiet naucit robit v Capture NX2 a PS4 - LR sa mi uz kupovat nechce - ak by chalani spravili nejaky kurz na NX2 tak sa hlasim hned!

jake
2009-11-14 08:07:59+01
karol - capure NX2 je aky program? nahradi to LR?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-11-14 08:16:59+01
príspevok od: jake
karol - capure NX2 je aky program? nahradi to LR?
Capture je najlepsi na vyvolanie NEFu, ale je tazkopadny. LR je univerzalny, kniznica je prepracovanejsia, takisto ergonomia. U mna prednosti LR pomerne znacne prevysuju kvalitu spracovania RAWu v NC.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()