Ahojte, chcel by som popytat o radu. V programe Zoner Photostudio 11 si skladam panoramu z 10 fotiek o velkosti 10megapixelov. Vysledna ma cca 72mpx. Problem je ze ked chcem s fotkou dalej pracovat, vypisuje mi ze mam malo pamate (predpokladam ze RAM kdze na disku mam 50GB volnych). Avsak mam 4GB ramky (na 32bit cize vie adresovat 3,5GB) co si myslim ze je dost aby to zvladol. Alebo sa mylim ? Hlaska znie: "Operation failed due to low memory." Za rady dakujem. Vydal som mnoho sil aby som sa vystveral na vysoky kopec kvoly velkej panorame a nic z toho... :( Tak dufam ze sa to podari nejako vyriesit.
skús si nastaviť veľkosť vyrovnávacej pamäte rádovo na niekoľkonásobok veľkosti RAM (nie ´veľkosť určovaná systémom). Štandardne Microsoft odporúča dvojnásobok RAM, ale skús to zväčšiť aj na 8 násobok, prípadne ju rozdeľ na viacero diskov.
Mne to robil Arcsoft Panorama Maker na 64bitovom systéme so 4GB použiteľnou RAM... Súhrn fotiek bol taktiež do 100MPix cca (po oreze zostalo okolo 60), avšak stále mi to vypisovalo nedostatok RAM, tak som to nakoniec robil štýlom: stitch 4-5 fotiek -> save, ďalší stitch -> save, etc. A potom som postitchoval tie medziobrázky na záver...
Na 32-bit windowsoch sa sice da adresovat nieco cez 3,2GB pamate. Pre jednu aplikaciu ale nedokazu vyhradit viac ako 2GB. Da sa to z casti obijst http://support.microsoft.com/kb/291988 . Zliepam panoramy vo photoshope a zatial ani raz mi nedal out of memory (najviac som robil cca 90MPix).
zozen si 64-bit OS. Sice windows vie adresovat cca 3.5GB v 32 bit, ale cast je rezerovana pre system a cast adresneho priestoru zabera framebuffer grafiky. ked odratas od ccz 2GB max dresenho priestoru pre aplikaciu rozne zdeilane casti (uzz spominany framebuffer) tak to nieje prave najlepsie. dalsia moznost je aktivovat PAE, ale to nepodporuju vsetky aplikacie/drivery na 32bit windowsoch.
zozen si 64-bit OS. Sice windows vie adresovat cca 3.5GB v 32 bit, ale cast je rezerovana pre system a cast adresneho priestoru zabera framebuffer grafiky. ked odratas od ccz 2GB max dresenho priestoru pre aplikaciu rozne zdeilane casti (uzz spominany framebuffer) tak to nieje prave najlepsie. dalsia moznost je aktivovat PAE, ale to nepodporuju vsetky aplikacie/drivery na 32bit windowsoch.
windows vie adresovat pamate dost, problemom je skor 32bitova architektura softwaru. Software povie: ´daj pamat´, Windows: ´tu mas´, Software: ´kde ? tam nedovidim´ :-)
keď dostaneš tú hlášku, win väčšinou nemyslí RAM ako tu píšu useri - myslí väčinou základných 640+rozšírených 1MB pamäte ktorú adresuje CPU pri vykonávaní inštrukcií. Táto hláška by mi skôr hovorila niečo o veľkom počte bežiacich procesov - často aj nežiadúcich ako sú výrusy, rôzny malware a spyware a podobne... riešenie týchto vecí ale znamená slušné znalosti aby si neznefunkčnil PC .. Určite máš nainštalované niečo proti výrom, niečo proti malware a podobne .-)
Odporúčam mať na PC NOD + SpyBoot + Spywareblaster + Sunbelt Personal Ffirewall + bezpečnostné aktualizácie OS
tuším máš XPčko - Možno by stačilo killnúť procesy na štarte - cez spusti - msconfig - pomôcka konfigurácie systému - pri spustení -- len daj pozor, treba tu už fungovať so znalosťami. .-D
ja neviem, ale v PS je taká možnosť, že Edit-Preferences-Performance a tam sa dá vybrať taká možnosť že ´Let Photoshop use: xxx MB RAM´.
To je defaultne nastavené na 55%, je tam aj ideal range.
Ja som to dal na 70%
nemôže to pomôcť? neviem či zoner niečo také má.
No prave vcera som skladal velke panoramy aj ja, v ZPS 12. Najvacsia mala cca 40000x4000px - ja som na problem narazil az v okamihu, ked som panoramu otvoril v editore (volba po zlozeni panoramy ulozit alebo otorit v e.) a chcel na nej vykonavat upravy. Tiez musim zistit, ako si to nastavit na bezproblemovy chod. Ale mam ulozenu panoramu s cca 110 MB a to islo bez problemov.
keď dostaneš tú hlášku, win väčšinou nemyslí RAM ako tu píšu useri - myslí väčinou základných 640+rozšírených 1MB pamäte ktorú adresuje CPU pri vykonávaní inštrukcií. Táto hláška by mi skôr hovorila niečo o veľkom počte bežiacich procesov - často aj nežiadúcich ako sú výrusy, rôzny malware a spyware a podobne... riešenie týchto vecí ale znamená slušné znalosti aby si neznefunkčnil PC .. Určite máš nainštalované niečo proti výrom, niečo proti malware a podobne .-)
Odporúčam mať na PC NOD + SpyBoot + Spywareblaster + Sunbelt Personal Ffirewall + bezpečnostné aktualizácie OS
tuším máš XPčko - Možno by stačilo killnúť procesy na štarte - cez spusti - msconfig - pomôcka konfigurácie systému - pri spustení -- len daj pozor, treba tu už fungovať so znalosťami. .-D
nie mam win7 ultimate edition. a mam aj NOD... aj aktualizacie. a nebezi mi nejake obrovske mnozstvo aplikacii. teda tie o ktorych viem :D podla task managera vyuzivam 1,16GB. Teda presnejsie:
Total 3326
Cached 1348
Available 2132
Free 851
Skúsil by som Adobe Photoshop čo ale nieje najlacnejšie riečenie takže ma napadlo vyriešiť to cez projekt Micorosoftu ktorý sa volá Photosynth. myslím že podporuje aj vytváranie panorámy a robí to pomocou zvláštnych algoritmov takže by nemal klásť až také obrovské nároky na výkon PC. len si niesom istý kvalitou a výstupom.mal by som to skúsiť.
zvysil som to na 8000 na C aj D a vyzera to ze to ide :) aspon to co mi doteraz nechcel spravit uz spravil :P dik... :)
systém potom odkladá do virtuálnej pamäte (vlastne na disk) málo aktívne procesy. cena za toto riešenie platíš pri prepnutí na iný program, trvá to podstatne dlhšie (veď musí načítať údaje z disku). treba si dávať preto pozor na počty spustených aplikácií a predpokladám, že keď vytváraš panorámy, tak asi nič iné nerobíš.
Malo pamate pri praci s panoramou
To je defaultne nastavené na 55%, je tam aj ideal range.
Ja som to dal na 70%
nemôže to pomôcť? neviem či zoner niečo také má.
Total 3326
Cached 1348
Available 2132
Free 851
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie