Zdravím. Mám foťák nikon D80 a starší blesk SB-24. Potreboval by som ho odpáliť mimo foťáku. Podarilo sa mi zohnať (požičať) takú vecičku (volá sa to synchro photo slave, je to priložené ako fotografia). Dá sa s tým odpáliť blesk tak, že to spojím káblom s bleskom a interným bleskom potom môžem pomocou toho ten externý odpáliť. problém je v tom, že pravdepodobne to nie je dokonale zosynchronizované, pretože keď spravím fotku, externý blesk blikne, ale na fotke to nevidno ( i keď ja mám pocit že to bolo naraz, blesk vidím aj v hľadáčiku) takže to bude len zopár mikrosekúnd. A taks a pýtam, či neviete čo s tým spraviť, či sa to dá nejako "opraviť". Potom mám ešte takú kocku, ktorá sa zasunie do sánok blesku a káblikom spojím tú kocku s ext. bleskom a funguje to. Len mám krátky káblik ( len 10cm) takže by som potreboval dlhší. Tak neviete mi niekto pomôcť ? Vopred ďakujem za všetky rady.
to ma nenapadlo, pomohlo, diki. Horšie je to, že musím nastavovať blesk manuálne keďže to nepodporuje automatiku a asi sa pri tom natrápim... no nič idem niečo poskúšať .. Diki moc.
ešte .. tú vec mám len požičanú, neviete kde na SVK by sa to dalo kúpiť a koľko cca to stojí ?
http://nikon.cz/cs_CZ/products/product_details.page?ParamValue=Accessories&Subnav1Param=Speedlight&Subnav2Param=Cords&Subnav3Param=0&RunQuery=l3&ID=588
Toto je originál nikon kábel na prepojenie tela a blesku, s ktorým by Ti asi malo fungovať aj TTL. Je tak 1,5 m dlhý. Dá sa použiť aj tá slave kocka, čo máš, len to je určite bez merania. Napríklad:
http://www.hama.sk/ProductDetail.aspx?id=6967&categ=8C30000101&path=hama/foto-a-video/foto-pr%C3%ADslu%C5%A1enstvo/blesky
no TTL mia si fungovať nebude, keďže nefunguje ani keď napojím blesk priamo na foťák (asi kvôli tomu že je starší). Mne by stačila konkrétne tá vec, ktorá má fotku hore (lebo ju mám len požičanú) a zaujímalo by ma koľko asi to môže stáť. Tá kocka ktorú si dal ty je drahá .. či to tak bude stáť všetko ?
no TTL mia si fungovať nebude, keďže nefunguje ani keď napojím blesk priamo na foťák (asi kvôli tomu že je starší). Mne by stačila konkrétne tá vec, ktorá má fotku hore (lebo ju mám len požičanú) a zaujímalo by ma koľko asi to môže stáť. Tá kocka ktorú si dal ty je drahá .. či to tak bude stáť všetko ?
Počúvaj, kamoš, nehnevaj ma. Ty nemáš ešte doma internet, alebo čo? Ak si prehľadáš gúgla, nájdeš ich aj 5 typov aj s cenami... Nebuď lenivý.
Inak rovnako by Ti poslúžilo aj rádiové odpaľovanie bleskov - vysielač zasunieš do sánok na tele a do prijímača povelu zasunieš externý blesk. Povel na odpálenie sa v tomto prípade posiela rádiom. Ceny nájdeš na nete a možno aj lacnejšie, ako ten optický odpaľovač. Rozoberalo sa to tu asi 100 krát. Všetko to ale funguje len v manuálnom režime.
Inak rovnako by Ti poslúžilo aj rádiové odpaľovanie bleskov - vysielač zasunieš do sánok na tele a do prijímača povelu zasunieš externý blesk. Povel na odpálenie sa v tomto prípade posiela rádiom. Ceny nájdeš na nete a možno aj lacnejšie, ako ten optický odpaľovač. Rozoberalo sa to tu asi 100 krát. Všetko to ale funguje len v manuálnom režime.
no teraz som to spojazdnil cez to moje čudo (fotka v príspevku hore). tak zatiaľ mi to bude stačiť, neskôr si určite kúpim nejaký ext. blesk novší, keďže tento mám tiež len požičaný. tie rádiové odpaľovače som pozeral, je to taktiež drahé (pr mňa, ale to je asi všetko čo sa týka fotenia) čo už drahý koníček som si vybral :D ... tak diki za reakcie
tak mám ešte jednú otázku. Ak odpalujem ten blesk mojím interným,. teda ak je interný blesk vysunutý, tak mi foťák nedovolí nastaviť kratší čas ako 1/200s. A keďže fotím predmety padajúce do vody, potreboval by som kratší čas. Nie je možné nastaviť kratší čas ak mám vysunutý int. blesk ? poprípade dá sa to nejako nastaviť ? Vopred diki za odpovede .. pomohli by ste mi
tak mám ešte jednú otázku. Ak odpalujem ten blesk mojím interným,. teda ak je interný blesk vysunutý, tak mi foťák nedovolí nastaviť kratší čas ako 1/200s. A keďže fotím predmety padajúce do vody, potreboval by som kratší čas. Nie je možné nastaviť kratší čas ak mám vysunutý int. blesk ? poprípade dá sa to nejako nastaviť ? Vopred diki za odpovede .. pomohli by ste mi
ide o jahodu .. ale to nie je dôležité .. rposte by som potreboval kratší čas .. dá sa to ??, Prosím poraďte niekto .. lebo veci, ktoré hádžem do tej vody sú pohybom rozostrené ...
ide o jahodu .. ale to nie je dôležité .. rposte by som potreboval kratší čas .. dá sa to ??, Prosím poraďte niekto .. lebo veci, ktoré hádžem do tej vody sú pohybom rozostrené ...
Skús si radšej naštudovať základné veci týkajúce sa dĺžky trvania záblesku.
Na veci typu padajúca jahoda do vody vôbec nepotrebuješ krátky čas uzávierky.
To vyzerá, že sa treba vrátiť tak do fotoškôlky :-))) Odpáliť blesk je asi jediné, čo o ňom vieš :-))))) Pre začiatok skús toto a ostatné články o blesku na fotoroman.cz
http://www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_4_03_expozice.html
odpálenie blesku SB-24
Henten bazmek možno nevie zdetekovať predblesk, tak si skús blesk vo foťáku nastaviť na manuál.
ešte .. tú vec mám len požičanú, neviete kde na SVK by sa to dalo kúpiť a koľko cca to stojí ?
Toto je originál nikon kábel na prepojenie tela a blesku, s ktorým by Ti asi malo fungovať aj TTL. Je tak 1,5 m dlhý. Dá sa použiť aj tá slave kocka, čo máš, len to je určite bez merania. Napríklad:
http://www.hama.sk/ProductDetail.aspx?id=6967&categ=8C30000101&path=hama/foto-a-video/foto-pr%C3%ADslu%C5%A1enstvo/blesky
Nestačí ti krátky čas záblesku?
Na veci typu padajúca jahoda do vody vôbec nepotrebuješ krátky čas uzávierky.
Čo si myslíš, s akým časom bolo odfotené toto?
http://www.fotografovani.cz/art/fozak_df/rom_4_03_expozice.html
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa