Ahojte...chcel by som sa spytat tych co poznaju tuto stranku a aj ju navstevuju,ci mi nevedia poradit, ako sa pri fotkach cita Exif. Teda kde ho mozem najst?:)..Diky moc:)
A výhradne do totálne neutrálneho vlákna ako je debata o exifománii :-)))) Tak mi občas tá irónia ujde, ak sa niekoho dotkla, ospravedlňujem sa za ňu. Nikdy som nemal v úmysle niekoho uraziť... Inak marvi tak vážne - exif Ti nie je veľa platný, je obvykle vhodný len na jednu situáciu. Aj malá zmena expozičných okolností na danom mieste Ťa prinúti hodnoty meniť a ak nepoznáš všeobecné pravidlá, tak je problém. Rovnako ohnisko, každá lokalita, každá téma je jedinečná. Je oveľa dôležitejšie študovať diela z hľadiska obsahu ako z hľadiska okolností vytvorenia snímky (keď navyše ešte ako povedal Karol je to všetko dosť hlboko ovplyvnené postprocessom)). Ja sa skôr pokúšam zistiť, prečo na mňa niektorá fotografia pôsobí tak, ako pôsobí, ako sa tam vzala tá nálada či emócia. Tú tam nevkladá expozičný čas ani ohnisko. Skús sa zamerať na tento smer štúdia a takmer určite sa Tvoja tvorba časom zlepší...
Dik...ja som tie exify potreboval lebo sa neviem rozhodnut ci kupit teleobjektiv alebo sirokac....tak som chcel vediet co sa viac vyuziva ana co konkretne:)
Dik...ja som tie exify potreboval lebo sa neviem rozhodnut ci kupit teleobjektiv alebo sirokac....tak som chcel vediet co sa viac vyuziva ana co konkretne:)
Já Ti Karle nevím, ako hovorí známa replika. Keď nejak tu už ani niet poriadnej fototémy. Fotografovanie sa z diskusií na tomto portáli už takmer stratilo a neustále dotazy na tie isté 3 najlacnejšie objektívy ma už pomaly nudia (aj keď je dobre vedieť, ktorý by som si kúpil, keď by som taký chcel:-)). Keď som sem nedávno hodil info o amatérskej fotovýstave v Banskej Bystrici (neorganizovanej ephoto), tak ma admin zdupal za nedovolenú reklamu. Ešte zďaleka nie som v stave písania rozlúčkových listov, len som si dal dobrovoľne za trest bobríka mlčania a povolil som si sám sebe maximálne jeden príspevok týždenne :-)))
ak mas nejaku zaujimavmu temu alebo napad na diskusiu, treba to skusit, je sice moznost ze sa to uz v polke prvej strany zvrtne na offtopic ale skusat treba ;)
sorry ze pisem sem ale nechcem zakladat nove vlakno. neviete ci sa da v Canon 40D nastavit aby mi automaticky vkladal do exifu podpis ? teda meno autora... lebo skusal som to uz nejako cez pc, ked bol pripojeny ale neostalo to v nom. dakujem za rady :)
Na to niet rady - Ty sa musíš vyprofilovať, každá téma sa dá robiť akýmkoľvek ohniskom (teda skoro, s rybím okom sa ťažko fotí wild:-))). Veľa foť s tým, čo máš a sleduj, kde sa v ohniskách pohybuješ. Po čase sa zaradíš sám, ktorý pohľad Ti je bližší. Chodíme spolu s jedným kamošom občas fotiť, moje obľúbené sklo je 100 a viac, kamoš takmer neskladá z tela 14-24. Máme proste odlišný pohľad na svet...
Na to niet rady - Ty sa musíš vyprofilovať, každá téma sa dá robiť akýmkoľvek ohniskom (teda skoro, s rybím okom sa ťažko fotí wild:-))). Veľa foť s tým, čo máš a sleduj, kde sa v ohniskách pohybuješ. Po čase sa zaradíš sám, ktorý pohľad Ti je bližší. Chodíme spolu s jedným kamošom občas fotiť, moje obľúbené sklo je 100 a viac, kamoš takmer neskladá z tela 14-24. Máme proste odlišný pohľad na svet...
no...ja vyuzijem isto aj tele aj sirokac...lenze mozem si dovolit len jeden:(
no...ja vyuzijem isto aj tele aj sirokac...lenze mozem si dovolit len jeden:(
Tak potom je jediná voľba - Nikon 18-200 VR. To Ti dá rozsah na Tvojom tele asi 27 - 300 a to je slušné. Získaš čas na to, aby si sa rozhodol. A starší dostaneš za slušnú cenu, pozdejšie sa rozhodneš a potom ho zas predáš...
A ako som pozeral Tvoju galériu, si skôr na hory a krajinky. Pri podobnom fotení ani nepotrebuješ príliš svetelnosť a oceníš pomerne nízku váhu na poskytované ohniská.
Tak potom je jediná voľba - Nikon 18-200 VR. To Ti dá rozsah na Tvojom tele asi 27 - 300 a to je slušné. Získaš čas na to, aby si sa rozhodol. A starší dostaneš za slušnú cenu, pozdejšie sa rozhodneš a potom ho zas predáš...
mam kitovy objektiv 18-55...cize do uvahy pripada jedine 55-200 nikkor..ale neviem preco..viac ma taha na sirokac...taka sigma 10-20 napr:)
Posledná rada - predaj ten seťák a kúp starší 18-200. Tento objektív je podľa môjho názoru lepší ako Tvoj seťák a asi aj lepší ako 55-200. Takže získaš jeden kvalitnejší kompaktnejší objektív namiesto dvoch menej kvalitných. Starší 18-200 kúpiš okolo 500 €. Mal som ho a teraz ľutujem, že som ho pred časom predal...
1x.com - Onexposure
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/zaciname-s-fotografovanim/vyuzitie-vlastnosti-teleobjektivov/
viac tu
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/zaciname-s-fotografovanim/
http://paladix.cz/bazar/index.php?from=60&badt=1&bmid=3&btid=23
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie