Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Pevod do BW ,,,

Imiy
2010-06-04 18:54:59+02
Prosím , dajte nejaké typy , ako robíte prevod do BW z RAW , prípadne z jpg. Nakolko sa často stretávam s poznámkou " pekný prevod do BW " Ja to robím po svojom , rád sa priučím , ďakujem.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-06-04 20:18:44+02
Je o tom clanok vo fotoskole. Zakladom prevodu do BW je riadenie toho, akej farbe priradis aky jas. Tym zvolis kontrast. Napr. budes mat cervenu ruzu na zelenom pozadi a musis sa rozhodnut, aky jas pridelis cervenej a aky zelenej. Ak to nechas na automatiku, moze zvolit pre obe farby rovnaky jas a budes mat sedivu nekontrastnu fotku. V Adobe Camera Raw (aj sucast Lightroomu), staci zvolit rezim Grayscale a potom mas k dispozicii tiahla jasu pre kazdu farbu. No a tymi budes tahat (zosvetlovat/stmavovat) kazdu farbu zvlast. Takze napr. nasu cervenu ruzu urobis velmi tmavu a naopak zelenu zosvetlis. Alebo presne naopak. Je to na tebe. Je to ekvivalent filtovania v CB filmovej fotografii o ktorej prinesieme coskoro clanok. Ked mas farby prevedene do jasov, mozes sa pohrat s kontrastom, krivkami, tonovanim...

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-06-04 20:27:01+02
najradsej mám gradient map v PS cez vrstvy - a samozrejme pod tým mieanie kanálov/alebo BW vrstvu podľa potreby. Zaujimave tipy su aj tu : wwww.lukasdvorak.blogspot.com

nic lepsie nepoznám.

Imiy
2010-06-04 20:27:47+02
príspevok od: Karol Srnec
Je o tom clanok vo fotoskole. Zakladom prevodu do BW je riadenie toho, akej farbe priradis aky jas. Tym zvolis kontrast. Napr. budes mat cervenu ruzu na zelenom pozadi a musis sa rozhodnut, aky jas pridelis cervenej a aky zelenej. Ak to nechas na automatiku, moze zvolit pre obe farby rovnaky jas a budes mat sedivu nekontrastnu fotku. V Adobe Camera Raw (aj sucast Lightroomu), staci zvolit rezim Grayscale a potom mas k dispozicii tiahla jasu pre kazdu farbu. No a tymi budes tahat (zosvetlovat/stmavovat) kazdu farbu zvlast. Takze napr. nasu cervenu ruzu urobis velmi tmavu a naopak zelenu zosvetlis. Alebo presne naopak. Je to na tebe. Je to ekvivalent filtovania v CB filmovej fotografii o ktorej prinesieme coskoro clanok. Ked mas farby prevedene do jasov, mozes sa pohrat s kontrastom, krivkami, tonovanim...
Ďakujem Karol , a snád aj za iných táto téma bude dosť preferovaná .
Ja robím v Lightroom , poprípade v PS , gradient map , vrstvy a nasledne korekcie Color balance ,
Curves / to nenadávam / , a merge visible.,

2010-06-04 21:02:09+02
Prevod do BW robim nasledovne: Otvorim si fotku vo photoshope (najlepsie 16bit

tiff), v image/adjustments kliknem na B&W a pouzijem niektory s prednastavenych filtrov, ale najcastejsie ponatahujem bezce jednotlivych kanalov sam, az kym je vysledok pre mna prijatelny a potvrdim, pise o tom Karci aj v tomto clanku :
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/ciernobiela-fotografia/cb-fotografia-digitalne/ Tymto prevod ani zdaleka nekonci, ale prave zacina. Pre moj dalsi postup je potrebne ovladat pracu s vrstvami a maskami.
Zduplikujem si vrstvu a aplikujem na nu gaussian blur, hodnota okolo 10%, zalezi na velkosti a charaktere fotografie, nasledne prekrytie s povodnou zmenim z normal na soft light (doda to fotke prijemny kontrast) a nastavim oupacity/krytie podla potreby cca 30-50%, ak sa mi niektore miesta na fotke zdaju prilis tmave/neprekreslene, pridam k vrstve masku(je biela, teda priesvitna) a ciernym stetcom s krytim okolo 30% a prejdem po zmienenych miestach (vrati sa spat svetlost/kresba z povodnej fotky). Klavesovou skratkou ctrl+alt+shift+E si urobim kopiu vsetkych vrstiev a pokracujem, napriklad chcem stmavit/zkontrastnit len pozadie, tak ho stmavim na mojej novej vrstve, pridam na nu masku, invertujem ctrl+I a bielim stetcom na fotke vykreslim len pozadie. Takto mozem pokracovat dalej a podotykam, ze prave tieto lokalne upravy spravia svoje a odlisia fotku od jednoklikovych prevodov. CB fotka znesie viac kontrastu a ten pridavam krivkami (esicko) Pripajam este jeden odkaz a fotku pre porovnanie jednoklikoveho a opisaneho prevodu.
http://www.wray.sk/?page=poznamkygrafika_bw

Cyril
2010-06-04 21:08:31+02
V PS ponatahujem do vrsiev vsetky kanaly a potom sa miesa. Nejde mi to dobre, dost tazka vec.

Imiy
2010-06-04 21:22:08+02
Tak takýmto počinom hovorím kolegialita , ano aj tak sa dá ,,, vieš Zoli Ta si mal pozn. , že 80%
uživatelov to nevie , tak snáď toto pomôže aj mne aj iným ,,, i keď ja s tým osobne až taký problém nemám , ale rozhodne dík ,,,

2010-06-04 21:30:35+02
Nemas za co :-)

Solitar
2010-06-04 22:12:18+02
príspevok od: Imiy
Tak takýmto počinom hovorím kolegialita , ano aj tak sa dá ,,, vieš Zoli Ta si mal pozn. , že 80%
uživatelov to nevie , tak snáď toto pomôže aj mne aj iným ,,, i keď ja s tým osobne až taký problém nemám , ale rozhodne dík ,,,
kdeže kolegialita.je to len reakcia ku ktorej sa donutil po nedavnej rozprave s tomatito-m.

2010-06-04 23:56:43+02
príspevok od: Solitar
kdeže kolegialita.je to len reakcia ku ktorej sa donutil po nedavnej rozprave s tomatito-m.
Neuhadol si :-) Je to reakcia na nasu (moju a Imiyho) dnesnu debatu pod jednou fotkou o BW. Ked som videl, ze zalozil vlakno, napisal som.. Vadi ti nieco?

majster333
2010-06-05 10:10:52+02
brý návod: http://www.wray.sk/display.php?page=poznamkygrafika_bw
Aby vnikol čo najväčší farebný kontrast - používam aj vyváženie bielej z Rawu(úplne uletené farby). A až následne v PS používam miešanie kanálov.Lebo často krát sa len miešaním kanálov nedá dosiahnuť taký farebný kontrast, aký chcem, bez straty kvality fotky (vystúpia boky). Keď mám dobrý farebný kontrast, netreba toľko lokálnych úprav, snimi je len zbytočná babračka. A následný farebný kontrast po prevedení do čiernobielej len zvýrazním úpravov kontrastu

keko
2010-06-05 17:31:50+02
Niekedy staci fotit na CB film. Alebo [CTRL]+[SHIFT]+U. A potm [CTRL]+L. Vysledok byva niekedy velice prekvapujuci. Pretoze PHOTOSHOP KILLS PHOTOGRAPHY.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()