Nadvazujem na diskusiu pod fotkou http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=100970, kde atiart tvrdí, že ohnisková vzdialenosť nemá nič spoločné s uhlom záberu..
Nechcem už komentovať fotku, lebo to tam nepatrí, ale tým, ktorí žijú v tomto omyle, odporúčam preštudovať tento článok http://www.fotografovani.cz/art/fotech_df/rom-zoom-a-perspektiva.html a takisto článok, ktorý už odkazoval mrco www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/zaciname-s-fotografovanim/optický-zoom/ . Nežite prosím už v tomto omyle.
No mam pocit, ze problem nie je v ohniskova vzdialenost/uhol zaberu (zorny uhol objektivu) ale v pojmoch uhol zaberu dany objektivom a uhol zaberu dany uhlom medzi osou objektivu a vertikalnou rovinou. Ciza nadhlad, podhlad, pohlad zboku... Proste stanovisko fotografa oproti objektu fotenia.
Ja mam v tychto pojmoch pomerne jasno, problem bude v niekom inom.
jak proste drahy Watson,pocuvaj Karola, nad stranou priemetny/matnicou/cipom zostrojime trojuholnik ktoreho vyska sa rovna ohniskovej vzdialenosti objektivu, uhol zvierajuci vrchol rovna sa uhlu zaberu, watson! avsak matnica dnes nieje povacsinou stvorec a zly vyrobcovia uvadazju uhol zaberu pre sirokouhle objektivy pre uhlopriecku priemetnu/matnicu/cipu ´vacsie cislo´ a pre teleobjektiv pre kratsiu stranu ´mensie cislo´
uhol pohladu
Problém bude v nepochopení o čom hovorí jeden a druhý. Tak ako píše Karol S. Zorný uhol je jednou z vecí, ktorou sa odlišujú objektívy s krátkou a dlhou ohniskovou vzdialenosťou. Objektív s 15mm oh.vzd. má zorný uhol 110°, 50mm zase 46°, atd.
Zabavne je, ze zorny uhol ci uz geometricky alebo z pohladu perspektivy, v praxi naozaj velmi nesuvisi s ohniskom. Kto ma 12 mm objektiv na FF zrkaldovke, je sirokouhly king, 12 mm v kompakte je uz kratke tele... Pritom oba objektivy maju ohniskovu vzdialenost 12 mm :) A este k tomu rozne zaokruhlovania a prikraslovania vyrobcov objektivov.
Prave preto sa pouziva EQ35, ktorym sa mysli zorny uhol obvykle/zhruba zodpovedajuci danemu ohnisku na 135. Ja len ze ked je to tu uz taka technicka diskusia... :]
nemusíš, tým problémom si bol Ty mrcku :))) vytiahol si z karolového kontextu to čo ti pasuje, ale Karolpresne to povedal čo aj ja , len odbornejšie , tak to naštuduj :)
...... Karol tam píše správne, že problém je v pojmoch zorný uhol, a uhol záberu, a tebe v rozdiel tých pojmov nebolo jasno, a mám pocit že stále neje :)
...... Karol tam píše správne, že problém je v pojmoch zorný uhol, a uhol záberu, a tebe v rozdiel tých pojmov nebolo jasno, a mám pocit že stále neje :)
ja myslim, ze uz nie je nutne sa dohadovat. Celkom bezne sa pouziva uhol zaberu a zorny uhol ako ta ista vec (napr. aj v tom clanku od Pihana, ktory som tu odkazal) a je to prave ta vec, ktora suvisi s ohniskovou vzdialenostou (na danej velkosti snimaca).
A uz je mi jasne, ze ty (atiart) to rozlisujes a uhol zaberu definujes napr. ako uhol medzi snimacom a zemskym povrchom.
ja a mrco a dalsi to nerozlisujeme..
Dajte mi pevný bod vo vesmíre a pohnem aj zemou :-).
Apropo videl niekto film: Uhol Pohľadu ?
Ešte že nechodí sa na pravidelné fotografovanie mimo/nad zemský povrch to by bolo len potom ´uhlovania´ páni.Ojojóóóóój :-O .
Ohnisková vzdialenost vs. uhol záberu
Ja mam v tychto pojmoch pomerne jasno, problem bude v niekom inom.
uhol pohladu
Prave preto sa pouziva EQ35, ktorym sa mysli zorny uhol obvykle/zhruba zodpovedajuci danemu ohnisku na 135. Ja len ze ked je to tu uz taka technicka diskusia... :]
A uz je mi jasne, ze ty (atiart) to rozlisujes a uhol zaberu definujes napr. ako uhol medzi snimacom a zemskym povrchom.
ja a mrco a dalsi to nerozlisujeme..
... to co mysli atiart (uhol medzi osou objektivu a vertikalnou rovinou - teda nadhlad, podhlad ...) ja vnimam prave ako uhol pohladu
... ale v podstate je to jedno, kazdy vie o com toci, ale atiart musi mat posledne slovo a samozrejme aj pravdu ... takze cakam ;-)
Apropo videl niekto film: Uhol Pohľadu ?
Ešte že nechodí sa na pravidelné fotografovanie mimo/nad zemský povrch to by bolo len potom ´uhlovania´ páni.Ojojóóóóój :-O .
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa