Vyuzivate funkciu Active D-Lightning?
Fotky ktore vznikli s aktivovanym Active D-Lightning-om su viacej zasumene ako tie, pri ktorych bol vypnuty. Mam Nikon D90
Všetko, čo robíš by malo mať zmysel a mal by si vedieť, prečo to robíš (nie len preto, že to ktosi povedal v nejakom fóre na internete). 98% môjho fotenia sú športové reportáže, ktoré končia na web stránke, tie lepšie z nich skončia v nejakom časopise a tie najlepšie občas na nejakej výstave či súťaži v rozmere 30x45 cm. Nie som výtvarný fotograf, som dokumentárno reportážny fotograf a ak moja fotka nemá výbornú akciu, dobré svetlo a výraz, tak v postprocese to už z RAWu nevytiahnem. Navyše ak donesiem z pretekov 1200 záberov, tak je to jednak veľký objem dát a jednak úžasná práca to spracovať. Ak spustíš postproces z RAW dávkou podľa nastavenia vo foťáku, tak je to mizerné až žiadne využitie RAW. RAW použijem, keď sa doma hrám s makrom na kvietkoch a za večer je výsledok 3 - 4 použiteľné zábery alebo ak sa bavím s nejakým portrétom a podobne. Ale to sú tie dve percentá a nad každou fotkou potom strávim jednu dve tri hodiny :-)))) To je môj postoj a názor a nemusí byť ani správny ani ho nikomu nevnucujem, rob si ako chceš :-))))
No veď jasne.
Len ma zaujalo, že prečo nefotíš RAW. ale tak pekne si mi to vysvetlil, takže už rozumiem. :)
S D3jkou a tusim ze 300/2.8 ak nie f2 staci v PP orezat a mozno kusok pridat vibrance;) Naco raw:D Vsak dodo? :P heh
Presne tak, ak je niekto babrák, nerozozná farby a tvary a nevie vo fotošope ani prekryť šum, neostrý obraz a zlú expozíciu modernou textúrou, čo nám už zostáva ako sa spoľahnúť na dobrú techniku a veriť, že soudruzi z NIKONu to naprogramovali dobre :-)))) Nič v zlom, to je len podpich. Máš v galérke krásne fotky a bez postprocesu sa určite nezaobídu. Ja sa snažím nerobiť zbytočnú prácu, nepovažujem svoje fotky za niečo, čo obráti naruby dejiny fotografie a snažím sa maximálne kvalitne zaznamenávať históriu koní a jazdeckého športu v SR a robiť ´kroniku´ jej vývoja a ľudí okolo. Za 6 rokov mám v databáze okolo 60 000 záberov, každý, kto niečo znamená v tejto oblasti je v nej. Mám proste iný cieľ ako Ty :-))) Prajem Ti kopu radosti za kompjutrom, pekné svetlo pri fotení a ešte lepšie fotky :-))) Nakoniec, sme krajania, možno sa aj niekde stretneme...
Rado, že by si na tom bol ako ja s mojimi dvomi percentami? :-))) A pridávam sa k tvojmu hodnoteniu portálu v Tvojom profile - veľmi trefné. Ja by som to nevedel tak pekne napísať :-))))
ADL používam často, hlavne pri ostrom slnečnom svetle, nastavený obvykle na normál. Pokiaľ ho mám zapnutý, zvyknem dať korekciu expozície tak -0,7. Je vtedy dosť svetla, môžem ísť na nízke ISO (a bez šumu) a toto je podľa mňa hlavný účel tejto vychytávky. V iných prípadoch ho nepoužívam. Má zmysel len pri fotení do jpg, pri fotení do RAW ho vlastne použiješ tiež v RAW konvertore pri konverzii (zosvetlenie tmavších tónov = ADL).
Pokial fotim sučastne jpeg + raw Aktivacia ADL nema absolutne žiadny vplyv na raw fotografiu?Jpeg ale bude ovplyvneni alebo sa mylim
Funkcia Active D-Lightning je velmi uzitocna pri snimani do JPG. V pripade NIkonu je to kombinacia HW a SW uprav. Pod HW (aktivna, odtial to Active) treba rozumiet automaticku korekciu expozicie tak, aby sa fotoaparat lepsie zmestil do dynamickeho rozsahu sceny, zhladom na dynamicky rozsah snimaca. Druhou polovicou ADL je softverova uprava svetiel a tienov, rovnako ako to robi fotograf v RAW konverore pri pouziti funkcii recovery a fillight. Softverove tahanie informacii vzdy vedie k narastu sumu, najma v tmavsich partiach. Zalezi od konkretneho snimaca. Niekde je to nepatrne, inde to vylezie rychlo. SW stranka ADL neovplyvnuje RAW, ten moze byt ovplyvneny len expozicnou korekciou ADL.
Funkcia Active D-Lightning je velmi uzitocna pri snimani do JPG. V pripade NIkonu je to kombinacia HW a SW uprav. Pod HW (aktivna, odtial to Active) treba rozumiet automaticku korekciu expozicie tak, aby sa fotoaparat lepsie zmestil do dynamickeho rozsahu sceny, zhladom na dynamicky rozsah snimaca. Druhou polovicou ADL je softverova uprava svetiel a tienov, rovnako ako to robi fotograf v RAW konverore pri pouziti funkcii recovery a fillight. Softverove tahanie informacii vzdy vedie k narastu sumu, najma v tmavsich partiach. Zalezi od konkretneho snimaca. Niekde je to nepatrne, inde to vylezie rychlo. SW stranka ADL neovplyvnuje RAW, ten moze byt ovplyvneny len expozicnou korekciou ADL.
Dakujem aj za vsetkych vycerpavajuca odpoved! U jpeg je nadstavenie jasne, ale čo odporučate vy pri foteni do raw ADL vypnut?!A nasledne to radsej aplikovat trebars v LR alebo Capture NX?Prijemny den
Dakujem aj za vsetkych vycerpavajuca odpoved! U jpeg je nadstavenie jasne, ale čo odporučate vy pri foteni do raw ADL vypnut?!A nasledne to radsej aplikovat trebars v LR alebo Capture NX?Prijemny den
Ja mam ADL zapnute, pritom fotim len do RAW. Viem, ze to nema ziaden vplyv na RAW, ale nhlad nasnimaneho obrazku je pre mna lepsie vidiet s tym, potencialom, ktory mam v RAW, ked ho upravim.
P.S. Do RAW fotim aj "blbosti". V Lightroome nevidno ziaden rozdiel pri spracovani JPG alebo RAW, co sa tyka rychlosti. A skutocne blbosti treba mazat,potom ma clovek dost miesta na disku. Je to jedna z najtazsich fotografickych disciplin, vediet mazat nepotrebne fotky.
Active D-Lightning
Len ma zaujalo, že prečo nefotíš RAW. ale tak pekne si mi to vysvetlil, takže už rozumiem. :)
...nemám medzi nimi však ani jednu obľúbenú:)
...myslím, že sa zbytočne veľa nehodnotných výcvakov fotí do RAW-u....všeobecne:)...
Druhou polovicou ADL je softverova uprava svetiel a tienov, rovnako ako to robi fotograf v RAW konverore pri pouziti funkcii recovery a fillight. Softverove tahanie informacii vzdy vedie k narastu sumu, najma v tmavsich partiach. Zalezi od konkretneho snimaca. Niekde je to nepatrne, inde to vylezie rychlo.
SW stranka ADL neovplyvnuje RAW, ten moze byt ovplyvneny len expozicnou korekciou ADL.
Druhou polovicou ADL je softverova uprava svetiel a tienov, rovnako ako to robi fotograf v RAW konverore pri pouziti funkcii recovery a fillight. Softverove tahanie informacii vzdy vedie k narastu sumu, najma v tmavsich partiach. Zalezi od konkretneho snimaca. Niekde je to nepatrne, inde to vylezie rychlo.
SW stranka ADL neovplyvnuje RAW, ten moze byt ovplyvneny len expozicnou korekciou ADL.
P.S. Do RAW fotim aj "blbosti". V Lightroome nevidno ziaden rozdiel pri spracovani JPG alebo RAW, co sa tyka rychlosti. A skutocne blbosti treba mazat,potom ma clovek dost miesta na disku. Je to jedna z najtazsich fotografickych disciplin, vediet mazat nepotrebne fotky.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa