Ahoj, chcem sa spytat ako zalohujete fotky z LR. Totiz ono LR mi kazdy tyzden vyhodi hlasku a pyta backup. Ten robim na externy disc. Ide mi ale o toto. Takyto backup vlastne zalohuje co? Upravy urobene v RAWoch? (95% fotim len raw)Cital som tu na ephoto aj clanok raw a dng. Ked vyexportujem fotku z rawu, v ktore si ulozim 2 upravy povedzme jednu WB a druhu nejaky orez alebo nieco a exportnem povodny raw do dng ulozi mi aj upravy co je fajn a ma to mensiu narocnost na pamat. Moja otazka ale je, zalohovat vsetko na externy disc cez dng? V pripade prechodu na novsiu verziu LR tieto upravy ostanu pri fotke a budu schopne byt dalej spracovavane? Alebo zalohovat resp. kopcit na externy disc rawy a spoliehat sa nato ze LR backup zalohuje upravy? Neviem presne ako to je dufam, ze sa nepytam hlupo a neukamenujete ma tu. Dakujem za kazdu radu
1. Ten backup zálohuje iba databázu LR, nie samotné fotky.
2. Vykonané úpravy sa ukladajú do tejto databázy, ale odporúčam ich ukladať aj do samostatných XMP súborov (Catalog settings/Metadata/Write changes to XML file). Táto voľba vytvorí ku každému RAWu osobitný XMP súbor v tom istom adresári a s rovnakým názvom, a sú v ňom úložené informácie o úpravách či kľúčových slovách. Takéto páry súborov sa jednoduchšie zálohujú aj prenášajú, keďže sú nezávislé od LR katalógu.
Jasne diky. A tie xmp subory v ktorych su ulozene upravy su pouzitelen aj v inom programe ako LR? Lebo ak nie je asi jednoduchsie po uprave fotiek vyexportovat vsetky do dng ... kde sa potom ulozi samotny raw + upravy a usetri sa nejake miesto.
Jasne diky. A tie xmp subory v ktorych su ulozene upravy su pouzitelen aj v inom programe ako LR? Lebo ak nie je asi jednoduchsie po uprave fotiek vyexportovat vsetky do dng ... kde sa potom ulozi samotny raw + upravy a usetri sa nejake miesto.
Tie uložené úpravy vie ´prečítať´ a spracovať len Adobe Camera Raw, čiže ešte Photoshop. V podstate RAW + XMP = DNG. Z tohto pohľadu by sa mohlo zdať jednoduchšie a lepšie konvertovať všetky RAWy na DNG, ja to ale nerobím, pretože chcem mať k dispozícii originálny RAW súbor pre prípad, že by som ho chcel spracovávať v budúcnosti inak.
Ved prave v tom dng ostava povodny raw + upravy. Je tu o tom aj clanok a preto mi to takto pride trosku jednoduchsie.
Áno, pôvodný RAW je v tom DNG nejak embedovaný, ale už proste nemám pôvodný originálny súbor, ktorý môžem editovať napr. v Capture NX.
Je to čisto otázka osobnej preferencie myslím, na webe je isto kopec argumentov, prečo DNG určite áno alebo naopak prečo nie..
Lightroom Backup
2. Vykonané úpravy sa ukladajú do tejto databázy, ale odporúčam ich ukladať aj do samostatných XMP súborov (Catalog settings/Metadata/Write changes to XML file). Táto voľba vytvorí ku každému RAWu osobitný XMP súbor v tom istom adresári a s rovnakým názvom, a sú v ňom úložené informácie o úpravách či kľúčových slovách. Takéto páry súborov sa jednoduchšie zálohujú aj prenášajú, keďže sú nezávislé od LR katalógu.
Je to čisto otázka osobnej preferencie myslím, na webe je isto kopec argumentov, prečo DNG určite áno alebo naopak prečo nie..
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa