Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Dioptricka korekcia hladačika

Phobius

Phobius
2010-05-05 15:29:44+02
Zdravím, chystám sa prejsť s kompaktu na zrkadlovku a chcel by som sa spýtať ako je to s korekciou hľadáčika. Nosím okuliare -4 dioptrie, a zatiaľ čo som pozeral v tech. špecifikácii nikde som nenašiel až takú veľkú korekciu. Dá sa v pohode fotiť a s okuliarmi na nose??? Dúfam,že ma neukameňujete za takú otázku :D

hawqo
2010-05-05 15:35:53+02
príspevok od: Phobius
Zdravím, chystám sa prejsť s kompaktu na zrkadlovku a chcel by som sa spýtať ako je to s korekciou hľadáčika. Nosím okuliare -4 dioptrie, a zatiaľ čo som pozeral v tech. špecifikácii nikde som nenašiel až takú veľkú korekciu. Dá sa v pohode fotiť a s okuliarmi na nose??? Dúfam,že ma neukameňujete za takú otázku :D
nehovorim z vlastnej skusenosti ale co som cital niekde na fore tak to ludom nerobilo problem fotit s okuliarmi

Marcel Rebro
2010-05-05 15:40:18+02
neukamenujeme ... poznam vela fotografov ´okuliarnikov´
co ti brani zajst do obchodu a nejaku zrkadlovku si na nos prilozit?

Phobius
2010-05-05 15:56:38+02
Nemozem povedat ze nic, pretoze sa blizi koniec semestra a zaciatok skuskoveho tak radsej sedim nad knihami, aby ma zo skoly nevyrazili lebo to by ma rodicia na 1000% ukamenovali :D

aerov
2010-05-05 16:02:38+02
napr. pri mojom canone 50D sa v navode pise ze sa daju dokupit ´ korekčné dioptrické šosovky´. na nete som kukol a zistil som ze sú aj do -4:)

ShaneSVK
2010-05-05 16:09:22+02
Ahoj v pohodicke pravidelne fotim aj s okuliarmi aj bez. Okrem toho sa da dokupit taka nasada dioptricka a da sas tym pohnut viac do plusu alebo minusu.

Granko
2010-05-05 16:15:16+02
ukáž prstom ;o)

4autor - pokiaľ človek nosí okuliare stále, bolo by blbé dávať si ich pri pozeraní do hľadáčika dole, urobiť záber, nova nasadiť, skontrolovať fotku na displeji a tak dookola :o)
korekcia na zrkadlovke ti umožní prispôsobiť si snímanie svojmu pohľadu, zrak každého človeka je iný a inak ostrý :o)
ale môžem ti povedať z vlastnej skúsenosti, že nemím s tým problém...
a ešte keď vidím babu s okuliarmi, ako kuká do foťáku, najlepšie bruneta, okolo 170cm, dlhé nohy až po zem, tak si ju aj odfotím :o) lebo som počul, že brunety s DSLR sú jednoducho sexi ;o)

drepe
2010-05-05 16:16:36+02
niekde som videl na internete ponuku korekcnych sosoviek, ktore sa nasadzovali na hladacik, teraz to neviem najst ... ale pamatam si, ze tam boli rozsahy 4 dioptrie, co by v kombinacii s korekciou v zrkadlovke (3 dioptrie) mohlo stacit

Granko
2010-05-05 16:22:33+02
a inak keď ste spomenuli tie korekčné šošovky...návod je pekná vec, aj to, že ich ponúkajú, no v praxi sú nepoužiteľné a ten, čo si ich kúpi je u mňa fakt macher :o)
mal som 2ks požičané, zobral som ich ku oftalmologičke, premerala ich a zistilo sa, že jedna má o 0,6 dioptrie menej, ako udávali papiere a druhá o 0,2 viac..pritom boli z rovnakého druhu i distribútorskej krabice...tak som sa s ňou rozprával, či to má význam kupovať a jej názor (robí vo fachu dlhé roky a je primárka očného oddelenia) bol, že s prihliadnutím na indiviuálne zrakové vady u každého človeka dokonca i každého oka, je to somarina...

dodo_bb
2010-05-05 16:29:22+02
Mám -3,5 a bez problémov fotím s okuliarmi. Bez nich to ani neviem, lebo nevidím dobre na diaľku a teda by som si ich musel skladať a znovu zakladať - čo je blbosť. Popravde, mne oveľa viac pri fotení zavadzia môj nos - neviete na to niekto radu? :-)))

Granko
2010-05-05 16:30:12+02
myslel som toto:
http://www.aqt.sk/foto-video/action/productdetail/oc/234/product/canon-dioptricke-korekcne-sosovky-ed.xhtml

Granko
2010-05-05 16:35:50+02
príspevok od: dodo_bb
Mám -3,5 a bez problémov fotím s okuliarmi. Bez nich to ani neviem, lebo nevidím dobre na diaľku a teda by som si ich musel skladať a znovu zakladať - čo je blbosť. Popravde, mne oveľa viac pri fotení zavadzia môj nos - neviete na to niekto radu? :-)))
namontovať skladací ;o))
ale počul som, že Japonci chcú vyrábať taký nadstavec dozadu na zrkadlovku, predĺži to hľadáčik, tlačítka a všetko, bude to mať vyklápací displej po vzore low-end Nikonu a za dislejom bude trjuholníkový priestor na frňák...ale vraj iba na objednávku, lebo každý čmuchací nástroj je iný :o) skúšal som pozrieť na Kenovej stránke, no ešte o tom zrejme nevie ;o))

dodo_bb
2010-05-05 17:04:09+02
No presne - také nejaké riešenie. V tomto ohľade bol nedostižný Flexaret, tam mal nos miesta a miesta... Od Japoncov ale človek veľa dobrého čakať nemôže (ich malé nošteky sú OK), ale možno Leica s niečím prevratným príde (Nemci majú statočné raťafáky), keď už nevie urobiť autofocus, aspoň výjsť v ústrety nám nosatým by mohla :-))))

Strhak
2010-05-05 17:34:56+02
vieme, jasné že vieme. Už teraz mŕtvy king of pop by mal pre teba riešenie, ale neviem či by som sa vybral touto cestou ;-)))

falco.tinnunculus
2010-05-05 18:18:30+02
hľadaj zrkadlovku s vysokým parametrom ´eyepoint´,je to maximálna vzdialenosť oka od hľadáčika,z ktorej v ňom ešte vidíš celý obraz.

falco.tinnunculus
2010-05-05 18:20:10+02
Teda sa pri vysokom eyepointe Ti ešte medzi hľadáčik a oko zmestia okuliare.

mayko
2010-05-05 18:30:49+02
Asi pred rokom som riesil toto iste a tipek v aqt vo Zvolene mi vravel, ze si to u neho objednali do toho casu asi len dvaja a aj ti neboli spokojny(ze vraj im to tam nepasovalo, alebo to nesplnilo ucel, neviem). Tiez fotim s okuliarmi, i ked ich mam stale zababrane od ocnice...asi by som ju mal vycistit:D Kamosi co maju -3D az -6D to riesia sosovkami, ale ti su uz na ne zvyknuti a nosia ich bezne.

Granko
2010-05-05 18:43:06+02
príspevok od: mayko
Asi pred rokom som riesil toto iste a tipek v aqt vo Zvolene mi vravel, ze si to u neho objednali do toho casu asi len dvaja a aj ti neboli spokojny(ze vraj im to tam nepasovalo, alebo to nesplnilo ucel, neviem). Tiez fotim s okuliarmi, i ked ich mam stale zababrane od ocnice...asi by som ju mal vycistit:D Kamosi co maju -3D az -6D to riesia sosovkami, ale ti su uz na ne zvyknuti a nosia ich bezne.
však práve...ako som písal vyššie, každý má iný druh zrakovej vady, niekto rozdielne dioptrie na každom oku, no má to prispôsobené priamo na seba možno v štvrtinových korekciách..tieto šošovky sa vyrábajú v 10-tich variantách, čo nepokrýva ani zďaleka rozsah korekcie oka ani v spojení s korekciou na fotoaparáte...šošovky sú fajn, vtedy je to ľahšie, ja mám tú výhodu či nevýhodu, že šošovky mať nemôžem a ani by som si ich už nedal...
a že mám ´zacapkané´ okuliare? no tie sa zašpinia tak či tak od smogu, prachu a čo ja viem od čoho...takže ich utieram bez ohľadu na to, či fotím alebo nie :o)
pri dnešných technológiách tvrdenia dioptrického skla - normálneho či plasového z CR-39 a podobných materiálov, sa o poškriabanie nebojím, je to už iné ako pred pár rokmi...

lacoslav
2010-05-05 19:30:12+02
príspevok od: Strhak
vieme, jasné že vieme. Už teraz mŕtvy king of pop by mal pre teba riešenie, ale neviem či by som sa vybral touto cestou ;-)))
V krčme treba nájsť 120kilového Podpoľanca, zarypnúť a po prvej rane je po probléme. :-)))

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()