Už vyše roka bezproblémovo používam Lightroom /aktuálne 2.6/ ale dnes po spustení programu som so zdesením zistil, že úpravy, ktoré som robil včera večer asi 3 hodiny tam jednoducho nie sú.. z cca 200 fotiek v adresári som mal upravenú polovicu, ale zmeny v History v Develop paneli malo len prvých zopár fotiek... Vie mi niekto poradiť, ako sa dostať k tým strateným úpravám? Vďaka
fuha, ja tiez pouzivam Lightroom ale na toto ti neviem odpovedat. Asi by som sa skusil pozriet do backupu. Mna sa pri kazdom spusteni pyta, ze ci chcem spravit zalohu, tak to obcas spravim. Predpokladam, ze asi tam by si mal mat ulozene tie stratene upravy.
Jedine zo zalohy katalogu (ak mas) a hned potom odporucam zaskrtnut volbu - write changes into XPM
http://thelightroomlab.com/wp-content/uploads/2009/05/lightroom-catalog-settings-metadata-dialogue.jpg
Vyhnes sa tym zavislosti na lightroom katalogu v takychto situaciach, neviem preco to nie je zaskrtnute defaultne :-/
Praveže backup som robil pred importom týchto nových fotiek, ak načítam katalóg z toho, tak tam ešte vôbec nie su. Čo vlastne znamená voľba zápisu zmien do XPM?
voľba zápisu úprav do súborv XPM znamená že úprvy sa nebudú zapisovať do katalógu v lihgtroome ale každá úpraa sa zapíše do súboru vedľa tvojej fotky ktorý bude mať také isté meno ako fotka len s príponou ´.xmp´ . Scott Kelby v knihe AL píše že to spomaľuje prácu lebo najprv ten súbor musí byť načítaný a potom každá úprava zapísaná.
Mne sa raz niečo veľmi podobné ako tebe stalo. Bolo to potom čo Lihgtroom skolaboval a sám sa vypol ( 5 hodín roboty v ... ) Mal nejaký konflikt s iným programom alebo neviem prečo(inokedy sa mi to nestalo). Podľa toho sa mi zdá že úpravy do katalógu zapisuje až pri jeho vypnutí. Inak aby si sa tomu vyhol zálohovať katalóg sa dá kedykoľvek po dlhšej práci
Este doplnim ze pri zapisovani do XMP su informacie ulozene aj v katalogu, takze riziko stratenej prace je ovela nizsia:
It’s also a good idea to go to the File Management preferences and switch on the ´Automatically write changes into XMP´ option. This setting causes Lightroom to push metadata information such as the Develop settings into the file (or sidecar file). The files then contain a backup of the information that’s also stored in the central Lightroom library file.
Zdravim,
mam trocha iný problem. Totiž mala som kvanta upravovaných fotiek v lightroom 2.7 - ALE spadol mi celý komp, tak som vymenila celý systém na Windows7. Originálne fotky mám, mám aj posledný Back-up súbor, lenže neviem ako ho použiť, dostať sa k zálohovaným datam. Prosím pomôžte.
Stratené úpravy v Lightroom
http://thelightroomlab.com/wp-content/uploads/2009/05/lightroom-catalog-settings-metadata-dialogue.jpg
Vyhnes sa tym zavislosti na lightroom katalogu v takychto situaciach, neviem preco to nie je zaskrtnute defaultne :-/
Mne sa raz niečo veľmi podobné ako tebe stalo. Bolo to potom čo Lihgtroom skolaboval a sám sa vypol ( 5 hodín roboty v ... ) Mal nejaký konflikt s iným programom alebo neviem prečo(inokedy sa mi to nestalo). Podľa toho sa mi zdá že úpravy do katalógu zapisuje až pri jeho vypnutí. Inak aby si sa tomu vyhol zálohovať katalóg sa dá kedykoľvek po dlhšej práci
It’s also a good idea to go to the File Management preferences and switch on the ´Automatically write changes into XMP´ option. This setting causes Lightroom to push metadata information such as the Develop settings into the file (or sidecar file). The files then contain a backup of the information that’s also stored in the central Lightroom library file.
mam trocha iný problem. Totiž mala som kvanta upravovaných fotiek v lightroom 2.7 - ALE spadol mi celý komp, tak som vymenila celý systém na Windows7. Originálne fotky mám, mám aj posledný Back-up súbor, lenže neviem ako ho použiť, dostať sa k zálohovaným datam. Prosím pomôžte.
http://www.lightroomqueen.com/blog/2009/01/23/how-do-i-restore-a-lightroom-backup/
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa