Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Lightroom Backup

_Vlado_
2010-08-16 20:35:26+02
Ahoj, chcem sa spytat ako zalohujete fotky z LR. Totiz ono LR mi kazdy tyzden vyhodi hlasku a pyta backup. Ten robim na externy disc. Ide mi ale o toto. Takyto backup vlastne zalohuje co? Upravy urobene v RAWoch? (95% fotim len raw)Cital som tu na ephoto aj clanok raw a dng. Ked vyexportujem fotku z rawu, v ktore si ulozim 2 upravy povedzme jednu WB a druhu nejaky orez alebo nieco a exportnem povodny raw do dng ulozi mi aj upravy co je fajn a ma to mensiu narocnost na pamat. Moja otazka ale je, zalohovat vsetko na externy disc cez dng? V pripade prechodu na novsiu verziu LR tieto upravy ostanu pri fotke a budu schopne byt dalej spracovavane? Alebo zalohovat resp. kopcit na externy disc rawy a spoliehat sa nato ze LR backup zalohuje upravy? Neviem presne ako to je dufam, ze sa nepytam hlupo a neukamenujete ma tu. Dakujem za kazdu radu

staleusmiaty
2010-08-16 21:23:51+02
1. Ten backup zálohuje iba databázu LR, nie samotné fotky.
2. Vykonané úpravy sa ukladajú do tejto databázy, ale odporúčam ich ukladať aj do samostatných XMP súborov (Catalog settings/Metadata/Write changes to XML file). Táto voľba vytvorí ku každému RAWu osobitný XMP súbor v tom istom adresári a s rovnakým názvom, a sú v ňom úložené informácie o úpravách či kľúčových slovách. Takéto páry súborov sa jednoduchšie zálohujú aj prenášajú, keďže sú nezávislé od LR katalógu.

_Vlado_
2010-08-17 17:16:08+02
Jasne diky. A tie xmp subory v ktorych su ulozene upravy su pouzitelen aj v inom programe ako LR? Lebo ak nie je asi jednoduchsie po uprave fotiek vyexportovat vsetky do dng ... kde sa potom ulozi samotny raw + upravy a usetri sa nejake miesto.

staleusmiaty
2010-08-17 17:28:36+02
príspevok od: _Vlado_
Jasne diky. A tie xmp subory v ktorych su ulozene upravy su pouzitelen aj v inom programe ako LR? Lebo ak nie je asi jednoduchsie po uprave fotiek vyexportovat vsetky do dng ... kde sa potom ulozi samotny raw + upravy a usetri sa nejake miesto.
Tie uložené úpravy vie ´prečítať´ a spracovať len Adobe Camera Raw, čiže ešte Photoshop. V podstate RAW + XMP = DNG. Z tohto pohľadu by sa mohlo zdať jednoduchšie a lepšie konvertovať všetky RAWy na DNG, ja to ale nerobím, pretože chcem mať k dispozícii originálny RAW súbor pre prípad, že by som ho chcel spracovávať v budúcnosti inak.

_Vlado_
2010-08-17 17:46:27+02
Ved prave v tom dng ostava povodny raw + upravy. Je tu o tom aj clanok a preto mi to takto pride trosku jednoduchsie.

staleusmiaty
2010-08-17 17:52:33+02
príspevok od: _Vlado_
Ved prave v tom dng ostava povodny raw + upravy. Je tu o tom aj clanok a preto mi to takto pride trosku jednoduchsie.
Áno, pôvodný RAW je v tom DNG nejak embedovaný, ale už proste nemám pôvodný originálny súbor, ktorý môžem editovať napr. v Capture NX.
Je to čisto otázka osobnej preferencie myslím, na webe je isto kopec argumentov, prečo DNG určite áno alebo naopak prečo nie..

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()