Zdravim,
tak sa zda ze budem fotit ohnostroj na silvestra. Precital som uz co to na webe, takze priblizne viem ako na to. Idealne sa javi - stativ, zaostrit vopred priblizne na miesto ohnostroja, dialkova spust, clona cca f/8 - f/12, iso 100, rezim bulb a cvakat podla potreby.
Co som sa ale par krat docital - ze je nutne dat dole UV filter. Nemate niekto skusenost ci to naozaj treba ?
Dik.
Všetky parametre si povedal správne, doplním WB by malo byť daylight (denne svetlo). S UV filtrom som ohňostroj nefotil, takže neviem presne povedať či ano alebo nie. Ale v podstate by nemal robiť nejakú galibu, bo vlastne odráža UV zložku denného svetla určitej vlnovej dĺžky a v noci jej myslím veľa nedopadá na Zem :-) Takže skús počas fotenia dať dole UV a uvidíš čo to robí, teda ak bude dosť času. Prajem úspešné fotenie a dobré svetlo či skôr pevnú ruku? :-)
dat dole UV filter netrva viac ako 10 sekund a pocitam s tym ze nejdes fotit narodeninovy oohnostroj, o trvani nejakej jednej minutky, tak by to slo vyskusat aj s aj bez :-)
Zvycajne z oblohy pada pri ohnostroji dost spiny (utrzky papierov, popol....), takze UV filter, alebo nieco na ochranu by som radsej na objektive nechal. V kazdom pripade ak bude vonku zima a na silvestra asi bude, treba mat rezervnu baterku a tu drzat v teple. Li-ion baterie maju pri bode mrazu asi len 5% svojej beznej kapacity.
Ohnostroj som uz fotil niekolko krat, a asi najlepsie vysledky som dosahoval pri ISO 200, cas 1-2 sekundy, viac nie!!!!, pretoze potom ohnostroj uz nevytvara obrazky, ale mazanice. Clonu nechavam na automat. UV filter nikdy nedavam dole. Tu je aspon jedna malicka fotka na ukazku...
Ohnostroj som uz fotil niekolko krat, a asi najlepsie vysledky som dosahoval pri ISO 200, cas 1-2 sekundy, viac nie!!!!, pretoze potom ohnostroj uz nevytvara obrazky, ale mazanice. Clonu nechavam na automat. UV filter nikdy nedavam dole. Tu je aspon jedna malicka fotka na ukazku...
Podľa mňa je blbosť dávať na automat zrovna clonu. U ohňostroja si práve clonou reguluješ, ako budeš mať ohňostroj naexponovaný. Časom riešiš akurát tak dĺžku svetelných stôp. Treba fotiť na bulb prípadne na manuál. Keď budeš fotiť na ľubovoľnú automatiku (pokiaľ to nebude zrovna scénický režim na ohňostroje) tak ti budú vychádzať podľa mňa úplne haluzné expozície.
Podľa mňa je blbosť dávať na automat zrovna clonu. U ohňostroja si práve clonou reguluješ, ako budeš mať ohňostroj naexponovaný. Časom riešiš akurát tak dĺžku svetelných stôp. Treba fotiť na bulb prípadne na manuál. Keď budeš fotiť na ľubovoľnú automatiku (pokiaľ to nebude zrovna scénický režim na ohňostroje) tak ti budú vychádzať podľa mňa úplne haluzné expozície.
Nevyvraciam ti tvoj nazor, kazdy ma svoj styl a rukopis. Ja len pisem to, co sa mne najlepsie osvecilo.
Zvycajne z oblohy pada pri ohnostroji dost spiny (utrzky papierov, popol....), takze UV filter, alebo nieco na ochranu by som radsej na objektive nechal. V kazdom pripade ak bude vonku zima a na silvestra asi bude, treba mat rezervnu baterku a tu drzat v teple. Li-ion baterie maju pri bode mrazu asi len 5% svojej beznej kapacity.
Nedá mi nerýpnuť si - ak Tvoje baterky majú pri teplote 0 stupňov len 5% kapacity, doporučujem za prvé: skús zmeniť značku batérií, ak to nepomôže tak za druhé skús zmeniť značku foťákov. Li-ion batérie na mojom NIKONE majú asi v zime trochu menšiu kapacitu, ale bežne v zime fotím pod nulou zjazdové lyžovanie a na jednu batériu mi to ide celý deň (300-500 záberov):-)))
Nevyvraciam ti tvoj nazor, kazdy ma svoj styl a rukopis. Ja len pisem to, co sa mne najlepsie osvecilo.
Menšie fotky nemáš?
Táto mi zrovna pripadá ako príklad kedy bola clona na automat a foťák ju pri krátkom nastavenom čase otvoril úplne, následkom čoho je ohňostroj preexponovaný.
Nedá mi nerýpnuť si - ak Tvoje baterky majú pri teplote 0 stupňov len 5% kapacity, doporučujem za prvé: skús zmeniť značku batérií, ak to nepomôže tak za druhé skús zmeniť značku foťákov. Li-ion batérie na mojom NIKONE majú asi v zime trochu menšiu kapacitu, ale bežne v zime fotím pod nulou zjazdové lyžovanie a na jednu batériu mi to ide celý deň (300-500 záberov):-)))
Ja som to nemeral, to nas ucili este v skole. Urcite to boli velmi stare ucebnice a dnesne baterie su na tom lepsie, ale skladovanie nahradnej baterie v teple urcite nie je na skodu.
Ja som to nemeral, to nas ucili este v skole. Urcite to boli velmi stare ucebnice a dnesne baterie su na tom lepsie, ale skladovanie nahradnej baterie v teple urcite nie je na skodu.
Proti tomu niet výhrady, to je jasné. To len aby sa tunajší začiatočníci, čo čítajú toto fórum nepustili vymieňať pred zimou svoje Li-ion baterky za olovené akumulátory :-)))
Táto mi zrovna pripadá ako príklad kedy bola clona na automat a foťák ju pri krátkom nastavenom čase otvoril úplne, následkom čoho je ohňostroj preexponovaný.
By si sa cudoval, clona pri takom foteni vychadza zhruba 4,5 - 8. Ta velka tmava plocha sposobuje to preeponovanie. Mensie fotky uz nemam, ale mam aj velke, ale na web staci :-).
Este k tomu bulb, skus a uvidis tie preexponovania, v podstate nepouzitelne zabery. A hlavne, ten okamih vybuchu urobi taky zablesk, ze na fotke, okrem bieleho miesta nevidno nic...
5% kapacity baterie? to by na nejaku zimnu wildlife fotoprechadzku najviac vazila asi igelitka plna batérií :-)))
Fotil som to na bulb tak že som podľa toho ako vystrelovali svetlice otváral a zatváral uzávierku. Používal som časy 5-20 sekúnd, clona konštantná 11. Použitý čas ovplyvňoval množstvo explózií ktoré som stihol v jednom snímku a expozíciu okolia, ktoré som tak či tak plánoval vyrezať, svetelné stopy boli naexponované konštantne vzhľadom na konštantnú clonu. A čo ťa asi prekvapí, nevznikali žiadne machule.
Fotil som to na bulb tak že som podľa toho ako vystrelovali svetlice otváral a zatváral uzávierku. Používal som časy 5-20 sekúnd, clona konštantná 11. Použitý čas ovplyvňoval množstvo explózií ktoré som stihol v jednom snímku a expozíciu okolia, ktoré som tak či tak plánoval vyrezať, svetelné stopy boli naexponované konštantne vzhľadom na konštantnú clonu. A čo ťa asi prekvapí, nevznikali žiadne machule.
Jasne, beriem, ale ako hovorim, kazdy ma svoj styl. Ale musis uznat, ze takmer ani jedna explozia, a ani jedna svetelena stopa nie je (a nebola) rovnaka. Urcite mas aj nejake zle zabery, pretoze pri foteni ohnostroja nikdy nevies, kde to stretli, a ako silno :-). Dobre hovorim? :-).
Ja som neorezoval nic, vsetky zabery su tak, ako som ich nafotil. Fotim to len pre zabavu, a nie pre svoju prezentaciu :-).
Ako na ohnostroj ?
http://www.fotografovani.cz/art/fo_tipytriky/jak-fotografovat-ohnostroj-2007-2.html
http://www.fotoaparat.cz/article/10321/1
http://www.digi-foto.sk/ako-fotografovat/nocna-fotografia/ako-fotit-ohnostroj/
http://www.ine.sk/2005/02/17/ako_fotografovat_ohnostroj/
http://www.digimanie.cz/art_doc-E6C91B6BEDF63D23C1257254006D27F5.html
Este k tomu bulb, skus a uvidis tie preexponovania, v podstate nepouzitelne zabery. A hlavne, ten okamih vybuchu urobi taky zablesk, ze na fotke, okrem bieleho miesta nevidno nic...
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=36730
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=36730
Ja som neorezoval nic, vsetky zabery su tak, ako som ich nafotil. Fotim to len pre zabavu, a nie pre svoju prezentaciu :-).
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa