Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Ostrost upravených fotografii

JamesBond
2008-06-19 21:57:59+02
Moze mi niekto poradit ako zmensim obrazok aby nedoslo k strate ostrosti? Mam to nafotene v RAWe a je to super ostre a ked to zmensim aj to doostrujem tak sa to nezlepsuje. Dik

tulenik
2008-06-19 23:53:17+02
tak vieš, štruktúry menšie ako pixel prestávajú existovať... bikubický alebo Lanczos resampling a asi radšej na niekoľko pokračovaní a po každom doostriť...

JamesBond
2008-06-20 07:11:37+02
Tak ale teraz som ti absolutne nerozumel

bear
- moderator
2008-06-20 07:46:15+02
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/editacia-fotografii/priprava-foto-na-web/

ginas
2008-07-08 21:46:21+02
poradte mi aky tele ,ked chcem fotit v exteriery ludi ,aby boli ostry -pozadie rozmazane..ja mam canon 90-300mm ,ale dost bieda ,ked si ich priblizim ,tak vidno ze su rozmazany.

dmedia
2008-07-08 22:21:54+02
ginas, nemusi byt problem v objektive, skor je to v nastaveni a uvedomeni si par dolezitych veci. 300-ka je uz slusne tele. V prvom rade si musis dat pozor na expozicny cas, u tele nad 200mm by si nemal ist pod 1/250s, aby si to neroztriasol pri foteni z ruky a ked chces rozmazat pozadie idealne je malo clonit , teda pouzivat co najnizsiu clonu, teda na plnu dieru ako sa hovori. Ale vtedy si musis uvedomit,ze velmi klesa hlbka ostrosti a tiez menej kvalitne objektivy na plnu dieru casto vykazuju nejake chyby.Treba to skusit na plnej,potom priclonit o jednu viac atd. Potom uvidis ako sa ti bude menit ostrost pozadia a ci bude clovek dost ostry. A jedna prakticka rada, asi musis zabudnut na plnu automatiku expozicnu a tiez P rezim, hodi sa skor S -priorita casu, to znanema, ze si nahodis pevny cas, napr. 1/250 a clonu ti nastavi podla nameranej hodnoty stroj-fotak.

majklname
2008-07-08 22:25:34+02
príspevok od: ginas
poradte mi aky tele ,ked chcem fotit v exteriery ludi ,aby boli ostry -pozadie rozmazane..ja mam canon 90-300mm ,ale dost bieda ,ked si ich priblizim ,tak vidno ze su rozmazany.
neviem ci si si nevsimol ale tato tema je uplne o niecom inom ako sa ty pytas, uplne nieco ine, pokial chces mat ostre postavy a pozadie tak musis si nastavit urcitu clonu podla toho kolko toho chces mat ostreho, a pri tvojom objektive je maximalna clona 4.5-5.6, skus pouzit stativ a vyskusat ako ti ostri objektiv moze to byt aj chyba front alebo back focusu

majklname
2008-07-08 22:27:35+02
dmedia ti to vysvetlil podrobnejsie, ak mas dlhsi ako 1/250 mas malu sancu udrzat to v ruke a odfotit to ostro

ginas
2008-07-08 22:32:12+02
príspevok od: dmedia
ginas, nemusi byt problem v objektive, skor je to v nastaveni a uvedomeni si par dolezitych veci. 300-ka je uz slusne tele. V prvom rade si musis dat pozor na expozicny cas, u tele nad 200mm by si nemal ist pod 1/250s, aby si to neroztriasol pri foteni z ruky a ked chces rozmazat pozadie idealne je malo clonit , teda pouzivat co najnizsiu clonu, teda na plnu dieru ako sa hovori. Ale vtedy si musis uvedomit,ze velmi klesa hlbka ostrosti a tiez menej kvalitne objektivy na plnu dieru casto vykazuju nejake chyby.Treba to skusit na plnej,potom priclonit o jednu viac atd. Potom uvidis ako sa ti bude menit ostrost pozadia a ci bude clovek dost ostry. A jedna prakticka rada, asi musis zabudnut na plnu automatiku expozicnu a tiez P rezim, hodi sa skor S -priorita casu, to znanema, ze si nahodis pevny cas, napr. 1/250 a clonu ti nastavi podla nameranej hodnoty stroj-fotak.
ja mam skoro vzdy manual a cas mam vzdy okolo 1/300.,,a clonu okolo 8-10,tak neviem.....ako to je s tou clonou ?..lebo ked malo clonim ,tak aj mensia plocha sa mi zaostruje...tam asi fakt staci malo a uz je to zaostrene mimo.

majklname
2008-07-08 22:37:08+02
cim vacsie cislo clony tam mas vacsiu hlbku ostrosti cize ti zaostri viacej aj dopredu aj dozadu nemozes velmi ocakavat ze budes mat ostre len postavy a pozadie neostre a kedze mas clonu okolo 8-10 je to dost treba sa drzat co najmensej clony tym padom budes ma menej ostreho

majklname
2008-07-08 22:38:50+02
naprikal ja fotim na clone 2.8 aby som mal ostru len postavu a vsetko ostatne rozmazane pri krajinkach vacsinou okolo 11-16 aby bolo vsetko pekne ostre, a dalsie ked ani v tedy nebudes mat ostre fotky vyskusaj stativ a ked uz ani v tedy tak to bude nejaka chyba objektivu

ginas
2008-07-08 22:39:50+02
príspevok od: majklname
neviem ci si si nevsimol ale tato tema je uplne o niecom inom ako sa ty pytas, uplne nieco ine, pokial chces mat ostre postavy a pozadie tak musis si nastavit urcitu clonu podla toho kolko toho chces mat ostreho, a pri tvojom objektive je maximalna clona 4.5-5.6, skus pouzit stativ a vyskusat ako ti ostri objektiv moze to byt aj chyba front alebo back focusu
pardon..asi som mala otvorit novu temu o zaostrovani a nepisat to sem.

majklname
2008-07-08 22:41:09+02
uz to nechaj tak uz ked sa zacalo tak sa zacalo

ginas
2008-07-08 22:44:20+02
cim vacsie cislo clony tam mas vacsiu hlbku ostrosti cize ti zaostri viacej aj dopredu aj dozadu nemozes velmi ocakavat ze budes mat ostre len postavy a pozadie neostre a kedze mas clonu okolo 8-10 je to dost treba sa drzat co najmensej clony tym padom budes ma menej ostreho
to mi je vsetko jasne ,ale ani pri 8-10 ich nemam uplne ostrych ,na malej fotke to vyzera O.K. ale ked si to priblizim trocha viac ,tak hruza...no nieco tam nesedi ..vyskusam to s tym stativom..dik

dmedia
2008-07-08 22:45:26+02
Len jedna poznamka ginas, ti ludia co ich fotis su v pohybe, alebo su to nejake staticke postoje, dost dolezita vec, vies v pohybe je to ovela narocnejsie, pri malych hlbkach ostrosti ake su pri otvorenej clone, je dost narocne to mat ostre, tam musis robit vela snikov a vybrat a treba i istu skusenost. clona 8-10, to je podla mna vela, uz to pozadie nema to caro.

dmedia
2008-07-08 22:47:34+02
inac ta tema je o inom ako si sa pytal ako pise majklname, ale snad nevadi, ked si spravis v tom jasno

majklname
2008-07-08 22:47:41+02
príspevok od: ginas
to mi je vsetko jasne ,ale ani pri 8-10 ich nemam uplne ostrych ,na malej fotke to vyzera O.K. ale ked si to priblizim trocha viac ,tak hruza...no nieco tam nesedi ..vyskusam to s tym stativom..dik
a ked nie tak si skus vytlacit skusobny obrazok nieco taketo
http://photo.net/general-comments/attachment/13386754/10D%20Focus%20Test%20copy.jpg

daj ho pred objektiv v 45stupnovom uhle pri ohnisku 90 do zdialenosti 0.9m a pro 300 na 3 metre skus fotit zo stativom a zistis ci mas rovinu ostrenia v strede obrazku ale toto najdi niekde na nete neviem kde som to aj ja videl asi je to aj tu na portaly a zistis ako ti ostri objektiv

ginas
2008-07-08 22:48:29+02
naprikal ja fotim na clone 2.8 aby som mal ostru len postavu a vsetko ostatne rozmazane pri krajinkach vacsinou okolo 11-16 aby bolo vsetko pekne ostre, a dalsie ked ani v tedy nebudes mat ostre fotky vyskusaj stativ a ked uz ani v tedy tak to bude nejaka chyba objektivu
a na 2,8 ti to nezaostri len malu cast cloveka ,napr. krk alebo tak?

majklname
2008-07-08 22:49:57+02
na 2.8 mas strasne malu hlbu cize asi tak tvar to mas skor na portret ale s tou clonou sa treba len hrat a skusat

ginas
2008-07-08 22:53:03+02
zaujimave

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()