Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

PinHole Krabicka

Lub0$
2010-01-28 21:22:38+01
Uvazujem ci si neurobim taky experiment vo vlastnom zaujme, a ci sa nevydam hladat vznik fotografie tymto sposobom :) Precital som si uz niekolko clankov o vyrobe pinhole 'fotaku' , No nemam v tom na 100% jasno, cital som o vypocte primeru dierky, aby z toho nieco bolo, nasiel som si aj tie 'calculatory' na nete, no to by bolo ok, ja sa mozno tak hlupo opytam, ako zistim, teda aka velka bude ta fotka? Alebo teda, ako to vysvetlit :D Od kade po kade bude to svetlo dopadat na papier? Je to automaticky, ze aka velka krabica je pouzita tak taky velky papier tam mozem strcit? A taka velka bude aj vysledna fotka? (asi to znie hlupo, ale chcem sa uistit) Dalsia vec, nasiel som si eshop s chemiou, papiermi a celkovo darkroom vybavickou, z rozpravania mojho otca, ktory sa niekedy venoval domacemu spracovaniu negativou a fotiek, viem, ze pouzil klasicky vyvojku na papier, a potom ustalovac...nic viac...no na eshope maju aj nejaky tonner ci co..je to potrebne? Na co to sluzi? Konkretne myslim toto: http://www.novadarkroom.com/product/575/Selenium_Toner.html A dalsia vec, papier si mam vybrat podla coho? Su tam nejake velke rozdiely?

spam82
2010-01-28 22:43:37+01
velkost fotografie-nuze vsetko zalezi od velkosti matnice/projekcnej plochy, samozrejme ze ked budes mat matnicu 24x70 mm je to menej ako 90x60 mm,dierka ale vykresluje kuzel z toho dovodu mas tmavsie okraje fotografie - ale zalezi aj od vzdialenosti snimaneho predmetu. mpr v prostriedku obrazu mam tmavy predmet vzdialeny a po okrajoch predmety svetle vo vacsej vzdialenosti .. rozdiel klesa atd. nieje to ale nejak kriticke, (moja nova komorka bude z tohoto dovodu asi 6x6) alebo si vymyslim nejake ´vlozky´ :o) velkost dierky +- autobus vsetky kalkulatory su +- pouzitelne ak na niecom zalezi tak na hrubke materialu v ktorom je dierka a jej ´okruhlosti´ jednoducha kontrola zvatsovakom alebo skenerom, hm, co este cim vacsia matnica tym ostrejsi obraz nemusi sa totiz toklko, zvatsovat idealny je zvitkovy film,expozicia? heheh film ma taku pruznost ze pri exponovani 1s 10s 20s 30s a 1 jedna minuta som dostal za slnecneho dna ´rovnake vysledky´ iked ´radsej prepiect ako ´nedopiect´
listovy je podla mna likvidacia materialu, kinofilm je pouzitelny ale ale, dobra dierka kresli ako zly objektiv :o) moje doporucenie velkym oblukom sa vyhni ´dirkonu´ a foteniu na fotopapier ... no a hlbka ostrosti? obratena ´ohniskova vzdialenost´ cize vzdialenost dierky 3cm tak od 3cm vsetko ostre .. este ma napada prilis mala dierka dochadza k lamaniu svetla nedostatocnej expozicii atd (nepredvidatelny brajgel)aj k tomu sa da dopracovat az zacnes naozaj experimentovat .. slusne bavky zacnu az zacnes ´klasicky zvatsovat´ pre pouzitelny vysledok sa nevyhnes ´nadrziavaniu´ pohodlnejsi je skener a nejaky ten editor, ale ked je pekna fotka z dierkovky na baryte .. je to o niecom absolutne inom, ked som zacinal tak som film fotil proti ziarovke aj to je pouzitelne(zalezi od narokov :o) co na zaver? dirkon ma v navode nespravne uvedenu velkost dierky ..

lu_boss
2010-01-28 22:57:25+01
...ja k tonovacu - ano, klasicky CB material funguje tak, ze nafotis film, vyvolas. Potom mas negativ, das ho do zvacsovaka (ak si mal v deststve premietacku, funguje to rovnako, zvacsovak fakt trosku lepsie ostri), osvietis fotopapier a vyvolas ho. Na to treba vyvojku a ustalovac. Vysledkom je pekna CB fotka /na stotreti pokus :-)/ Ale... je moznost, chemickou cestou, dodat fotografii iny ton, dohneda, domodra, na to sluzia tie tonovace. Dnes sa to zda byt trapne, ked vo fotosope kmasnes supatkom hore dole a farby lietaju ako zmyslov zbavene, ale pred casom sa inak nedalo :-)

Lub0$
2010-01-29 17:02:52+01
Uuu....dakujem Vam, Dalsia vec co ma napadla, vyvojka pre ciernobiely papier ma nejake ´standardy´ kolko krat ju mozem pouzit, nieje uvadzane nejake cca cislo poctu fotografii? Tak isto aj ustalovac? Kolko fotiek sa da spracovat na jeden liter chemikalie?

spam82
2010-01-29 17:46:50+01
ty ocuvaj ked ta pisat ucili hadam aj citat ti ukazali ze ako sa to one :o) velakrat tu bola doporucovana temnakomora.cz ustalovac aj vyvojka - vydatnost v m2 preratan na format a ides, na strankach fomy su ´technicke listy´, ilfordie su tiez pomocou ujca googla k dostaniu, ty a este enem ocuvaj a pribalove letaky necitame ci co? :o) strasne s tymi temnokomornikmy ..

Lub0$
2010-01-30 22:04:11+01
Pribalove letaky by sme citali, keby sme mali :P Nemam kupene nic este, len si robim prehlad co a ako, ale dik :)

lu_boss
2010-01-30 22:19:37+01
príspevok od: Lub0$
Pribalove letaky by sme citali, keby sme mali :P Nemam kupene nic este, len si robim prehlad co a ako, ale dik :)
..najdes ich na nete, a k Tvojej otazke - ano, tie chemikalie maju urcitu ´vytaznost´, ale da sa nimi ´hybat´ v zmysle nadsluhovania - vyssia teplota pri vyvolavani, dlhsia doba vyvolavania... Ale to je skor na skusenosti, spociatku je rozumne sa drzat pribalovych letakov :-)

Myshak
2010-03-13 13:07:33+01
ak mas zvacsovak a chces sa najprv naucit odhadnut tu svoju krabicku, odporucam miesto filmu pouzit klasicky fotograficky papier. Krabicka bude moct byt vacsia (pokojne aj od topanok, ak mas financie na papier, ja napriklad pouzivam na portrety dreveny poharik na pera :), moj profesor napriklad robil aj pinhole velkosti skrine). Nevyhoda pinhole, kde davas papiere, je ze po kazdom zosnimani obrazu musis ist do komory a pri cervenom svetle papier vymenit, je to ale zaroven aj vyhoda, pretoze ak mas rozrobenu chemiu, tak si mozes vysledok rovno skontrolovat. Z krabicky po spracovani vyjde negativ, z ktoreho potom urobis kontaktnu fotografiu a voila, vysledok je na svete.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()