Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Teleobjektívom na krajinky

Bindo
2010-04-08 22:28:47+02
Caute, uvazujem o kupe teleobjektivu na fotenie krajiniek, kedze som cital vela o jeho vyuziti v tomto obore, aj ked zatial som toho moc neskusal. Najdlhsie co mam je 100/2,8 macro. Vybraty mam zatial 70-200/4L. Je to na C40D. O co ale ide je ze sa bojim spiny v ovzdusi. Vzdy ked som robil aj panorami s tou 100kou, vo vzduchu bolo tolko spiny ci smogu, ze tie foky boli neskutocne sede ci ako by som to nazval. Chcem sa teda spitat ako toto riesite ? Ci je jedinym riesenim PP alebo sa s tym da vysporiadat aj inac ? Niekde som cital ze pomaha polarizak, no ked som to skusal nejaky zasadny efekt som si nevsimol. Diki moc za typi rady :)

Jozef Krajčo
externý redaktor
- moderator
2010-04-08 22:41:22+02
1. pyšný, pýšiť sa, pýcha, prepych, pýtať sa..
2. aj UV trosku pomoze, ale najviac pomoze ak pojdes fotit iba ked je dobra viditelnost a nelieta spina ci smog :)
3. tip (tiket) + {plural - tipy} / typ (osobnost)

Bindo
2010-04-08 22:44:25+02
príspevok od: Jozef Krajčo
1. pyšný, pýšiť sa, pýcha, prepych, pýtať sa..
2. aj UV trosku pomoze, ale najviac pomoze ak pojdes fotit iba ked je dobra viditelnost a nelieta spina ci smog :)
3. tip (tiket) + {plural - tipy} / typ (osobnost)
ospravedlnujem sa :D gramatika nikdy nebola mojou silnou strankou :(
UV cko mam nasadene na vsetkom ale nejaky dramaticky rozdiel som nebadal...
hej ta dobra viditelnost to je jasne, len to je vacsinou iba ked poprsi... a to zas ked prsi clovek vacsinou sedi doma... :D

vlcimak
2010-04-08 22:44:45+02
Rovnako, ako nie je vzdy vhodne osvetlenie na fotenie krajiniek (ostre slnecne svetlo,...), treba si vystihnut dobu, ked je v ovzdusi smogu co najmenej (rano, po dazdi,...). Na rozdiel od fotenia sirokacom, teleobjektiv ma vacsi dosah, ´priblizi´ vzdialene predmety, opar samozrejme urobi svoje. Polarizacny filter maximalne moze stmavit oblohu, pripadne zvysit niektore kontrasty, zazraky sa v tomto pripade ocakavat asi nedaju. Nieco sa da zachranit upravou kontrastu v pocitaci, ale asi mas pravdu - vysporiadat sa s tym treba inak - pockat si na vhodne podmienky. Tento problem musi riesit kazdy, kto foti v exterieri, ci uz su to krajinky, architektura, sport, alebo streetfoto, pocasie bohuzial zatial neovladame.

javelin
2010-04-09 06:16:01+02
Zlatá hodinka a po daždi..

Bindo
2010-04-09 06:41:14+02
príspevok od: vlcimak
Rovnako, ako nie je vzdy vhodne osvetlenie na fotenie krajiniek (ostre slnecne svetlo,...), treba si vystihnut dobu, ked je v ovzdusi smogu co najmenej (rano, po dazdi,...). Na rozdiel od fotenia sirokacom, teleobjektiv ma vacsi dosah, ´priblizi´ vzdialene predmety, opar samozrejme urobi svoje. Polarizacny filter maximalne moze stmavit oblohu, pripadne zvysit niektore kontrasty, zazraky sa v tomto pripade ocakavat asi nedaju. Nieco sa da zachranit upravou kontrastu v pocitaci, ale asi mas pravdu - vysporiadat sa s tym treba inak - pockat si na vhodne podmienky. Tento problem musi riesit kazdy, kto foti v exterieri, ci uz su to krajinky, architektura, sport, alebo streetfoto, pocasie bohuzial zatial neovladame.
to buhuzial nie no :) dakujem za info... len je to velmi obmadzujuce, zvacsa ked uz clovek niekde je na nejakom vylete ci sa vyberie na dlhsiu turu tak nevie ake bude pri foteni pocasie... a niekedy sa prosto neda ist na jedno miesto 5x... :( no nic. treba mat asi len stastie. a to vsade spominane ´dobre svetlo´ :D

Bindo
2010-04-09 06:42:34+02
príspevok od: javelin
Zlatá hodinka a po daždi..
Bohužiaľ zo zlatou hodinkou mam tiež veľmi zle skusenosti. Co sa tyka toho smogu ci oparu. Inak je to samozrejme senzacia :)

spam82
2010-04-09 10:34:10+02
krajina chce cas .. a sledovat pocasie a .., dnes je to jednoduchsie vdaka najroznejsim meteoservisom, polarizak trosku pomoze ale fakt len trochu,, zlata hodinka mi pride dnes ´prehnana´, ked je nieco vo vzduchu mozes cakat kedy to tam nebude :-) cize ´po dazdi+idealne rozptylove podmienky atd´
no a nakoniec krajina nieje len to co je od teba na 2-x km

asi som ti nepomohol

Bindo
2010-04-09 14:20:42+02
príspevok od: spam82
krajina chce cas .. a sledovat pocasie a .., dnes je to jednoduchsie vdaka najroznejsim meteoservisom, polarizak trosku pomoze ale fakt len trochu,, zlata hodinka mi pride dnes ´prehnana´, ked je nieco vo vzduchu mozes cakat kedy to tam nebude :-) cize ´po dazdi+idealne rozptylove podmienky atd´
no a nakoniec krajina nieje len to co je od teba na 2-x km

asi som ti nepomohol
ale aj pomohol :) aspon viem ze to inak ako bez dazda nepojde :D myslim to samozrejme zvelicene :) dik za nazor... ;)

zelovoc
2010-04-09 16:50:36+02
skrat expozicny cas :D

lochnes
2010-04-09 17:54:58+02
Zdravím, krajinka a teleobjektív je u mňa na prvom mieste...
Keď som pred pár rokmi kúpil zrkadlo, ešte som nemal širokáč... ale tele už hej, a teraz čo mám Sigmu 150-500mm je najväčším ničiteľom tele-krajiniek REFRAKCIA !
Samozrejme aj smog, nepríjemný opar, zlé ostré/slabé svetlo... :)
Dobrá svetlo ;) ( po daždi:) )

KESKOSENI
2010-04-09 17:55:49+02
http://www.naturephoto.cz/otazky/192-fotografovani-krajiny-dlouhym-teleobjektivem.html

maraou
2010-04-09 18:54:14+02
Osobne mam vyzkouseno, ze je v takovem pripade vyhodne jit do B&W a jeste k tomu pouzit oranzovy, nebo cerveny filtr (i digitalni). Snadno se pak vytahnou kontrasty a vypada to porad dobre. Jen to chce vhodny motiv. Jinak sem cetl (u Karbusickeho myslim), ze s oparem si dobre poradi IR filtr, ale jeste sem to nezkousel a taky je to jen na neco. Dobre pocasi hold nicim nenahradis.

Bindo
2010-04-10 23:26:43+02
príspevok od: KESKOSENI
http://www.naturephoto.cz/otazky/192-fotografovani-krajiny-dlouhym-teleobjektivem.html
Dobry clanok :) Dakujem velmi pekne :)

Bindo
2010-04-10 23:28:48+02
príspevok od: maraou
Osobne mam vyzkouseno, ze je v takovem pripade vyhodne jit do B&W a jeste k tomu pouzit oranzovy, nebo cerveny filtr (i digitalni). Snadno se pak vytahnou kontrasty a vypada to porad dobre. Jen to chce vhodny motiv. Jinak sem cetl (u Karbusickeho myslim), ze s oparem si dobre poradi IR filtr, ale jeste sem to nezkousel a taky je to jen na neco. Dobre pocasi hold nicim nenahradis.
BW nie je zle ale neviem ci na krajinku je to to co sa hodi... aj ked niekedy to situaciu moze vyriesit. prip aj zlepsit. neviem si ale predsatvit ze by som vo velkom fotil BW krajinky. ale dakujem za napad :)

maraou
2010-04-11 00:46:18+02
Jak rikam, chce to vhodny motiv, ale kdyz uz to stoji za vyliz..... Tak si aspon donesu cernobilou fotku.

Pridam priklad (jestli se povede), jak sem to myslel, abys nerekl, ze jenom blbe melu...

maraou
2010-04-11 00:49:12+02
trochu z toho vzdycky vyleze ´zrno´, ale pak to ma zase takovy retro nadech :)

Jozef Sádecký
ocenenie redakciou 2010-04-11 11:37:47+02
Tak ostatny treba pozerat na počko a sledovat dobru vyditelnost ,koed sa vyberieš na hory tak to zaleži len na náhode ....

Bindo
2010-04-11 13:23:34+02
dik za fotky... priznam ze som necakal ze sa da s toho az tolko vytiahnut, resp. ma nikdy nenapadlo hadzat krajinu do BW ale ako vidno na tej druhej aj toto moze byt cesta ked uz sa nic ine neda :) dik za tip...

Bindo
2010-04-15 22:08:36+02
Este by som sa rad opytal, ci mi neviete poradit nejake pevne sklo, v rozsahu 200-400mm prave na krajinky... S tym ze na cene zalezi. Moze byt aj m42, nepotrebujem af. Nieco povedzme ze sa to kvalitou vystupu vyrovna 70-200/4L. Myslim v ne-zoom triede by sa dalo najst nieco lacnejsie... Chcem to hlavne preto za sa mi proste tych 200 zda malo. Co som pozeral fotky na nete tak vela bolo prave 400-500mm a pod. Dakujem velmi pekne :)

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()