prosím vás mám foťák panasonic lumix fz28 a chcel by som pri fotení dostať pod kontrolu expozíciu..prevažne fotím sice na poloautomatickom programe priorita clony..používam aj korekciu expozície ale to nieje určite všetko..ja by som chcel mať tak nastavený foťák aby mi v EXIf datach program zoner photo studio 12 písal niečo iné ako že režim expozície-automatická expozícia.. neviem ako to psarviť máte nejaké nápady?
prepni to do rezimu M :-) viac ju uz pod kontrolou mat nemozes :) a ak nefotis pri rovnakom osvetleni....tak sa pouzivaju hlavne tie poloautomaticke :)
tak jedine M rezim...ale pochybujem ze volnym okom dokazes na prvy sup odhadnut spravnu expoziciu....inak v 90% beznych sitacii automatika nechybuje...a ked ano...mas tam korekciu +/- EV...M-ko mas len na ozaj specificke situacie kde by ti korekcia +2/-2 EV nestacila...
tak jedine M rezim...ale pochybujem ze volnym okom dokazes na prvy sup odhadnut spravnu expoziciu....inak v 90% beznych sitacii automatika nechybuje...a ked ano...mas tam korekciu +/- EV...M-ko mas len na ozaj specificke situacie kde by ti korekcia +2/-2 EV nestacila...
Tak ako píšeš v závere....:)))
Inak ja som za to že aj práca s prioritou čas/clona +-EV je už manuálna práca, kde ta prístroj dopĺňa...:))))
A ako ťa má doplniť, mu naznačuješ ty...:)))
aj ked je to oznacovane ako poloautomat...tak ako pises..naznacujes mu ty ake to chces mat...a este autorovi...okrem riadenia iso clony a casu mozes este zmenit sposob merania axpozicie ak to ches mat presne....daj si bodovu a fot podla toho..aby si to mal presne take ako chces
aj ked je to oznacovane ako poloautomat...tak ako pises..naznacujes mu ty ake to chces mat...a este autorovi...okrem riadenia iso clony a casu mozes este zmenit sposob merania axpozicie ak to ches mat presne....daj si bodovu a fot podla toho..aby si to mal presne take ako chces
Od toho je potom ďalej už len krôčik ku kúpe zrkadlovky a ďalším inšpiratívnym témam vo fóre :-)
Len tak ma napadlo, ze ked sa povie ´priorita clony´, tak to nie je ´poloautomat´, ale uplny automat. A to teda ´casovy automat´. Ked sa povie ´priorita casu´, tak ide o ´clonovy automat´. Ked nastavuje pristroj aj cas aj clonu, tak ide o ´programovy automat´. Preto pise exif ze ´automat´.
Ak sa pomocou nejakeho pristroja odmera bez rucnych korekcii motiv a rucne sa podla neho nastavi expozicia, tak vysledok je (co do expozicie) totozny s tym, ako ked sa nastavi ten isty motiv tym istym pristrojom bez rucnych korekcii. Rucne nastavenie sa pouziva, ak nestaci rozsah pristroja, alebo pouzivam nejake ine meranie (spotmeter, dopadajuce svetlo).
Spravna expozicia je do velkej miery vysledkom zvladnutia merania svetla externym merakom, pripadne poznania nedostakov vnutorneho merania toho-ktoreho pristroja.
Používam Zonera, teraz už 12-ku a vždy mi zobrazuje všetky zložky expozície, teda čas,clonu,ISO. Mám Olympus SP500UZ a tam sa dá nastaviť všetko. Nepoužívam režim AUTO, inak ostatné podľa potreby, väčšinou prioritu clony. Takisto meranie celej plochy, stredové, bodové. A korekcie. Či P,S A alebo M- JA rozhodujem aká bude expozícia a následne aj fotka. To je málo?
Co chces, ved priorita clony je dobra vec, hlavne pri momentkach. Pouzivam ju casto. Na cvaky, na ktore mam cas, pozivam vacsinou manual.
Ze budes mat v exife automat? No boze ...
expozícia
Inak ja som za to že aj práca s prioritou čas/clona +-EV je už manuálna práca, kde ta prístroj dopĺňa...:))))
A ako ťa má doplniť, mu naznačuješ ty...:)))
Zmaž exif ak ta to tak trápi....výsledok je fotografia...:)))
Ak sa pomocou nejakeho pristroja odmera bez rucnych korekcii motiv a rucne sa podla neho nastavi expozicia, tak vysledok je (co do expozicie) totozny s tym, ako ked sa nastavi ten isty motiv tym istym pristrojom bez rucnych korekcii. Rucne nastavenie sa pouziva, ak nestaci rozsah pristroja, alebo pouzivam nejake ine meranie (spotmeter, dopadajuce svetlo).
Spravna expozicia je do velkej miery vysledkom zvladnutia merania svetla externym merakom, pripadne poznania nedostakov vnutorneho merania toho-ktoreho pristroja.
Ze budes mat v exife automat? No boze ...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa