Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Aperture 3 vs. Lightroom 3 on MAC

missik
2010-06-15 08:19:54+02
Ahojte, túto tému som založil v nadväznosti na tému od murkoma: http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=4555 hladal tam nejaky schopny RAW konvertor... Drviva väcsina z Vas mu odporúčila kúpiť LR... Ja by som sa chcel ale opýtať najmä ľudí, ktorý používajú počítače od Apple, ktorý z dvoch spomenutých programov mi odporúčajú zakúpiť... teda Aperture 3, alebo Lightroom 3 ... som zaciatocnik, viem, ze existuju aj trial verzie na vyskusanie, ale ja sa chcem opytat skusenych pouzivatelov, ako to vidia oni... dakujem...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-06-15 08:27:18+02
Skusal som Aperture od verzie 1 az po 3. Keby nebol LR, tak je to pre mna volba c. 1. LR je pre mna prehladnejsi a tym aj rychlejsi.

PeterB
2010-06-15 08:54:19+02
Ja som skusal oba a zostal som pri Aperture, momentalne 3. Vyborna je previazanost s celym systemom - iphoto, itunes. Kvalita prevodu kvazi totozna (ja som nejake vazne rozdiely nespozoroval). Prehladnost a zatriedovanie mne osobne vyhovuje, ale to je kazdeho osobna vec ako napisal Karol.

missik
2010-06-15 09:31:51+02
su tam aj nejake rozdiely, co sa tyka upravy expozicii, alebo nejak zasadne ine nastroje?
Inymi slovami, je v jednom z nich nieco, co by mi urcite v tom druhom chybalo???

murkom
2010-06-15 09:42:20+02
Ja by som na tvojom mieste este skusil Capture One. Momentalne som vo faze testovanie vsetkych RAW softov a co sa tyka vysledkov a prehladnosti prace, velmi sa mi paci CO. Trial verzia sa da stiahnut tu: http://www.phaseone.com/Phase%20One/Downloads/CaptureOne

Daniel.U
2010-06-15 14:31:54+02
podla mna Aperture ma horsiu konverziu a nema profily fotaku. Za dalsie sa tam neda preklopit katalog z LR, co je nieco ako prechod z Nikonu na Canon a naopak. Inak sa mi na nom paci, ze je strohejsi a nieje tak cacany ako LR. Previazanost so systemom tiez je plus, ale to, ze nieje PC verzia je velke minus.

missik
2010-06-15 16:20:15+02
no tak stiahol som si trial Aperture 3... skusil som tam hodit zopar fotografii priamo z fotaku vo formate RAW. Ale zobrazuje mi len ´Master´ - teda nerespektuje nastavene hodnoty z fotoaparatu... viete mi poradit, ako sa dopracujem k tymto nastaveniam??
alebo to je to o com pise Daniel.U, ze ´nema profily fataku´ ?

Daniel.U
2010-06-17 02:32:01+02
master je original fotka a version je modifikacia. Neviem ake hodnoty ti nerespektuje. Samozrejme, ze bez profilu fotaku necakaj rovnaku farebnost ako keby si tam nahadzal jpg.

Don Martinello
2010-06-17 13:30:44+02
Kazdy pouziva co mu vyhovuje. Mne z hladiska funkcnosti a existujucich pluginov vyhovuje AP 3. Za LR 3 by som nemenil.

Dva uzitocne odkazy ohladne Aperture 3:

http://www.apertureland.com
http://aperture.maccreate.com/

PeterB
2010-06-17 13:55:13+02
Ono aj tak ti ine nezostane, iba vyskusat jeden aj druhy. Hlavne dlhodobejsie - vyuzit naplno trial. Je to ako s vyberom fotaku, jeden povie C, druhy N a treti ze S alebo P je tiez super :) vyberu zdar

PeterB
2010-06-17 14:04:00+02
A este jedna rada: nenahadz si do toho hned vsetky svoje foto, lebo prechod medzi nimi nie je taky bezproblemovy.

Daniel.U
2010-06-17 14:38:30+02
prechod je v podstate nemozny. Jedine vyexportovat do jpg, ale aj tak sa neprenesu vsetky tagy

missik
2010-06-17 16:50:45+02
dakujem Vam za rady.. presne to som aj urobil ako pise PeterB... stiahol som si uz trial Aperture 3 a skusam to, prichadzam na nejake postupy a tak... potom ako vyprsi, tak si stiahnem LR3... dam vediet, ako som dopadol... ;)

missik
2010-06-19 13:03:36+02
prosim vas pekne....

stiahol som si ten Aperture 3, no stale ked nafotim fotografie vo formate RAW a potom ich importujem do Aperture, tak mi ich tam zobrazi so zakladnymi nastaveniami... Teda napr. nafotim fotografiu vo formate RAW napr. ciernobielo a potom ak to dam importovat do Aperture, tak mi ju tam zobrazi klasicky...

nastavuje sa to v tom programe, alebo vo fotoaparate, ak to chcem vidiet s nastaveniami, ako som si nastavil vo fotaku (teda napr. ciernobielo) ???

mam Nikon D5000...

dakujem

Granko
2010-06-19 13:24:44+02
a ako sa dá nafotiť RAW čiernobielo?

stano.stano
2010-06-19 13:30:20+02
najprv si treba zistiť, čo to vlastne ten RAW je a že to čo vidíš na displeji foťáka RAW nieje určite.
http://www.digimanie.cz/art_doc-87481D92051B776BC1257410006AAA3F.html

missik
2010-06-19 14:01:04+02
granko > ja som to nafotil v mode A - nastavil som si tam vystupny obraz vo formate RAW a potom som nastavil v Set Picture Control na Monochrome, teda na displeji mi to zobrazilo ciernobielu fotografiu...
takisto ked som to importoval do Aperture, tak mi to zobrazilo ciernobielo, no nasledne vypisalo vlavo dole ´Processing´ a premenilo ju na farebnu...

stano.stano > takze podla toho clanku to znamena, ze format RAW zachyti len situaciu pred objektivom a nasledne v Aperture mozem upravovat expoziciu a pod... ?
To znamena, ze vsetky nastavenia, ktore nastavim na fotaku su zbytocne a po odfoteni do RAW to bude aj tak len surovy obraz, ktory je neupraveny???

Co potom odporucate? Nastavovat si expoziciu vo fotaku a fotit to ako JPG, alebo fotit do bez nastavovania do RAW a nasledne sa s tym pohrat v Aperture? Pripadne sfotit to na RAW + JPG?

Granko
2010-06-19 14:23:12+02
no stal sa zázrak, keď ju premenilo z ničoho nič na farebnú :o)
uvedom si, že RAW sú surové dáta z čipu, tam žiadne nastavenie Monochrome neplatí...to, čo ti ukázalo na displeji ako čiernobiele, bol náhľad z RAW, ktorý si si upravil, ale v skutočnosti je stále farebný...nevieš fotiť RAW priamo čiernobielo...nie je to film...
či budeš fotiť do RAW alebo do JPG alebo RAW+JPG, to sa musíš rozhodnúť sám, no z RAW vyžmýkaš viac...pokiaľ máš miesto, foť na oba formáty a vyberieš si ten, ktorý potrebuješ resp. len do RAW...
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/fotografujeme-na-film/bez-farby-o-podstate/

missik
2010-06-19 14:31:17+02
dakujem pekne za rady, nehnevajte sa na mna za hlupe otazky, ale fakt este len zacinam.. ;)

Daniel.U
2010-06-19 21:39:53+02
príspevok od: missik
dakujem pekne za rady, nehnevajte sa na mna za hlupe otazky, ale fakt este len zacinam.. ;)
Uz sme tu predsa o tom pisali, ze nenikonacky software ti nevycita zo suboru RAW (NEF) ako si mal nastaveny fotak v momente stlacenia spuste. To vycita len ViewNX a Capture NX. Cize aperture aj lightroom ti odignoruju vsetky softwarove nastavenia ako su Picture Control (spominany monochrome), doostrenie, odsumenie, vyvazenie bielej a tak dalej. U RAWu platia rovnake zakonitosti ako pri filme, ze expozicia (clona a cas), ISO a dost. To ti aperture nacita ako vie a dalej sa s tym hras. Ked si fotku otvoris v Capture NX 2, tak ten ti nacita uplne vsetko, aj to, ze si mal nastavene monochrome, dokonca vie ukladat nastpat do suboru NEF. V takom Lighrtroome nastavis v profiloch napriklad ten monochrome a mas to to iste ako ked by sa spravne nacitala.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()