Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Odlesky slnka

Cako
ocenenie redakciou 2010-03-02 13:20:39+01
Chcel by som sa spytat, ci je normalne aby mi robilo slnko az taketo odlesky...Nech robim co robim, stale ich mam take strasne a to sa uz neda ani retusnut :( Mam tam nasadeny filter polarizacny HOYA pro 1 digital, nemal by ich trosku elmininovat ? No nech s nim krutim vselijako, stale su tam.

zombi
2010-03-02 13:26:18+01
polarizacny filter ti moze akurat tak pridat este par odleskov navyse:)

Cako
ocenenie redakciou 2010-03-02 13:30:10+01
príspevok od: zombi
polarizacny filter ti moze akurat tak pridat este par odleskov navyse:)
lebo ked som cital ze aj eliminuje odlesky...tak vravis ze ked proti slnku tak radsej bez neho ? :)

Daniel.U
2010-03-02 13:30:23+01
antireflexne vrstvy na filtroch su len na to aby eleminovali vplyv filtra samotneho. Vzdy je ziaden filter lepsi ako aj ten najdrahsi.

Daniel.U
2010-03-02 13:31:22+01
príspevok od: Cako
lebo ked som cital ze aj eliminuje odlesky...tak vravis ze ked proti slnku tak radsej bez neho ? :)
Eliminuje, ale odlesky na lesklych predmetoch, vode, fotenom skle a podobne. Toto su reflexy cociek objektivu.

Cako
ocenenie redakciou 2010-03-02 13:32:58+01
príspevok od: Daniel.U
antireflexne vrstvy na filtroch su len na to aby eleminovali vplyv filtra samotneho. Vzdy je ziaden filter lepsi ako aj ten najdrahsi.
tak uz teda chapem..dik :) myslel som ze aj celkovo ich eliminuje...
ja som si myslel ze to funguje ako je tu :

http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/fotograficke-filtre/konstrukcia-a-kvalita-kruhovach-filtrov/

tam nizsie porovnanie odleskov od slnka na oblohe

Daniel.U
2010-03-02 13:35:34+01
Ved dobre, ale ten zaber s osm.imi vrstavami je mozno o chlp horsi ako so ziadnym filtrom a s jednou vrstvou je katastrofalny.

Cako
ocenenie redakciou 2010-03-02 13:40:39+01
Ved dobre, ale ten zaber s osm.imi vrstavami je mozno o chlp horsi ako so ziadnym filtrom a s jednou vrstvou je katastrofalny.
dik..tak to mozno bude tym ze mam 20 krat zoom :) lebo ako som si vsimol moj stary kompakt ich ma menej...

Daniel.U
2010-03-02 13:42:59+01
príspevok od: Cako
dik..tak to mozno bude tym ze mam 20 krat zoom :) lebo ako som si vsimol moj stary kompakt ich ma menej...
tak to si pis, ze to bude tym :-) Aky mas objektiv?

vorec
2010-03-02 13:44:06+01
Cako kedze nake slniecko uz na fotkach mam poviem vlastnu skusenost. Cim menej harapadia pred objektivom tym lepsie, polarizak odlesky od slnka isto neeliminuje ale este prida. Zalezi aj od toho ako clonis vo fotaku, cim viac tym masivnejsie prasata. Zalezi od uhla polohy voci slnku. Ja mam celkom osvedcene slnko este priclonit nejakym objektom (horizont, kmen stromu, budova) aby trochen vykukalo a zostali aspon tri styri luce, tym sa eliminuju aj odlesky a ked su to drobne frky ktore lahko zmastis. Pri fotke ako mas na ukazku moze posluzit este aj metoda, ze urobis dvojexpo, jednu takto a druhu ze si slnkopriclonis opoat objektom/prstom zhora, tym sa zbavis napr. tych obrovskych prasiat vlavo a dole, a potom jednoducho spojis obe fotose. Pozor vsak na zmenu svetla na scene niekedy je to problem nie vzdy to vyjde. Tos tolko moje skusenosti ;-)

milos
2010-03-02 13:48:07+01
Zaklad: ziadny filter,aspon v zabere co prezentujes (mozno este nejaky prechodak) a kvalitny objektiv,ktory zvlada protisvetlo.
A este jednoducha a lacna rada: zmen kompo!

milos
2010-03-02 13:52:21+01
príspevok od: vorec
Cako kedze nake slniecko uz na fotkach mam poviem vlastnu skusenost. Cim menej harapadia pred objektivom tym lepsie, polarizak odlesky od slnka isto neeliminuje ale este prida. Zalezi aj od toho ako clonis vo fotaku, cim viac tym masivnejsie prasata. Zalezi od uhla polohy voci slnku. Ja mam celkom osvedcene slnko este priclonit nejakym objektom (horizont, kmen stromu, budova) aby trochen vykukalo a zostali aspon tri styri luce, tym sa eliminuju aj odlesky a ked su to drobne frky ktore lahko zmastis. Pri fotke ako mas na ukazku moze posluzit este aj metoda, ze urobis dvojexpo, jednu takto a druhu ze si slnkopriclonis opoat objektom/prstom zhora, tym sa zbavis napr. tych obrovskych prasiat vlavo a dole, a potom jednoducho spojis obe fotose. Pozor vsak na zmenu svetla na scene niekedy je to problem nie vzdy to vyjde. Tos tolko moje skusenosti ;-)
Alebo,ano,ako kolega radi,HDR (bracketing , v tomto pripade expozicny).Ale az po zmene kompa.

Cako
ocenenie redakciou 2010-03-02 13:53:24+01
dik, som rad ze si sa aj ty ovzal :) prave na tvoje fotky som myslel, presnejsie ´ jarna naladovka ´ ktoru som videl v top inde...
Skusim to nejako teda poskusat a uvidim...

Cako
ocenenie redakciou 2010-03-02 13:54:11+01
príspevok od: milos
Alebo,ano,ako kolega radi,HDR (bracketing , v tomto pripade expozicny).Ale az po zmene kompa.
ale vsak to co som dal to nie je ani fotka :) to je len tak na ukazku, hentak skaredo zas nefotim :)) len taky cvak...
Poskusam to...

Cako
ocenenie redakciou 2010-03-02 13:54:44+01
tak to si pis, ze to bude tym :-) Aky mas objektiv?
ja mam Canon SX10 obycajny ultrazoom :)) ohnisko 28 - 560 mm :D

vorec
2010-03-02 14:07:02+01
príspevok od: milos
Ja som ale nemal na mysli expozicny bracketing, to mu pomoze pre zvysenie dyn. rozsahu ale ked tam raz budu prasata tak si ich este pekne vyfarbi :-)) cize este horsie ich zmasti. Ja som mal na mysli dva zabery s rovnakou expo, s tym ze na jednej bude ma scenu komplet so slnkom a prasatami, a na druhej si to slnko pricloni (napr. prstom) cim tie prasce eliminuje :-) a potom uz len jednoducho preklopi oba shoty do jedneho a z kazdeho vyberie co treba :-)

vorec
2010-03-02 14:11:31+01
Ked uz ju teda spominas, tato je slabsi priemerny letny odvar :-))
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=95034

Cako
ocenenie redakciou 2010-03-02 14:13:01+01
tak toto je fakt slabsi odvar oproti tej co som videl :)

milos
2010-03-02 14:26:59+01
Ja som ale nemal na mysli expozicny bracketing, to mu pomoze pre zvysenie dyn. rozsahu ale ked tam raz budu prasata tak si ich este pekne vyfarbi :-)) cize este horsie ich zmasti. Ja som mal na mysli dva zabery s rovnakou expo, s tym ze na jednej bude ma scenu komplet so slnkom a prasatami, a na druhej si to slnko pricloni (napr. prstom) cim tie prasce eliminuje :-) a potom uz len jednoducho preklopi oba shoty do jedneho a z kazdeho vyberie co treba :-)
Esteraz: az po zmene kompa.Na prilepsenie.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()