Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Letecke fotografovanie

Sergy
2010-04-16 16:57:53+02
Zdravim Vas Ma tu niekto skusenosti s fotenim z lietadla? Jedna sa o letecke snimky dedin a miest. Zaujima ma ake ohnisko najlepsie vyuzijem pripadne na co si dat pozor a tak. Crta sa mi taka moznost tak to chcem skusit. Padak uz mam :)))

JakubCibik
2010-04-16 17:10:12+02
Z lietadla som ešte nefotil (ale rád by som). Podľa mňa ale sú využitelé rôzne ohniská rovnako ako pri fotení zo zeme. Širokouhlé sú dobré napr na zábery celých miest, teleobjektívy zas na nejaké detaily. Ale to sú len moje domienky. Asi si treba dať pozor na opar/hmlu, takže z filtrov aspoň polarizačný mať pri sebe. Ale to sú len moje domienky. A hlavne nepúšťať fotoaparát! :)

aerov
2010-04-16 18:29:44+02
hlavne si vyber den ked nieje ani mracik( lebo ked su mraky a fotis na sirsom ohnisku mas po zemi rôzne tmave flaky). ohniska su rôzne, ako pisal uz redhawk5. skor ako pojdes fotit si vyber aspon priblizne kam by si chcel ist a potom sa spytaj pilota ako to tam je( do akej vysky moze. alebo ci vobec moze:))zaujimave je fotit hned po dazdi, ked je slnko dost nizko( lenze to treba vystihnut:)) prajem pekne svetlo

bezejmeny
2010-04-16 18:55:47+02
Myslim si ze pri takej velkej vzdialenosti uz clona nehra nejaku ulohu aby si mal vsetko ostre. Osobne tipujem, ze bz si ju mal mat co najotvorenejsiu (male cislo) aby si dosiahol kratke casz nech sa ti to neroztrasie. Je ot vsak len tip, osobne skusenosti nemam.

compact
2010-04-16 18:57:34+02
videl som nafotene fotky z lietadla u jedneho znameho.... fotil na fullframovku skoro stale s nasadenym 70-200.... fotky boli super a myslim ze sirsie ani netrebalo... predsa len ta vyska urobi svoje.. no a este lutoval ze si nevzal rukavice.... :) bolo sice leto a na zemi horuco ale hore to bolo uplne cosi ine :)

Jozef Krajčo
externý redaktor
- moderator
2010-04-16 19:03:52+02
Ja som fotil z rogala..

Priorita casu, aby som mal istotu dostatocneho casu. Univerzal sklo rozsahu 18-125. Nutna clona, slnko odlesky..

Fotak zavesit na krk+ remen pripnut o telo (aby nebehol do vrtule za mnou- samozrejme plati pre motorove rogalo).

A to zopar vysledkov

http://www.panoramio.com/photo/15630234

anton julény
2010-04-16 20:15:21+02
jedného dňa som si prenajal lietadlo, určil trasu. vybral som si dobu po povodniach (to bolo na jar v roku 2000, fotil som na kinofilm, objektív 50/1.8, na palube som mal pre istotu tri fotoaparáty). jeden obrázok som dal teraz do svojej galérie. trocha som mal problém, keď som sa prestal dívať cez hľadáčik :(

treba si overiť, ako má umiestnené okienko, aby ti nezavadzalo krídlo alebo iné časti lietadla, čo ti môže limitovať výber ohniska, či sa dá otvoriť a cezeň fotiť. pár obrázkov sa mi podarilo spraviť cez plexisklo, čo však na nich bolo vidieť.

Sergy
2010-04-16 20:29:30+02
Asi nalozim do vaku vsetky skla a budem laborovat (ked na to bude cas) :) Ked mi to ponukli tak som sa zlakol (reku ja a lietadlo doma robene z traktora do toho ja nesadnem ) ale cim dalej nad tym rozmyslam tym dalej ma to zacina zaujimat. Dobra skusenost je na nezaplatenie. Som aj ja zvedavy na to ci mi nebudu zavadzat kridla pripadne okna a tak. Kazdopadne ked to bude aktualne tak sem capnem nejake vysledky. Ma sa to realizovat niekedy v maji takze este musim preluskat nejake fotky knihy a....

Marcel Rebro
2010-04-16 21:18:41+02
príspevok od: Sergy
Asi nalozim do vaku vsetky skla a budem laborovat (ked na to bude cas) :) Ked mi to ponukli tak som sa zlakol (reku ja a lietadlo doma robene z traktora do toho ja nesadnem ) ale cim dalej nad tym rozmyslam tym dalej ma to zacina zaujimat. Dobra skusenost je na nezaplatenie. Som aj ja zvedavy na to ci mi nebudu zavadzat kridla pripadne okna a tak. Kazdopadne ked to bude aktualne tak sem capnem nejake vysledky. Ma sa to realizovat niekedy v maji takze este musim preluskat nejake fotky knihy a....
je jedno riesenie ako si zabezpecit polohu tak, aby ti nezavadzali kridla ...

Marcel Rebro
2010-04-16 21:19:51+02
... a ma to vyhodu, ze mozes urobit pekne foto aj pilotekovi ...

Marcel Rebro
2010-04-16 21:22:02+02
... no ale su aj lifina, kde sa na kridlo liepa blbo, bo letia rychlo ... ale zase ked je pruser, zatiahnes za taky bazmek medzi nohami a lietas v tom sam ...

javelin
2010-04-16 22:53:13+02
príspevok od: compact
videl som nafotene fotky z lietadla u jedneho znameho.... fotil na fullframovku skoro stale s nasadenym 70-200.... fotky boli super a myslim ze sirsie ani netrebalo... predsa len ta vyska urobi svoje.. no a este lutoval ze si nevzal rukavice.... :) bolo sice leto a na zemi horuco ale hore to bolo uplne cosi ine :)
Teplotný gradient je cca sedem stupňov celziových na každý kilometer....ak sa míííílim nech ma Mrco opravííí.....ako vysoko bol že mu v lete mrzli ruky....nebude novinár chalan....

javelin
2010-04-16 22:57:06+02
príspevok od: Marcel Rebro
je jedno riesenie ako si zabezpecit polohu tak, aby ti nezavadzali kridla ...
Tuším brácho jear....:)))
Skákali sme tiež hentak....fotil kamárat , pilot Chromek.....bol z toho nejako mimo seba a fajn nohy mi nafotil.....

javelin
2010-04-16 23:00:07+02
No a k téme....z lietadla sa fotí rovnako ako z balóna....neriešte....

javelin
2010-04-16 23:01:20+02
Hups.....

titinius
2010-04-16 23:47:54+02
príspevok od: Marcel Rebro
... no ale su aj lifina, kde sa na kridlo liepa blbo, bo letia rychlo ... ale zase ked je pruser, zatiahnes za taky bazmek medzi nohami a lietas v tom sam ...
lifina??
OM-JET je Delfin hangarovany v TN (LZTN)

co sa tyka temy, mas na vyber na SR viac menej z tychto lietadiel:
DA 20 Katana - 120€ / h (2 miestne) s pilotom ,,, 100€ ak by som letel ja, lebo mne nemusis platit :) TRENCIN
DA 40 Diamond Star - cca 200€/h (4miestne) bez pilota plateneho TRENCIN
DA 42 Twin Star - 2 motorove 4 miestne - 400€ bez pilota plateneho ale tu musis mat instruktora ako pilota = musis mat plateneho pilota - TRENCIN

vsetky DA XY maju kridla pod kabinou, takze kolmo dole neuvidis, ale dopredu v pohode aj cez okienko kam sa Ti objektiv zmesti (pokial nemas nejaky 400mm F/2,8)

Cessna 152 - 2 miestne hornoplosnik - Zilina
Cessna 172 - 4 miestne hornoplosnik - Zilina

ceny neviem ale asi od 150€ typujem za 152jku a 250€ za 172jku

ten OM-JET (2miestna stihacka) ak sa Ti podari vybavit u majitela ze Ti ju zapozicia, a vybavis si aj pilota (najskor pan Hlavac) tak stoji okolo 33€ na minutu

ceny mas najlepsie asi v TN,

co sa tyka fotenia je podla mna najlepsie nefoto veci priamo pod lietadlom, ale sa tvojou stranou (pravou) natocit pod uhlom asi 60° k fotenemu objektu, alebo horizontu a tak fotit, aby Ti nezavadzalo kridlo ale ani vrtula.
Tie lietdla vobec nejako dramaticky netrasu pokial je stabilne zvrstvenie, takze toho sa az tak nenormalne bat nemusis :)
v niektorych DA20 Ti moze byt zima na rit :D lebo prefukuje sedadlo trosku

pilot moze ist cca do 6000 feetov co je deleno 3,28 asi 1828m vysoko.

nechcem robit reklamu len usetrit cas, ak mas zaujem tak si pozri stranku www.leteckaskola.com to je v TN, urcite najlacnejsia volba, ak to nemas teda niekde vybavene zadara :)

Marcel Rebro
2010-04-17 09:23:33+02
Dik za vycerpavajuce info (ohladne cien lifin). Mam len doplnujucu otazku : ked mi to lifino odsoferuje moj syn, platim kolko?

A spytam sa teda Luba ze ci by bol ochotny ma v tom prudovom lifine zase povozit ... ked vravis ze musim ...

compact
2010-04-17 09:51:42+02
príspevok od: javelin
Teplotný gradient je cca sedem stupňov celziových na každý kilometer....ak sa míííílim nech ma Mrco opravííí.....ako vysoko bol že mu v lete mrzli ruky....nebude novinár chalan....
no ak si dobre spominam tak do 2km. Problem bol mozno ani nie s teplotou v tej vyske ale skor tym ako mu ofukovalo ruky a fotak co ich mal nejak vystrcene z lietadla.

javelin
2010-04-17 10:12:29+02
Už ho neprevádzkuje Saša Muromec......?

titinius
2010-04-17 10:12:51+02
no ja neviem kolko si vypita tvoj syn, to sa musis jeho spyat, ale nakolko nevyzera ze by mal 17 rokov, tak nepredpokladam ze ma preukaz PPL...
a ja som nenapisal ze musis,, nechapem tu odpoved,,, ?? :-/
a tiez nerozumiem nazvu alebo pojmu ´lifin´ ,,,, ?

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()