Zajtra /15.1.2010/ v čase od 7.40 do cca 8.00 je možné pozorovať čiastočné zatmenie slnka. To samo o sebe nie je až tak zaujímavé, pretože mesačný disk bude prekrývať len malú časť disku slnečného, avšak tento úkaz je možné vidieť práve v čase jeho východu nad horizont /slnko vyjde už zatienené/. Navyše zajtra ráno by mola byť obloha priateľskejšie naklonená ako po ostatné dni. Ja to zajtra skúsim - a vy ? Rád by som si pozrel foto tohoto úkazu od iných - iste poznajú, kde je zaujímavá scenéria s atraktívnym horizontom. Slnko sa bude v uvedenom čase nachádzať v azimute 122° /Bratislava/ až cca 125°/Poprad/. Zatmenie by malo vyzerať podobne, ako to na fotografii z 1.8.2008 10:31. Prajem veľa zdaru!
no ja to teda skusim, zhora z malych karpat smerom nad trnavu-nitru. nemam ale skusenosti ziadne (zatial som fotil len mesiac) - teleobjektiv, hodne clonit ale zase nie moc nech to dlho nepali na snimac, aky polarizak?
No uhlový priemer slnka je cca 0,5 stupňa, čo predstavuje rozmer na čipe pri ohnisku 200 mm 1,87mm - teda asi stotinu ohniskovej dĺžky objektívu. filtre by sa zišli... Intenzita svetla by mohla byť prijateľná, keďže je to nízko nad horizontom...
no ja to teda skusim, zhora z malych karpat smerom nad trnavu-nitru. nemam ale skusenosti ziadne (zatial som fotil len mesiac) - teleobjektiv, hodne clonit ale zase nie moc nech to dlho nepali na snimac, aky polarizak?
...tak som pozrel družicové snímky - podstatne sa líšia od modelu aladin :(
No uvidíme...
Zdá sa, že aspoň východ a stred slovenska bude mať jasnú oblohu... Čo sa filtrov týka používam fóliu astrosolar, ktorá prepúšťa toľko svetla, aby to umožňovalo pohľad okom na slnko pozor!- vždy cez vhodný filter/fóliu - inak hrozí poškodenie zraku!!! V núdzi je možné použiť aj filter ktorý používajú zvárači (napr. č.13), snímok hore vznikol práve cez tento / afokálne za poľovníckym ďalekohľadom a kompaktom z ruky /. Afokálne = objektív fotoaparátu priložený za okulár ďalekohľadu. Tak nech sa darí !
vychod jasnu oblohu aj ma, aj slnko uz svita, ale vsade naokolo domy a nemal som vyhlad priamo na slnko :( skoda tesil som sa ze aj cosi uvidim, ale na kopec som vyjst nestihal hm
Práve som sa vrátil a -neulovil som :( Bol som príliš nízko. Mám síce celý východ slnka cca od 7:44 no nestačilo to... Ak bol niekto dostatočne vysoko, mohol úkaz vidieť (iba jeho koniec pravdaže). Snáď nabudúce - 4.1.2011 doobeda...
Práve som sa vrátil a -neulovil som :( Bol som príliš nízko. Mám síce celý východ slnka cca od 7:44 no nestačilo to... Ak bol niekto dostatočne vysoko, mohol úkaz vidieť (iba jeho koniec pravdaže). Snáď nabudúce - 4.1.2011 doobeda...
tip na rána 15.1.2010
No uvidíme...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie