Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

adobe photoshop cs5 .vs. lightroom3

thrash
thrash 2010-11-06 16:49:31+01
zdravim chcel by som sa opytat.. Vela ludi pouziva lightroom3 na upravu gotografii aj ja by som ho chcel hlavne koli RAW formatu a HDR fotke, no dostal som sa k CS 5-ke je v anglistine a neviem s tym vobec robit.. A tu je otazka je ten cs 5 len lepsia verzia lightoroom3ky alebo je to nieco uplne ine (hlaven ci sa tyka rawka a hdr fotky) -neviem ci si ho mam nechat a zacat sa ucit v nom robit alebo si zohnat lightroom3 ako ma vacsina.. dakujem

Mondos
2010-11-07 02:09:01+01
Myslel som si, ze v PS CS5 na triedenie, organizovanie ci na hromadne upravy foto mam BRIDGE ale podla toho co tu niektori pisete si mam este kupit LR3. Nejak sa mi to nezda :-) Podla mna staci PS na vsetko.

KoCi
2010-11-07 02:35:24+01
Mondos - nafot napr. 500 zaberov z nejakej akcie.
Vyskusaj si ich raz pretriedit a poupravovat v PS
A skus to iste urobit s LR

Dokonca aj lokalne upravy je mozne robit v LR3, nie sice s takymi moznostami ako v PS, ale - kym nepotrebujem retusovat vacsiu oblast, PS ani neotvaram. Na LR3 milujem najma to rychle triedenie nafotenych zaberov (ci uz si ich oznacis vlajockami, alebo stupnicou 1-5 je na tebe), pohotovym porovnavanim duplicitnych zaberov (tychto 6 zaberov je rovnakych, naco su mi vsetky - ale tento jeden je predsalen zo vsetkych najostrejsi..), pripadne rychlym aplikovanim nastaveni, na ostatne zabery.. Ale co je hlavne - rychla praca s RAW. Len sa prepinam medzi fotkami. Moznost vidiet ako fotka vyzerala pred a po uprave, kedykolvek sa vratit k jej originalu, ci pracovat na virtualnych kopiach, je uz len takou ceresnickou.
Ak by som sa mal rozhodovat medzi PS a LR3 ako fotograf, tak primarne siahnem po LR3.

bundash
2010-11-07 11:18:58+01
Ak si pouzival predosle verzie, nemal by to byt az taky problem aj ked to je v AJ. Pouzivam CS5,Camera RAW 6.0, Adobe bridge: stacila mi na to kniha Scotta Kellby-ho o Digitalni fotografie ve Photoshopu CS4. Podla toho co pises, ti ta kniha asi dost pomoze. paci sa mi na nej ze je blbovzdorna aj ked pozivam CS5 s tym co potrebujem, mi vystacila kniha o CS4. Preco by si si nemal nechavat CS5??? Bud trpezlivy a neolutujes.

bundash
2010-11-07 11:25:20+01
príspevok od: Mondos
Myslel som si, ze v PS CS5 na triedenie, organizovanie ci na hromadne upravy foto mam BRIDGE ale podla toho co tu niektori pisete si mam este kupit LR3. Nejak sa mi to nezda :-) Podla mna staci PS na vsetko.
Absolutny suhlas, tie vyhody si tu kazdy zdoroaznujeme u programov , ktore pouzivame a ovladame, ja nedam na BRIDGE a CS5 dopustit... Nemyslim ze to je preto lebo LR nepouzivam. Naozaj mam vsetok komfort v BRIDGE, Camera RAW a CS5.

kralik_j
2010-11-07 12:08:30+01
- okrem triedenia, super moznosti exportu a bez nejakej vacej prace, staci oznacit foto ktore chces a exportujes podla dalsich poziadaviek a ides na kavu..
- ak nejaka foto potrebuje pokrocilejsiu upravu, export do PS v tiff a LR si importuje tento tif automaticky do katalogu. Netreba raw upravit exportotvat na disk, otvorit v PS, ulozit a znovu importovat do LR
- prostredie LR, davkove spracovanie, moznosti Presets, prezentacia..
- dalsia vyhoda ktora u mna zvitazila, ze po upravach foto a zatvoreni LR, netreba ukladat vsetky foto do nejakej konecnej verzie, ked ho znovu otvorim, upravy na vsetkych, ci jednotlivych fotkach zostali ako po poslednom ukonceni, nezvysuje to naroky na HDD
- pouzivat len PS je somarina, skor by som vzhladom na moje vyuzitie (cca 20 000 foto za rok, rozne akcie,podujatia, atd-potrebna archivacia, katalogizacia, triedenie atd..) uprednostnil LR a potom na tych malo uprav PS. Opacny postup by som nevolil

rbr69
2010-11-07 12:48:31+01
len k PS: ked otvoris RAW v PS ide do konverzie do ACR a vsetky zmeny v ACR, ak ho dalej das otvorit v PS sa ulozia do maleho suboru *.xmp ... mozes zatvorit fotku v PS aj bez ulozenia zmien, tento *.xmp zostane vedla raw suboru a pri najblizsom otvoreni rawu v PS otvara uz ACR s tymito nastaveniami, tiez si to pamaeta nastavenia ... podobne v LR len tam to uklada asi do databazy

thrash
2010-11-07 12:57:50+01
-no dost mi pomohla tato debata a konecne mam otom obraz.. len viem mi niekto povedat preco ked zadam seriove cislo a photoshop ho zoberie - vela funkcii mi vobec nejde? su tam iba bledo sivo vyznacene ze tam su ale nejdu spustit ? napr aj Merge to HDR Pro..

Lubosza85
2010-11-07 16:45:42+01
príspevok od: thrash
-no dost mi pomohla tato debata a konecne mam otom obraz.. len viem mi niekto povedat preco ked zadam seriove cislo a photoshop ho zoberie - vela funkcii mi vobec nejde? su tam iba bledo sivo vyznacene ze tam su ale nejdu spustit ? napr aj Merge to HDR Pro..
bratku studuj , hlavne nieco o pc mas vysvietene iba tie funcie, ktore sa daju pouzit

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()