peterlovas: Pozeráš si priamo histogram RAW-u alebo už konvertovaného obrázku? Aký motív je na obrázkoch?
inkubbus: Xenonová výbojka má dosť rovnomerné spektrum vyžarovania v celom viditeľnom spektré s nepatrným zvýšením v modrej oblasti, takže v žiadnom prípade nebude posunutá do červena
Podľa grafu, ktorý tam je, mi pripadá že fotografické blesky sú v strede bez žiadneho posunu ani do modra ani do červena, čo zodpovedá tomu čo som písal, že blesk má rovnomerne rozdelené spektrum vyžarovania.
ohladom doveryhodnosti informacii z wikipedie: Wikipedia is written collaboratively by largely anonymous Internet volunteers who write without pay. Anyone with Internet access can write and make changes to Wikipedia articles.
peterlovas: odfot ciernobiely motiv - napr. noviny, aky je histogram ?
Podľa grafu, ktorý tam je, mi pripadá že fotografické blesky sú v strede bez žiadneho posunu ani do modra ani do červena, čo zodpovedá tomu čo som písal, že blesk má rovnomerne rozdelené spektrum vyžarovania.
ono kazde svetlo svieti na uzsom spektre viacerych (okolitych) vlnovych dlzok a na jednej vlnovej dlzke svieti najsilnejsie (ta sa udava v informacii o vlnovej dlzke, s cim samozrejme suvisi aj teplota), ide len o to, ci na niektoru stranu nesvieti viac, ako na tu opacnu. ale je vpodstate pravda co pises, fotograficke blesky maju rozptyl farieb rovnaky na obe strany. ale nema to nic s RGB histogramom, otazka v tejto teme je uplne bezpredmetna
ešte by ma zaujímalo načo je táto informácia v praxi dobrá??? Blesk a histogramy RGB spolu pramálo súvisia , záleží na tom čo fotíš (ake farby..)
(to je asi take dôležité, ako že či je v 24-70 jeden plastový optický člen ked to sklo kreslí ako besné, a má ine problemy ako opticke.)
ok prax pozri si toto... cerveny kanal je tak v predu ze ked budem chciet prihnut krivky kvoli kontrastu tak pojde do prepalu takze sa strati kresba v cervenom kanaly... vidim to na vacsine fotiek fotenych bleskom a stve ma to...mozno robim nieco zle len chcem vediet ze co
ok prax pozri si toto... cerveny kanal je tak v predu ze ked budem chciet prihnut krivky kvoli kontrastu tak pojde do prepalu takze sa strati kresba v cervenom kanaly... vidim to na vacsine fotiek fotenych bleskom a stve ma to...mozno robim nieco zle len chcem vediet ze co.. je to raw samozrejme
ok prax pozri si toto... cerveny kanal je tak v predu ze ked budem chciet prihnut krivky kvoli kontrastu tak pojde do prepalu takze sa strati kresba v cervenom kanaly... vidim to na vacsine fotiek fotenych bleskom a stve ma to...mozno robim nieco zle len chcem vediet ze co.. je to raw samozrejme
odfot sedu tabulku a to sem daj. . . tu je uplne jasne, ze musi byt cerveny kanal najviac ´vysvieteny´ . .. sak to dieta ma asi plet a ta je akej farby???. . neutralnej, modrej, ci zelenej??? :-)))) a mozno by aj vyvazenie bielel v tomto pripade trebalo nastavit :)
No to je zahada, kdyz mas pres 80% plochy vykryte teplymi barvami.
Kdyby tvemu potomkovi kolovala v zilach modra krev, tak snad by histogram vypadal jinak ;)
ok vdaka som samouk takze nemozem vediet vsetko...takze pri foteni portretov si treba davat predsa bacha na ten cerveny kanal...lebo pri klasickom histograme to nieje tak natesno k pravej strane...
Ten histogram som mal namysli z dát ešte pred spracovaním RAW-u, t.j. pred aplikovaním vyváženia bielej. Za normálnych okolností sa k takému histogramu dopátraš len okľukou.
Toto vyzerá, že to je histogram toho, čo vznikne z RAW-dát po aplikovaní všetkých úprav a v tomto prípade podstatná z nich je vyváženie bielej.
Skús si rovnakú scénu nafotiť najprv s bleskom a potom žiarovkou, správne vyváž bielu (napr. podľa šedej tabuľky) a histogramy vystupu budú +/- podobné.
uz ti to vysvetlili na toto som narážal, (inak fakt neviem prečo amatérov zaťažujú s histogramami RGB - je to asi ta najmenej podstatná vec a ked sa fotí do RAW tak to už ani nevravím.) Pri fotení si stačí zapnúť indikáciu prepalov a je to. ak ti začne blikať niečo nie je kóšer A pri retuši zas pomôže viacej funkcia ´info´ ktorá ukáže presný pomer farieb. Tak hodne zdaru - všetci sa stále učíme:)
tak tak, RAW RGB histogram je mozne pouzit na vyvazenie bielej, aj na tomto funguju algoritmy v procesoroch fotakov pri automatickych rezimoch a software v pocitacoch.
ok prax pozri si toto... cerveny kanal je tak v predu ze ked budem chciet prihnut krivky kvoli kontrastu tak pojde do prepalu takze sa strati kresba v cervenom kanaly... vidim to na vacsine fotiek fotenych bleskom a stve ma to...mozno robim nieco zle len chcem vediet ze co
hmm ... no mna zaujima ci ocakavas od toho chlapca ze ozelenie alebo zmodrie aby ti vyrovnal farby ? fotis fotku s prevazujucou cervenou farbou ... navyse najviac osvetleny je prave objekt s cerenou farbou prevazujucou ... nemyslim ze bez blesku to bude ine na tejto fotografii ...
Vobc sa vykasli na histogram v rgb. . . naco ti je dobre vediet, ktory kanal kde sa nachadza?. . . zaujimat ta ma aby tam neboli podpaly a prepaly. . . je jasne, ze ked fotis nieco farebne, tak histogram bude podla tych farieb vyzerat ...
BLESK A CERVENY KANAL
inkubbus: Xenonová výbojka má dosť rovnomerné spektrum vyžarovania v celom viditeľnom spektré s nepatrným zvýšením v modrej oblasti, takže v žiadnom prípade nebude posunutá do červena
http://sk.wikipedia.org/wiki/Farebn%C3%A1_teplota
peterlovas: odfot ciernobiely motiv - napr. noviny, aky je histogram ?
(to je asi take dôležité, ako že či je v 24-70 jeden plastový optický člen ked to sklo kreslí ako besné, a má ine problemy ako opticke.)
Kdyby tvemu potomkovi kolovala v zilach modra krev, tak snad by histogram vypadal jinak ;)
Toto vyzerá, že to je histogram toho, čo vznikne z RAW-dát po aplikovaní všetkých úprav a v tomto prípade podstatná z nich je vyváženie bielej.
Skús si rovnakú scénu nafotiť najprv s bleskom a potom žiarovkou, správne vyváž bielu (napr. podľa šedej tabuľky) a histogramy vystupu budú +/- podobné.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa