Caffte vsetci. Riesim jeden problem, dufam, ze mi poradite. Chcem si dat urobit na happyfote kalendar formatu A3 s fotkami nasho drobca. Problem je v tom, ze vsetky fotky su fotene na ISO 800 (s fotakom 450D), pretoze mu nechcem blyskat do oci a su fotene prevazne pevnou 50 1.8 na clone 1,8 - 2,2, kedze miestnost je tmavsia (atelier ani svetla nemam:) Neviem, ci sa oplati kupit A3ku, ci nebude moc zasumena a neostra. Nieze potom zbytocne vyhodim peniaze za kalendar, ktory bude po technickej stranke ako by bol nafoteny mobilom. Mate niekto skusenosti s tlacenim A3ky z fotky, ktora bola fotena s vysokym ISO? Nemam radsej ist do A4ky?
Diky vsetkym za komenty!
To máš tak... Každý sme nejaký.
Na odšumenie sa mi najviac osvedčil Digital Photo Proff.. software, ktorý som dostal k fotoaparátu (chrominance noise reduction). A skúšobný výtlačok.
DPP je fakt dobry, na beznu upravu RAW uplne postacuje... Ten skusobny vytlacok, ako to tu uz aj viaceri pisali, je asi najlepsie riesenie. Uvidim, co nan povie bezny laik a pak rozhodnem, ci A3 alebo A4... Doteraz som si daval ´vyvolavat´ len na klasicky albumovy format 10x15, takze preto nejak nemam skusenosti s väcsimi formatmi.
DPP je fakt dobry, na beznu upravu RAW uplne postacuje... Ten skusobny vytlacok, ako to tu uz aj viaceri pisali, je asi najlepsie riesenie. Uvidim, co nan povie bezny laik a pak rozhodnem, ci A3 alebo A4... Doteraz som si daval ´vyvolavat´ len na klasicky albumovy format 10x15, takze preto nejak nemam skusenosti s väcsimi formatmi.
Nerozumiem - fotiť a upravovať vraj vieš, ale nevieš ani ako vyzerá zrno na Tvojej fotke. Možno budeš prekvapený, ale jedna stolná lampa zo založenou reflexnou 200 W žiarovkou, rozsvietená na strop by Ti pomohla, netreba hneď ateliér, rovnako poslúži biele prestieradlo na okne za slnečného dňa. Prípadne od kamoša požičaný systémový blesk do stropu alebo steny. Ak takéto veci nevieš, si teda hodne na začiatku a nepomôže Ti ani zrkadlovka, ani kraknutý fotošop.... A neviem si dobre predstaviť 1,5 mesačné bábo, ktoré je ako vravíš príliš aktívne. Čo preboha budeš hovoriť o dva roky, keď to bábo začne chodiť a likvidovať Ti zariadenie v byte. Teš sa, máš ešte asi tak 8 mesiacov kľudu a času, potom bude Tvoje dieťatko ešte len hyperaktívne a to tak na najbližších 20 rokov :-)))
no neviem ako tlačia tam tie kalendáre ale mi keď ich robíme vždy povieme zákazníkovi či to bude OK alebo nie. Ďalšia vec je taká že na A3 kalendár sa málokedy aj používa fotka tohto rozmeru, väčšinou je menšia. No a ako posledné, tak ako Karol spomínal: V tlači sa niektoré chyby stratia, nie všetky ale prevážne hej. Ľudia dajte si konečne svoje fotky na papier a nedívajte sa na ne len cez tie hlúpe monitory. Nieje nič krajšie ako keď vám výde pekná fotka z tlače a aspoň tu nebudú také o ničom témy. Prosím jak dlho máš tu 450D, že si ešte s nej neskúšal tlačiť väčší formát???
suhlasim s palom S. treba skusit si dat nieco vytlacit a nepozerat z par cm na monitor a byt prehnane kriticky. Vytlacena foto vas posadi na zadok... a to myslim vazne.
Co sa tyka toho kalendara, presne ako bolo pisane. Ked ides do toho vrazit zopar sto skk tak si daj urobit jednu referencnu foto s najvacsim zretelnym podielom sumu a uvidis.
A po dalsie, ten sum vidis akurat ty, tvoja ´mamina´(manzelka :o) si ho neuvedomi a uz ani nehovorim o navstevach co pridu k tebe a budu kukat na ten kalendar.
A dalsia vec ako pisal karol. Nie je az taky maly aby si ho nepreniesol do nejakej svetelnejsej izby, Ved tie decka i ked su male znesu. Nerob z drobca porcelanovu babiku :/
sprav tak ze zober si papier velkost A3 potom si zvacsi na monitore zhruba tak isto a odsup si od toho nejaky ten meter ... ja bezne tlacim iso800 a viac na eos 450D a ten sum mi tam nejako neprekaza ...
Format A3 z 12MPx pri ISO 800
Na odšumenie sa mi najviac osvedčil Digital Photo Proff.. software, ktorý som dostal k fotoaparátu (chrominance noise reduction). A skúšobný výtlačok.
Co sa tyka toho kalendara, presne ako bolo pisane. Ked ides do toho vrazit zopar sto skk tak si daj urobit jednu referencnu foto s najvacsim zretelnym podielom sumu a uvidis.
A po dalsie, ten sum vidis akurat ty, tvoja ´mamina´(manzelka :o) si ho neuvedomi a uz ani nehovorim o navstevach co pridu k tebe a budu kukat na ten kalendar.
A dalsia vec ako pisal karol. Nie je az taky maly aby si ho nepreniesol do nejakej svetelnejsej izby, Ved tie decka i ked su male znesu. Nerob z drobca porcelanovu babiku :/
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa