zdravim, chcem sa spytat kde je chyba. Odfotim napriklad tmavsiu krajinku a obydva kraje aj pravy aj lavy je tmavsi ako stred foto, pri panoramle to spravi nechutne tmave ciary, kde bola fotka spajana, cim to je?...fotak Nikon D60 ..v nastaveni?? alebo co si myslim ja, ze to robi CPL massa. dakujem za rady
To je vec nazoru :-) - niekto pouziva filtre a niekto nie. Ale ak by som si na ochranu mal vybrat bud filter alebo clonu, tak jednoznacne clonu. Aj preto ju nosim stale, aj vo vnutri.
primarna uloha filtra nie je chranit objektiv (to je az vedlasi efekt) a to plati rovnako aj pre clonu...
ja pouzivam jedno aj druhe;-)
polarizakom na pano nie! ved je jasne ze pod 90stup. uhlom k slnku(zdroja svetla) ma najsilnejsi(najvyraznejsi) polar. efekt.
Ak chces polarizakom uz fotit(neodporucam), tak sa musis dostat do takeho uhla v ktorom ten efekt bude minimalny, resp. minimalne poznat. To znamena, ze fotis v malom uhle v protisvetle, alebo mas zdroj svetla za chrbatom.
A este jedna mozno odveci pripomienka. Prekryvaj viac ako 50% snimok. V pripade lacnejsich, menej kvalitnych obj. je kresba na krajoch velmi vyrazne nizsia, co sa moze v pripade prekrytia v panorame v jej strede dost prejavit a mozno vidiet nehomogennu kresbu..
no poskusam nabuduce aj priclonit aj stym prekryvanim, len nech vykukne trosku slniecko alebo aspon lepsi cas...hmlu fotit ma nebavi ;-). dik za pripomienky beriem vsetky
Cierny kraj
ja pouzivam jedno aj druhe;-)
Camera Maker: NIKON CORPORATION
Camera Model: NIKON D60
Image Date: 2010-02-06 16:34:13 +0100
Focal Length: 20.0mm (35mm equivalent: 30mm)
Aperture: f/3.8
Exposure Time: 0.033 s (1/30)
ISO equiv: 100
Exposure Bias: none
Metering Mode: Center Weight
Exposure: Manual
Exposure Mode: Manual
White Balance: Auto
Light Source: Unknown
Flash Fired: No
Color Space: sRGB
Ak chces polarizakom uz fotit(neodporucam), tak sa musis dostat do takeho uhla v ktorom ten efekt bude minimalny, resp. minimalne poznat. To znamena, ze fotis v malom uhle v protisvetle, alebo mas zdroj svetla za chrbatom.
A este jedna mozno odveci pripomienka. Prekryvaj viac ako 50% snimok. V pripade lacnejsich, menej kvalitnych obj. je kresba na krajoch velmi vyrazne nizsia, co sa moze v pripade prekrytia v panorame v jej strede dost prejavit a mozno vidiet nehomogennu kresbu..
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa