Dobrý deň,
mam jednu možno záludnu otazku. Ked mam objektiv f/2,8 a zaclonim ho na f5,6 a ked naň nasadim TC2x bude mat tiež f/5,6 ide o Nikon AF-S 105/2,8 G VR MICRO IF-ED. Otázka znie, bude mat v oboch prípadoch rovnaku hlbku ostrosti? Zvažujem takuto kombinaciu a toto mi vrta v hlave už davnejšie. Strýko google na otazku neodpovedal.
ďakujem všetkym za reakcie
Pomoc je lahka, staci ak si precitas nedavno uvedeny clanok a kedze je to matematicky vypocitatelne, hodis to do rovnice alebo pouzijes dofcalculator uvedeny na konci clanku.
Zdravim, myslim ze otazka clony zostala nezodpovedana. TC2x znizuje svetelnost o 2EV (aspon canon urcite). Takze, ked sa objektiv zacloni na 5.6, mylsim ze vysledna clona bude 11, teda aj hlbka ostrosti tym bude ovplyvnena. Alebo, sa mylim?
TC 2x zvacsi obraz stvornasobne (1x1cm bude 2x2cm), to zoslabi svetlost obrazu na 1/4 povodnej intenzity o 2EV (F2.8 -> F5.6). Hlbka ostrosti bude pri nasadeni TC 2x a otvorenej clone (F5.6) rovnaka, ako pri vyreze objektive odclonenom na F2.8. Ak priclonis na F5.6 objektiv bez TC, bude bez TC vacsia hlbka ostrosti.
TC 2x zvacsi obraz stvornasobne (1x1cm bude 2x2cm), to zoslabi svetlost obrazu na 1/4 povodnej intenzity o 2EV (F2.8 -> F5.6). Hlbka ostrosti bude pri nasadeni TC 2x a otvorenej clone (F5.6) rovnaka, ako pri vyreze objektive odclonenom na F2.8. Ak priclonis na F5.6 objektiv bez TC, bude bez TC vacsia hlbka ostrosti.
hmm si si isty ? totiz efektivna velkost otvoru clony sa nezmeni, ale zaradi sa tam dalsi opticky clen (TC). logicky by som s tvojim prispevkom suhlasil, ale niesom si isty ci to tak je aj v skutocnosti :-)
Zdravim, myslim ze otazka clony zostala nezodpovedana. TC2x znizuje svetelnost o 2EV (aspon canon urcite). Takze, ked sa objektiv zacloni na 5.6, mylsim ze vysledna clona bude 11, teda aj hlbka ostrosti tym bude ovplyvnena. Alebo, sa mylim?
Telekonvertor 2x ti z minimalnej clony 2,8 urobi 5,6, to je vsetko. Proste znizi svetelnost. Ak nastavis clonu 5,6, bude to jedno ci mas alebo nemas telekonvertor, cas hodi ten isty. Rozdiel je iba v tom, ze clonu 2,8 uz nenastavis.Ani 3,5... Az 5,6 ako minimum, ale clona bude otvorena na plnu dieru ako bez konvertoru 2,8. Atd..Dufam ze sa nemylim.
Telekonvertor 2x ti z minimalnej clony 2,8 urobi 5,6, to je vsetko. Proste znizi svetelnost. Ak nastavis clonu 5,6, bude to jedno ci mas alebo nemas telekonvertor, cas hodi ten isty. Rozdiel je iba v tom, ze clonu 2,8 uz nenastavis.Ani 3,5... Az 5,6 ako minimum, ale clona bude otvorena na plnu dieru ako bez konvertoru 2,8. Atd..Dufam ze sa nemylim.
veľkosť otvoru (úplne otvorenej) clony zostáva rovnaká, TC však zmení ohniskovú vzdialenosť a to má za následok, že clonové číslo sa zmení (pri plnej diere) v tomto prípade na 5,6. Clonové číslo je ohnisková vzdialenosť lomeno priemer otvoru.
veľkosť otvoru (úplne otvorenej) clony zostáva rovnaká, TC však zmení ohniskovú vzdialenosť a to má za následok, že clonové číslo sa zmení (pri plnej diere) v tomto prípade na 5,6. Clonové číslo je ohnisková vzdialenosť lomeno priemer otvoru.
jo, jo, presne toto som aj ja myslel, mozno som sa ale nevyjadril uplne jasne :), v kazdom pripade je to vyjasnene.
Hlbka ostrosti
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/foto-skolka/hlbka-ostrosti-a-ohniskova-vzdialenost/&action=showComment&commentId=24278#comments24278
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa