Ahojte,
neviete ako mozem vyrovnat teplotu svetla, ak je pozadie osvetlene "studenym" svetlom, nejakou ziarivkou, neonkou, reflektorom a pod. hodnotu napr. 3500K a popredie oproti tomu relativne teplym svetlom blesku cca. 5500K? Rozmyslal som, ci by pomohlo dat nieco modre pred blesk, nieco co by ho "schladilo"??? Existuje take nieco. Lebo ak je to vo vacsich miestnostiach, kde sa neda odrazom napr. od stropu osvetlit cely priestor, ale len napr. clovek v popredi a pozadie ostava osvetlene svetlom z ineho zdroja, neviem ako na to??? Pozadie osvetlene umelym svetlom potom ostava az zlte...
Ak je na scéne viac svetelných zdrojov, tak nie je možné spraviť vyrovnanie teploty tak, aby všetky svetlá boli rovnaké. Podľa témy fotky sa musíš rozhodnúť, ktoré svetlo je to ´hlavné´, podľa neho spraviť whitebalance.
ja som kupil gelove filtre odtialto : http://stores.ebay.com/digitalmatch_Flash-Gels_W0QQ_fsubZ1188140016QQ_sidZ138189686QQ_trksidZp4634Q2ec0Q2em322, za par dni boli doma, uz le si najst cas na poriadne vyskusanie. 30 filtrov rozmeru približne 5x 13 cm ma stalo ani nie 10€, su tam oteplujuce, ochladujuce a zopar farebnych efektovych.
Tusil som ze nieco take by to malo vyriesit, len som nevedel ze sa to vola gelove filtre. Teraz som sa o tom docital napr. tu: http://onkokubo.sk/blog/2009/07/problematicke-vyvazenie-bielej/
A ja mam sice canon, ale pisu ze aj tam sa to da pouzit... Predpokladam ze na moj pripad, ked potrebujem chladnejsie svetlo) by som potreboval ten modry. Ak by som si take nieco vyrobil sam (zafarbil som nejaku foliu) da sa to tak nahradit???
Alebo je riesenim aj nieco taketo? http://cgi.ebay.co.uk/3-Colour-Flash-Bounce-Diffuser-Pack-Canon-430EX-II-/290338238317?cmd=ViewItem&pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraFlashUnits_JN&hash=item439981ef6d
Keby si mal Nikon, kupil by si si Nikon SB-900, ktory ma korekcne filtre v zakladnej vybave, dokonca ma aj cidlo, ktore fotoaparatu povie, aky filter je nasadeny a ten podla toho vyvazi bielu. Tomu sa hovori komfort!
Gelove filtre su paradna vec, mam tri sady a ked kupim stvrty blesk kupim sadu aj na ten. Vzdy si zisti aku teplotu ma ktory svetelny zdroj a potom pouzi k tomu adekvatny filter. Napr. ziarovka ma zhruba 2700 az 3000 stupnov kelvina, cize pouzijes oteplujuci filter. V noci ked je obloha velkym zdrojom modreho svetla(7000 kelvina?), pouzijes modry filter, na ziarivky zase zeleny. Vzdy si ale nastav vo fotaku adekvatne nastavenie WB a hned na monitore uvidis ci si urobil spravne, ci je popredie osvetnene rovnakym svetlom ako pozadie. Nenechaj sa zmiast fotkou bez riadneho nastavenia WB! Inac to bude vzdy vyzerat zle, teda pokial nevlastnis Nikon SB900(mozno aj Canon 580?), ktory nastavy WB s original filtrami automaticky.
Je ale pravda ze vseliek to nie je. Napr. chces fotit odrazom od stropu, ktory je ale dreveny(teple svetlo), vonku je zamracene(studene svetlo) v miestnosti su velke okna a osvetlenie je tvorene ziarivkami(zelene svetlo). To uz ostava ozaj iba fotit BW.
Gelove filtre su paradna vec, mam tri sady a ked kupim stvrty blesk kupim sadu aj na ten. Vzdy si zisti aku teplotu ma ktory svetelny zdroj a potom pouzi k tomu adekvatny filter. Napr. ziarovka ma zhruba 2700 az 3000 stupnov kelvina, cize pouzijes oteplujuci filter. V noci ked je obloha velkym zdrojom modreho svetla(7000 kelvina?), pouzijes modry filter, na ziarivky zase zeleny. Vzdy si ale nastav vo fotaku adekvatne nastavenie WB a hned na monitore uvidis ci si urobil spravne, ci je popredie osvetnene rovnakym svetlom ako pozadie. Nenechaj sa zmiast fotkou bez riadneho nastavenia WB! Inac to bude vzdy vyzerat zle, teda pokial nevlastnis Nikon SB900(mozno aj Canon 580?), ktory nastavy WB s original filtrami automaticky.
Rozmyslam ze si to kupim, ale nie je to trocha naopak? Ak je pozadie osvetlene ziarovkou s 3000K tak pouzijem na blesk ochladzujuci filter (oteplujuci by si musel dat na ziarovku), alebo to zle chapem??? A v noci je obloha vacsinou cierna, ale ak myslis zostatkove svetlo po zapade, tak sa priznam ze neviem ci je teple alebo studene, ale ak by bolo teple, napr. 7000K a chces pouzit blesk tak ho potrebujes oteplit, cize pouzijes pred blesk oteplujuci filter.
Ci sa mylim?
Mylis sa. cim nizsia je teplota tym je svetlo teplejsie. V noci, na vecer daleko po zapade, kedze chyba slnko(4000 stupnov)je obloha zdrojom studeneho svetla. Obloha je predsa tiez modra. V tieni ked slnko je zakryte svieti´do tiena´ modre svetlo z oblohy, ktore ochladzuje foteny objekt. Ked ho vytiahnes na slnko, ktore je omnoho silnejsie bude prevladat teple svetlo slnka. Keby si dal na ziarovku oteplujuci filter, mimochodom je oranzovozlty, tak by si ho este viacej oteplil. Blesk ma teplotu v rozmedzi 5000-5500 stupnov kelvina. Musis korigovat toto svetlo podla toho v akej situacii fotis. Cize, v miestnosti kde su ziarovky o teploze 3000 kelvina, musi aj blesk prehnat cez filter, ktory ti urobi z 5000 kelvina 3000 kelvina.potom sa ti bude zdat, ze cela miestnost je osvetlovana iba svetlom jednej teploty. (POZOR. Hovorim o miesani svetla, nie o absolutnom prebiti vsetkoho svetla bleskom!)Tym padom nebudu napr. tvare ludi v popredi modre(5000) a pozadie zlte(3000) ale vsetko bude rovnake a staci uz len vyvazit bielu a je vybavene. Tvare budu pekne prirozdzene a pritom pozadie nebude utopene v zltej ziarovkovej farbe. To iste plati na vsetky druhy svetla, len musis najst ten spravny filter.poslem sem fotky ako to vyzera.
Vyrovnanie teploty svetla
A ja mam sice canon, ale pisu ze aj tam sa to da pouzit... Predpokladam ze na moj pripad, ked potrebujem chladnejsie svetlo) by som potreboval ten modry. Ak by som si take nieco vyrobil sam (zafarbil som nejaku foliu) da sa to tak nahradit???
Alebo je riesenim aj nieco taketo? http://cgi.ebay.co.uk/3-Colour-Flash-Bounce-Diffuser-Pack-Canon-430EX-II-/290338238317?cmd=ViewItem&pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraFlashUnits_JN&hash=item439981ef6d
Dik
Ci sa mylim?
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie