Zdravím všetkých. Zaujímalo by ma, či je nejaký rozdiel v kvalite medzi RAW, sRAW1 (prípadne sRAW2) (napríklad Canon 5D Mark II). Ak fotím do sRAW1, jasné, že mám menšie rozlíšenie o cca 50% oproti RAW ale povedzme že na istý typ fotenia to úplne stačí. Otázka je, či ak niečo odfotím do RAW alebo sRAW1 tak kvalitatívne to bude porovnateľné, jediný rozdiel je v rozlíšení, alebo sú tam aj iné rozdiely? Používate niekto aj sRAW? Ak áno, kedy a prečo? Dík.
RAW je vlastne výstup zo snímača. sRAW je potom výstup z menšej časti snímača? Alebo je prepočítané z RAW a na kartu sa zapísuje sRAW? Ak je to z menšej časti snímača, funguje to, akokeby tam bol crop faktor? (teda nevyužíva sa full-frame snímača?)
RAW je vlastne výstup zo snímača. sRAW je potom výstup z menšej časti snímača? Alebo je prepočítané z RAW a na kartu sa zapísuje sRAW? Ak je to z menšej časti snímača, funguje to, akokeby tam bol crop faktor? (teda nevyužíva sa full-frame snímača?)
jediny rozdiel je v rozliseni. . . takato odpoved ti nestaci?
je to z celeho cipu. . . len asi z polovice poctu pixelov. . ok? :)
No to sa mi velmi nezda ze by sa polovica pixelov ignorovala, skor myslim ze sa zoberie priemer zo styroch susednych pixelov. Pride mi to rozumnejsie, tak tvrdia aj niektore(aj ked nedoveryhodne) zdroje. Canon sa samozrejme k tomu nevyjadruje :). Inak celkom dobre rozpitvavaju canon raw napr. tu: http://lclevy.free.fr/cr2/index.html
Ja tiež často fotím do sRAW1. Keď fotím akcie, tak na určité ´dôležitejšie´ fotky chcem mať raw zálohu. Tak tam mi stačí ´polovičný´ raw. Je aj výhodnejší že nezaberá toľko miesta a rýchlejšie sa mi s ním pracuje. Samozrejme keď potrebujem rozlíšenie tak fotím na plný raw.
Tak, tak - ešte ma zaujímalo, či existuje nejaký soft, ktorý mi z raw vyrobí sraw1 dodatočne (napr. kvôli archivácií s menšou veľkosťou súboru a zároveň možnosti vrátiť sa k tomu sRAW súboru neskôr v budúcnosti a pracovať s ním). Zistil som, že taký soft neexistuje ... takže na archívaciu ostáva len originlny RAW alebo .dng (ak chcem aspoň trochu miesta ušetriť).
RAW, sRAW
je to z celeho cipu. . . len asi z polovice poctu pixelov. . ok? :)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa