Apple práve uviedol novu verziu svojho programu pre správu fotografií Aperture 3.
Oproti staršej verzii má nové funkcie a vylepšenia. Už sa teším keď si hodem inštalovať.
Ja ho mam nainstalovany. Po pravde je mi to sympatickejsi program ako Lightroom, ale nema profili fotaku a nedoaze doostrovat pri exporte. Okrem toho je tu velky problem, ze neviem ako by sa dal preklopit katalog z LIgtroomu do Aperture. Vsetky fotky mam otagovane.
Ja ho mam nainstalovany. Po pravde je mi to sympatickejsi program ako Lightroom, ale nema profili fotaku a nedoaze doostrovat pri exporte. Okrem toho je tu velky problem, ze neviem ako by sa dal preklopit katalog z LIgtroomu do Aperture. Vsetky fotky mam otagovane.
Obavam sa, ze vzhladom na vzajomnu nevrazivost apple vs adobe bude s kompatibilitou katalogov problem.
Ja som skusal aj Lightroom, ale nezapasoval mi. Jedine čo bolo fajn, tak to, že nebol problém s kompatibilitou s PS. Aperture je pre mňa viac userfriendly. Čakám na krabicovú verziu a hned si ho kupujem.
Ja som sa preklopil z Aperture 2 na Aperture 3 hned ako to slo :). Doladili GUI, popridavali nove ficury a konecne prepli na 64bit. Aj ked, ti co sme zvyknuti na pluginy, musime zatial prepinat do 32bit. Nastastie je to vyriesene celkom umne :). Spokojny som velmi. Apple nasadil latku velmi vysoko.
@Daniel.U: Riesit kompatibilitu katalogov je uplny nezmysel. Neviem co ocakavas od profilu na fotak (nerozumiem celkom co to predstavuje), ale import profily v Aperture mas. Rovnako, ked chces doostrovat pri exporte, pouzi BorderFX plugin. Inak mozes doostrovat niekolkymi sposobmi, v RAW nastaveni, SHARPEN toolom alebo pouzijes nejaky plugin napr. Sharpener PRO.
@jarosujo: Ta nevrazivost rastie s tym ako sa Apple presadzuje v segmente kde dominovalo este nedavno Adobe. Photoshop killer tak skoro asi nebude, ale keby nahodou bol, tak verim, ze Adobe s CS4 (bugy, slaba podpora OS X technologii, neMAC GUI) pona*ral tolko MAC userov, ze by sa ich vela preplo v momente. Cas ukaze...
Mám ho nainštalované ale nejak mi to blbne. Dáva mi vyťaženie procesora niekedy aj 180-220% čo je riadna hovadina, mrze mi to (stále to píše že pracuje na niečom a nič sa nedeje 5 min), procesor mi hreje na 95 stupňou. Robí to aj niekomu inému či som zasa iný ja ? Mám macbook pro 15.4 unibody 2.8Ghz a silnú 512mb Nvidiu 9600GT. Nechápem tomu. Inak keď sa ten program rozbehne poriadne čo sa občas stáva tak pracuje skutočne na vysokej úrovni. Veľmi sa mi to páči a rozhodne si ho kúpim ak doriešim tieto moje problémy.
Tak som to naistaloval tiez. Prvy dojem lepsi nez z predchadzajucej verzie. Rozhranie lepsie, novinky potesujuce. Viac prisposobene iPhotu. Lightroom sa mi ale vidi o nieco prepracovanejsi a profesionalnejsi. Aperture je ale takmer za polovicnu cenu. Takze dojmy pozitivne ale LR2 neopustim.
´Ta nevrazivost rastie s tym ako sa Apple presadzuje v segmente kde dominovalo este nedavno Adobe. Photoshop killer tak skoro asi nebude, ale keby nahodou bol, tak verim, ze Adobe s CS4 (bugy, slaba podpora OS X technologii, neMAC GUI) pona*ral tolko MAC userov, ze by sa ich vela preplo v momente. Cas ukaze...´
Nevrazivost Adobe vs Apple podla mna vznika hlavne kvoli tomu, ze Apple odmieta podporovat (zial bohu) Flash vo svojich produktoch (iphone, ipad).
Tak som to naistaloval tiez. Prvy dojem lepsi nez z predchadzajucej verzie. Rozhranie lepsie, novinky potesujuce. Viac prisposobene iPhotu. Lightroom sa mi ale vidi o nieco prepracovanejsi a profesionalnejsi. Aperture je ale takmer za polovicnu cenu. Takze dojmy pozitivne ale LR2 neopustim.
podla mna ma Aperture lepsie vyriesenu kniznicu, okrem toho netreba sa prepinat medzi rezimami, ale vsetko je dostupne v kazdej situacii. Integrovanost so systemom tiez nieje na zahodenie. Osbone by som bral ten rychlejsi, ale tazko povedat ktory to je. Nemyslim dobu exportu a podobne veci, ale vseobecne odozvy. Co je fakt velke minus, ze nieje obojplatformovy.
@Karol Srnec: S prichodom A3 nie je uz ziaden rozumny dovod preco by mal MAC user pouzivat LR2. Z mojho pohladu ma LR2 velmi zle vyriesene a neprehladne GUI, nedomysleny system kniznice a slusne postprocesing ficury. Tieto si vsak viem rovnako dobre nasimulovat aj s A2 + pluginy. V A3 je to este lepsie :). LR2 bol rychlejsi nez A2, dnes uz to nie je pravda, A3 mu da v benchmarkoch na bendzo (na rozumnom hw).
@jarosujo: Ono ta nepodpora FLASH na iPhone/iPade nie je az taka nevyhoda. Netreba byt ziaden raketovy inzinier by bolo jasne, preco to Apple nechce. A dobre robi. FLASH je na mobilnom divajse tak akurat dobry na vycucanie baterky a tlacenie hier cez browser. Ani jedno ani druhe nie je vitane :).
Tak a nevydržal som. Nainštaloval som trial verziu. Ešte sa v nej nevyznám, ale čo som si všimol, tak spomalenie aplikácie. U 2.2 je Aperture rychlejší, aspoň na mojej mašine.
inak ten vstavany facebook plugin mi nereze, moc jednoduchy, ten co je ako plugin starsi je lepsi podla mna, v tomto nemozeme pridavat do existujucich albumov fotky..
Co je na tom take tazke sa naucit pouzivat Aperture, ze potrebujete ucitela? Nehovoriac o tom, ze Apple ma na to video tutorialy. Staci zacat robit a situacia donuti.
Co je na tom take tazke sa naucit pouzivat Aperture, ze potrebujete ucitela? Nehovoriac o tom, ze Apple ma na to video tutorialy. Staci zacat robit a situacia donuti.
Úplne s tebou súhlasím. Aj behať sa naučíš sám, len keď to chceš niekam dotiahnuť, tak si zaobstaráš trénera. Nehovorím, že Aperture nezvládnem sám, ale chce to čas. Ten nemám. Preto mi to stojí za to aby som si zaplatil trénera. Je ceľkom možné, že mi celý WS bude na figu, možno nie. Ja som ochotný to risknúť.
Aperture 3
@Daniel.U: Riesit kompatibilitu katalogov je uplny nezmysel. Neviem co ocakavas od profilu na fotak (nerozumiem celkom co to predstavuje), ale import profily v Aperture mas. Rovnako, ked chces doostrovat pri exporte, pouzi BorderFX plugin. Inak mozes doostrovat niekolkymi sposobmi, v RAW nastaveni, SHARPEN toolom alebo pouzijes nejaky plugin napr. Sharpener PRO.
@jarosujo: Ta nevrazivost rastie s tym ako sa Apple presadzuje v segmente kde dominovalo este nedavno Adobe. Photoshop killer tak skoro asi nebude, ale keby nahodou bol, tak verim, ze Adobe s CS4 (bugy, slaba podpora OS X technologii, neMAC GUI) pona*ral tolko MAC userov, ze by sa ich vela preplo v momente. Cas ukaze...
Nevrazivost Adobe vs Apple podla mna vznika hlavne kvoli tomu, ze Apple odmieta podporovat (zial bohu) Flash vo svojich produktoch (iphone, ipad).
@jarosujo: Ono ta nepodpora FLASH na iPhone/iPade nie je az taka nevyhoda. Netreba byt ziaden raketovy inzinier by bolo jasne, preco to Apple nechce. A dobre robi. FLASH je na mobilnom divajse tak akurat dobry na vycucanie baterky a tlacenie hier cez browser. Ani jedno ani druhe nie je vitane :).
jan brezina by prisiel aj do BA
>pisal som mu na twitteri a > To zalezi jen na poptavce. Zatim ale neplanujeme
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie