Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

RAW software - aky pouzivate? vase skusenosti?

murkom
2010-05-20 20:31:47+02
Zdravim. V poslednom case som sa venoval hladaniu vyhovojuceho RAW software, vyskusal som snad vsetky najdolezitejsie a prebehol net s recenziami. Zaujala ma hlavne tato: http://www.twin-pixels.com/lightroom-dxo-capture-one-bibble-5/ Recenzia ma inspirovala k polozeniu otazky(ok): 1. aky soft pouzivate vy? preco? 2. ake ma plusy, ake minusy podla vas? 3. porovnavali ste s inym softom? 4. je podla vas pravdivy vyrok, ze najlepsie upravovat fotky na softe, ktory je vyrobeny firmou, ktorej system pouzivate (Canon, Nikon, Olympus,...)?

Cako
ocenenie redakciou 2010-05-20 20:37:37+02
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/editacia-fotografii/raw_konvertory/

tu je dobry clanok... inakja pouzivam lightroom, je naj podla mna :)

murkom
2010-05-20 20:43:36+02
Clanok som cital, prehlad o softoch mam. Otazku som polozil preto, aby som sa dozvedel viac o osobnych skusenostiach uzivatelov jednotlivych programov (myslim si, ze by to pomohlo urcite i ostatnym).

maraou
2010-05-20 21:41:13+02
U mne Lightroom, protoze ma pro mne srozumitelne ovladani, umi toho nejvic za nejkratsi cas a je vyborny na hromadne upravy. Krom toho mam diky nemu poradek ve fotkach, co se zadnemu predeslemu softu nepovedlo ;)

jarosujo
2010-05-20 21:58:42+02
Tiez pouzivam LR, momentalne verziu 3 beta 2 64-bit a som velmi spokojny. Skusal som aj vsetky ostatne z toho clanku, ale LR u mna vyhrava. Posledna verzia ma uz aj velmi dobru redukciu sumu. PS uz takmer ani nepouzivam, 95% veci robim len v LR. Kedysi som pozuval na spracovanie raw PS, v LR to mam minimalne 5x rychlejsie.

compact
2010-05-20 22:21:20+02
Mam k srdcu prirasteny Digital Photo Profesional od Canonu..... okrem toho ze je od canonu zadarmo, je nenarocny na vykon, ako jediny mi podla mojho nazoru spravne nacita farby, na zakladne upravy uplne postacujuci, hromadny export do JPG ako aj ine upravy... napr hromadne doostrim, zmena teploty farby, kontrast atd...

sankiakis
ocenenie redakciou 2010-05-20 23:21:16+02
Na hromadne vecijednoznacne LR inak CS5 u mna

bear
- moderator
2010-05-21 07:14:48+02
Pouzivam BibblePro
Vyhody:
-rychlost
-mozem robit so subormi na disku a nemusim fotky importovat do katalogu ak nechcem (fotky z poslednych akcii si nosim so sebou na externom disku a robim s nimi na roznych pocitacoch)
- Pro verziu mozem mat na instalovanu na viacerych PC (Windows, Apple, Linux)

Nevyhody:
- prechodove filtre cez externy plugin
- zatial nepodporuje klonovanie ako LightRoom

Tono
2010-05-21 08:14:43+02
Pouzivam LR . Okrem uprav hned aj kategorizujem a konecne mam poriadok tak ako to uz napisali predo mnou.

Cago
2010-05-21 08:39:11+02
...vyskúšal som všeličo, ale nakoniec som skončil u Lightroom, mojim požiadavkám plne vyhovuje. Zrozumiteľný, prehladný, má všetko, čo potrebujem.

tomas.sikula
2010-05-21 09:45:50+02
príspevok od: compact
Mam k srdcu prirasteny Digital Photo Profesional od Canonu..... okrem toho ze je od canonu zadarmo, je nenarocny na vykon, ako jediny mi podla mojho nazoru spravne nacita farby, na zakladne upravy uplne postacujuci, hromadny export do JPG ako aj ine upravy... napr hromadne doostrim, zmena teploty farby, kontrast atd...
Souhlasím, křivky, barvy se s ním dělají perfektně, zbytek občas dodělám v zoneru 10 a hotovo. Už mi chybí jenom vrstvy... stačí na to vše ps elements 8?

compact
2010-05-21 10:04:08+02
príspevok od: tomas.sikula
Souhlasím, křivky, barvy se s ním dělají perfektně, zbytek občas dodělám v zoneru 10 a hotovo. Už mi chybí jenom vrstvy... stačí na to vše ps elements 8?
Tazko povedat ... ps elements som nikdy nepouzival.... ak potrebujem dalej upravit z DPP tak len stlacim ALT+P a fotka sa mi otvori v photoshope. Viac som toho zatial nepotreboval. Ak photoshop nepotrebujem.... oznacim vsetky fotky a na raz ich vyexportujem do JPG....

drepe
2010-05-21 10:26:37+02
pouzivam Lightroom, v nom sa da urobit skoro vsetko - vytriedit snimky, spracovat ich, jemne retuse, kolorovanie ... na pokrocile retuse ci montaze zasa Photoshop

Bofo
2010-05-21 11:46:43+02
Ja použivam už niekoľko rokov DPP od Canonu. Za ten čas sa pekne vylepšila funkcionalita. Viem si fotku upraviť (farby/krivky), vyretušovať (klonovanie) a exportnúť. Jediné čo mi ešte chýba je rotácia a pevne verím, že už na tom programátori pracujú a v ďalšej verzii ... Zvyk je železná košela ...

Fotograf77
2010-05-21 14:25:32+02
LR, jednoznacne. . . nie je ocom. . . a ma perfektne previazanie s Adobe Photoshop .)

Milann
2010-05-21 17:26:46+02
Pouziva niekto Nikon Capture, resp. vedel by porovnat s LR ?

compact
2010-05-21 20:48:45+02
príspevok od: Bofo
Ja použivam už niekoľko rokov DPP od Canonu. Za ten čas sa pekne vylepšila funkcionalita. Viem si fotku upraviť (farby/krivky), vyretušovať (klonovanie) a exportnúť. Jediné čo mi ešte chýba je rotácia a pevne verím, že už na tom programátori pracujú a v ďalšej verzii ... Zvyk je železná košela ...
aka rotacia ti chyba? ak myslis napr. o kusok pootocit fotku aby si dorovnal horizot a pod... tak to tam uz je... mam najnovsiu verziu a ALT+C a mozes otacat fotkou

bonifacko
2010-05-21 21:26:21+02
No, ja som prave objavil kuzlo Adobe Lightroom. Predtym som skusal raw vyvolavať v ZPS12, ale to je dost velky rozdiel medzi nimi. Ten moj prvy vytvor som hodil do mojej galerie (divý mak). Vdaka za spätnú väzbu.

Bofo
2010-05-22 10:57:57+02
príspevok od: compact
aka rotacia ti chyba? ak myslis napr. o kusok pootocit fotku aby si dorovnal horizot a pod... tak to tam uz je... mam najnovsiu verziu a ALT+C a mozes otacat fotkou
Mal som do teraz verziu 3.7.2. Uz som si potiahol NOVÝ update na 3.8.1. Jóóóóój a na toto som čakal. Vďaka za informáciu ... veľmi mi to chýbalo ... ďalšie plus ... :)))

apple
2010-05-22 12:22:41+02
...vidím, že tu nikto nepoužíva APERTURE 3?

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()