Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

fotografovanie na diskotekach

scooti
scooti 2009-11-17 21:51:02+01
Zdravim vsetkych, vcera som mal taku moznost fotografovat na jednej diskoteke pre DJ-ja a dost som sa natrapil s fotenim v tychto podla mna tazkych podmienkach (tma, para, zadymeny priestor, svetla, lasery). Preto by som sa chcel opytat na nejaku radu ako co najlepsie fotit v takychto podmienkach. Ja sam som to riesil nejak takto.. ISO400 - 800, automaticke ostrenie na stred, zapnuty vstavany blesk (o externy by som mohol prist pri tlaceniciach v dave ludi, tak som to neriskoval ;)) uzavierka vacsinou na 1/200 a f4-5.6 (objektiv 28-88mm). Problemov bolo viac.. pri AF zaostrovani blesk kontrolne zabliskaval, cim dost uputaval pozornost. Dalsi problem bol ten ze v takej tme mala automatika casto problem zaostrit a niekedy sa jej to nepodarilo vobec a tak som musel prepinat na rucne ostrenie ale ani tam som nebol velmi uspesny, kedze som v tej tme vela tiez nevidel :) Skusal som aj zabery bez blesku s casmi 1/3, 1/6 co vyzeralo efektne pri laseroch a farebnych svetlach, no tancujuce osoby boli rozmazane a neidentifikovatelne. Budem velmi vdacny za kazdu radu ako vylepsit moje snimky nabuduce.

jarosujo
2009-11-18 10:55:12+01
Riesia sa tu 2 rozne pristupy ako na to: s bleskom a bez. Kazdy ma nieco do seba, mne osobne sa skor paci pristup bez blesku, ale na to treba mat drahu techniku. Ako sa pisalo - svetelne objektivy a telo co zvlada vysoke ISO bez sumu (trochu sumu v pozadi mne osobne nevadi). Ak to teda technika dovoluje, snazil by som sa bez blesku. A ak s bleskom, tak samozrejme s odrazom od stropu a tiez dat MAXIMALNE POUZITELNE ISO (ja na 50D davam bez obav 1600 a ked treba idem az do 3200), minimalnu clonu a cas podla potreby (1/10 - 1/60). Ked budes fotit s ISO 400, clonou 5,6 a casom 1/100 tak to bude vypadat ze dana osoba tancuje v ciernom tuneli.

jarosujo
2009-11-18 10:59:56+01
A este jedna vec - castokrat su na diskotekach rozne dymove efekty a tie blesk moc nema rad, hlavne ked musis fotit napriamo. Ak je to cele zadymene, je moc vysoko strop a nemam techniku na to, aby som fotil bez blesku, tak by som si isiel miesto fotenia radsej dat do baru pivo :-)

slavmiro
2009-11-18 11:21:49+01
mam znameho co pravidelne foti na diskotekach, tzv. party fotografie. Hovotim mi ze je to casto len strata casu spojena s amortizaciou zavierky, fotit pripitych a spotenych ludi, z toho dobra autorska foto nikdy nebude.. ;)

jarosujo
2009-11-18 11:33:53+01
Ani ja diskoteky nefotim, ale podobne podmienky byvaju napriklad na firemnych alebo silvestrovskych akciach. Aj na svadbe sa predsa tancuje a tanecny parket moze byt podobny (osvetlenim) tomu diskotekovemu.

zajicew
2009-11-18 11:34:53+01
príspevok od: slavmiro
mam znameho co pravidelne foti na diskotekach, tzv. party fotografie. Hovotim mi ze je to casto len strata casu spojena s amortizaciou zavierky, fotit pripitych a spotenych ludi, z toho dobra autorska foto nikdy nebude.. ;)
aj to je pravda. urcite je ale aj kusok pravdy v tom, ze nie je party ako party. urcite je rozdiel fotit pripite 17-tky vrtiace sa niekde v bare a party v style smotanky, kde je aj koho odfotit a fotky nasledne aj hodnotne spenazit pre media. dostat sa ale na taku uroven party akcii a exklusivne ich fotit vyzaduje preskakat sa takymito podradnymi foteniami aby si clovek nazbieral dostatok skusenosti a pohotovosti vo foteni.

scooti
2009-11-18 11:34:55+01
tak to uplne suhlasim, ale zase je to vyzva, skusit aj tam nieco vykuzlit ;)

zajicew
2009-11-18 11:35:59+01
príspevok od: jarosujo
Ani ja diskoteky nefotim, ale podobne podmienky byvaju napriklad na firemnych alebo silvestrovskych akciach. Aj na svadbe sa predsa tancuje a tanecny parket moze byt podobny (osvetlenim) tomu diskotekovemu.
a jarosujo spomenul dalsie alternativy, ktora ma s touto temou vela spolocneho

scooti
2009-11-18 11:37:41+01
príspevok od: jarosujo
A este jedna vec - castokrat su na diskotekach rozne dymove efekty a tie blesk moc nema rad, hlavne ked musis fotit napriamo. Ak je to cele zadymene, je moc vysoko strop a nemam techniku na to, aby som fotil bez blesku, tak by som si isiel miesto fotenia radsej dat do baru pivo :-)
suhlasim.. boli aj chvile ked radsej sedel pri bare, ako skusat nieco vykuzlit. A prave tie dymove efekty som mal pozehnane a niekedy nebolo ani poriadne vidiet, takze chudak fotak s tym mal poriadne problemy a ani sa mu necudujem ze niekedy nevedel co to od neho chcem :)

dodo_bb
2009-11-18 11:52:45+01
príspevok od: scooti
tak to uplne suhlasim, ale zase je to vyzva, skusit aj tam nieco vykuzlit ;)
Nefotím doskotéky, ale s bleskom na diskotéke nevykúzliš nič - stále to budú presvetlení pózujúci opilci. Blesk atmosféru takmer spoľahlivo zabije. Brať porušenie stokrát overených skúseností ako výzvu je strata času. Alebo stačí otvorene povedať, že predovšetkým je cieľom mať ako výsledné foto vysvietené sedemnástky (v horšom prípade pripité trinástky a menej) pre AZET alebo http://www.szene1.sk :-))))

scooti
2009-11-18 12:05:15+01
príspevok od: dodo_bb
Nefotím doskotéky, ale s bleskom na diskotéke nevykúzliš nič - stále to budú presvetlení pózujúci opilci. Blesk atmosféru takmer spoľahlivo zabije. Brať porušenie stokrát overených skúseností ako výzvu je strata času. Alebo stačí otvorene povedať, že predovšetkým je cieľom mať ako výsledné foto vysvietené sedemnástky (v horšom prípade pripité trinástky a menej) pre AZET alebo http://www.szene1.sk :-))))
ano, prave to nechcem.. aby tam boli vysvietene sedemnastky, ci pozujuci opilci, nejak zachytit atmosferu :-)) ako som uz napisal, najblizsie vyskusam vsetky rady (lebo niekomu blesk vyhovuje, niekomu zase nie a pod)

scooti
2009-11-18 12:10:03+01
zaujimava stranka s hrbou fotiek z akcii o akych sa tu bavime http://fotky.drom.sk/

slavmiro
2009-11-18 13:00:59+01
príspevok od: zajicew
aj to je pravda. urcite je ale aj kusok pravdy v tom, ze nie je party ako party. urcite je rozdiel fotit pripite 17-tky vrtiace sa niekde v bare a party v style smotanky, kde je aj koho odfotit a fotky nasledne aj hodnotne spenazit pre media. dostat sa ale na taku uroven party akcii a exklusivne ich fotit vyzaduje preskakat sa takymito podradnymi foteniami aby si clovek nazbieral dostatok skusenosti a pohotovosti vo foteni.
-spenazit fotky z diskoteky pre media? -to drzim palce. Snad iba ak chcez paparazovat , lovit Slotovych synov a im podobne celebrity a predavat to bulvaru. Kamarat co toto foti 3 roky, stihol akurat tak zodrat jednu DSLR, ale on si rad vypije a tak to robi casto za naturalie.. :o)

jarosujo
2009-11-18 13:08:04+01
To si nemal pisat :-)) Pocet diskotekovych fotografov teraz stupne geometrickym radom.

zajicew
2009-11-18 13:11:50+01
-spenazit fotky z diskoteky pre media? -to drzim palce. Snad iba ak chcez paparazovat , lovit Slotovych synov a im podobne celebrity a predavat to bulvaru. Kamarat co toto foti 3 roky, stihol akurat tak zodrat jednu DSLR, ale on si rad vypije a tak to robi casto za naturalie.. :o)
to ma len tak napadlo. nerozmyslal som nad tym, do akej miery to je realne a ci vobec to je realne.

dodo_bb
2009-11-18 15:15:19+01
príspevok od: scooti
zaujimava stranka s hrbou fotiek z akcii o akych sa tu bavime http://fotky.drom.sk/
:-))))) dobrá stránka - sú tam hromady vysvietených ľudí, na ktorých vidno, že je to Mariša alebo Fero a dobre sa bavia. To je presne to, čo sme hovorili. Ak sa tam zjavila jedna dve fotky, ktoré ma zaujali, tak boli stopro robené bez blesku.

immortal20
2009-11-18 18:39:29+01
ja som mal dost velky problem ked som fotil limp bizkit na koncerte zakaz bleskov svetla svietili vseliako len dobre nie striedanie extremneho svetla s takmer uplnou tmou ... riesil som to 50 1/8 1/100 - 120 /moc pohybu preto vacsie/ iso 800 s AF som na moje prekvapenie problem nemal ... vacsinou mam neviem preco fotak 450D a 3,2 ? /asi nepamatam si velmi/ ale bol to problem diskoteky som skusal s externym bleskom ale lepsie sa mi fotilo bezneho ...

immortal20
2009-11-18 18:44:53+01
príspevok od: immortal20
ja som mal dost velky problem ked som fotil limp bizkit na koncerte zakaz bleskov svetla svietili vseliako len dobre nie striedanie extremneho svetla s takmer uplnou tmou ... riesil som to 50 1/8 1/100 - 120 /moc pohybu preto vacsie/ iso 800 s AF som na moje prekvapenie problem nemal ... vacsinou mam neviem preco fotak 450D a 3,2 ? /asi nepamatam si velmi/ ale bol to problem diskoteky som skusal s externym bleskom ale lepsie sa mi fotilo bezneho ...
fotil som aj tamronom 70-300 s tym som mal ovela vacsie problemy http://slavomirbencat.artworkfolio.com/gallery/14937 vyssie iso zasumenie a tak ... info su len problizne lebo nepamatam si a nechce sa mi to hladat ...

scooti
2009-11-18 19:25:44+01
príspevok od: immortal20
fotil som aj tamronom 70-300 s tym som mal ovela vacsie problemy http://slavomirbencat.artworkfolio.com/gallery/14937 vyssie iso zasumenie a tak ... info su len problizne lebo nepamatam si a nechce sa mi to hladat ...
ale fotky su pekne.. pacia sa mi :)

kbenni
2009-11-19 00:02:51+01
ja len taka kratkodoba vlastna skusenost, fotil som aj ja par akcii, na mieste kde je nizky strop tam blest nasmerovat na strop, trocha povitiahnut odrazovu karticku, iso 800 a casy od 1/10 az niekedy aj 1/3, a z jedneho vecera asi 500 fotiek bolo asi 10 rozmazanych,
na fotky bolo vydiet pekne ludi a aj svetla / ja som mal na blesku ev + 0.3 lebo tie fotky vzivote nebudes retusovat(max pre vlastnu potrebu)a nech su trocha svetlejsie nez moc tmave ale velmi zriedka sa stavalo ze bola preexponovana a tvare vybielene
fotak bol canon 450d, setovy objektyv, 430ex2 blesk

djpali
2009-12-01 03:55:30+01
fotil som desiatky akcii, ak chces odfotit atmosferu vypni blesk, nastav iso podla fotaku, ak mas stredny fotak nieco ako 50D tak asi ISO 800 max 1000. Pri 1600 uz bude sumu dost. Cas 20 pri 2.8 by mal stacit, s tym ze budu rozmazane pohyby osob. Pri djovi pri x fotkach cvaknes raz za cas taku kde sa moc nehybe, takze pri case 20 mas ostru fotku s povodnymi farbami, ktore blesk nici. Ked som chodil , osobne som fotil niekedy tak, ze som sa o nieco oprel fotakom pri troske cviku sa da fotak velmi slusne zafixovat napriklad o zabradlie, stenu, stlp. Ked fotis z bleskom blyskaj o strop, keby si cvakal na ludi, budu prisvetleny ale za nimi nic. Pri spravnom nastaveni blesku by si mal dosiahnut relativne svetlu fotku aj s povodnymi farbami osvetlenia, skusaj menit casy a iso. Clonu drz na najlepsich cislach co mas. Nemier objektivom do laseru, robi to velku neplechu ! Pre fotenie djov odporucam nejaky bouncer, napriklad lumiquest midibouncer, pre rozptyl zas nejaky bigbouncer. Pozor, tieto ´papiere´ na blesk su pomerne drahe, obzvlast lumiquest.

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()