Zdravím. Veľmi by ma zaujímal váš názor na fotenie pohrebu. 1, Fotili by ste pohreb? 2, Fotili by ste pohreb na ktorom by ste aj vy boli ako smútiaci účastník keby vás niekto z rodiny o to požiadal? 3, Čo si myslíte - pozerá si vôbec potom niekto také fotky niekedy (nieje to fotenie zbytočné)?
Lebo ja osobne neviem, či je vôbec potrebné taký pohreb fotiť. Kto si tie fotky niekedy pozrie resp. kto si chce takúto smutnú situáciu vôbec niekedy pripomínať a znova ju prežívať. Nefotí sa to zbytočne? Pýtam sa preto, lebo dnes som fotil druhý krát pohreb, ktorého smútiaci účastník som bol aj ja, nedokážem rodine povedať NIE už keď ma požiadajú. Cudzí pohreb by sa mi fotil asi lepšie, ale ten by som určite odmietol. Musím povedať, že tie fotky nie sú dobré z pochopiteľných dôvodov. Je to obrovská drina, obrovský tlak, mieriť objektívom na utrpenie, narúšanie celého obradu a ešte keď človek pomaly nevidí ani na ostriace body nie tak na expozičné hodnoty. Neviem vážne či to nieje úplne zbytočné. Alebo mám mať pocit, že som urobil niečo dobré, užitočné aj napriek veľmi zlej kvalite fotiek, ktoré si hádam niekto niekedy aj pozrie. Fotky, ktoré si nebudú pozerať sú na nič. Zároveň chcem poprosiť ľudí, ktorí profesionálne fotia aj takéto udalosti, o nejaké praktické rady ak sa to vôbec dá. Ďakujem
Maly tip: Od Smoka existuje kniha o foteni zosnulych. Trosku som si ju prelistoval, no je to divoke citanie.
A tak na okraj. Viaceri ste napisali, ze niekedy bolo bezne fotit svadby no treba brat do uvahy, ze to bolo bezne z dovodu toho, ze fotografovanie nebolo bezne a lacne, zisla sa cela rodina, ktora sa dokazala na to vyskladat a zvacsa to bola jedina udalost z ktorej boli kompletne fotografie celej rodiny. Dnes si clovek sadne na facebook a s nadsazkou sa da povedat, ze fotky drvivej vacsinu rodiny si skopletizuje behom chvile.
A nie len clovek. ALe aj pedofil, gerontofil, zoofil, tvojeprachyfil a spusta inych ... Facebook vymyslelo CIA. A ak nie, tak sa CIA moze hanbit.
To je zle pochopene. Tibor Husar postavil pomnik obci, v ktorej zije, chodi do krcmi a v ktorej chodi na pohreby svojim kamaratom. Asi by to tak nevedel, keby to neprezival. To, co robi Tibor Husar foti DOKUMENT. To je narocna emotivna fotografia, to nie je dokumentarna fotografia. Ja dufam, ze naprosta vacsina chape rozdiel medzi tymito dvoma zanrami. Ta kniha nevznikla na niciju objednavku, ona je vlastne etapa jeho zivota. A pohreby, ci svadby su toho jeho zivota sucastou.
Je mi to jasné, Tibor Huszár pochádza z dediny, odkiaľ aj moji starí rodičia, konkrétne som mala na mysli knihu Reca.
Určite aj pohreb sa dá fotiť kultúrne. Jeden príklad, kde sa to podarilo a určite to nebolo v tej situácii jednoduché. http://www.phosphotos.sk/stories/last-goodbye/#photo_display
ďakujem za reakcie, trocha aj pomohli. Keď som nad tým celým trocha viac pouvažol, tak som dosšiel na to že také fotky majú určite zmysel, čiže fotiť to treba. Najmä ak sa niekto nedozvedel o úmrtí dostatočne skoro, nebol sa rozlúčiť nech už z hocakého dôvodu tak si určite bude chcieť pozrieť aspoň fotky. Dokonca aj ja by som si chcel pozrieť fotky z pohrebu na ktorom som nebol (lebo som ešte ani ja nebol). Treba na také fotenie veľa odvahy a som rád že som odvahu našiel a určite neodmietnem ani nabudúce (a zároveň dúfam že žiadne nabudúce nebude). A je to pre mňa aj česť a som aj rád, že mi rodina dôveruje, že to s istotou zvládnem. Díky ešte raz
Určite aj pohreb sa dá fotiť kultúrne. Jeden príklad, kde sa to podarilo a určite to nebolo v tej situácii jednoduché. http://www.phosphotos.sk/stories/last-goodbye/#photo_display
Si ma predbehol, som chcel dnes rano pri kavicke dodat, ze ludia sa pozastavuju nad tym ci je spravne fotit pohreb. Ale pohreb hoc ktorej znamej osoby sleduje stovka ludi a niekedy i cely svet (napr. Michael Jackson posledny priklad).
Fotenie pohrebu †
1, Fotili by ste pohreb?
2, Fotili by ste pohreb na ktorom by ste aj vy boli ako smútiaci účastník keby vás niekto z rodiny o to požiadal?
3, Čo si myslíte - pozerá si vôbec potom niekto také fotky niekedy (nieje to fotenie zbytočné)?
Lebo ja osobne neviem, či je vôbec potrebné taký pohreb fotiť. Kto si tie fotky niekedy pozrie resp. kto si chce takúto smutnú situáciu vôbec niekedy pripomínať a znova ju prežívať. Nefotí sa to zbytočne? Pýtam sa preto, lebo dnes som fotil druhý krát pohreb, ktorého smútiaci účastník som bol aj ja, nedokážem rodine povedať NIE už keď ma požiadajú. Cudzí pohreb by sa mi fotil asi lepšie, ale ten by som určite odmietol. Musím povedať, že tie fotky nie sú dobré z pochopiteľných dôvodov. Je to obrovská drina, obrovský tlak, mieriť objektívom na utrpenie, narúšanie celého obradu a ešte keď človek pomaly nevidí ani na ostriace body nie tak na expozičné hodnoty. Neviem vážne či to nieje úplne zbytočné. Alebo mám mať pocit, že som urobil niečo dobré, užitočné aj napriek veľmi zlej kvalite fotiek, ktoré si hádam niekto niekedy aj pozrie. Fotky, ktoré si nebudú pozerať sú na nič. Zároveň chcem poprosiť ľudí, ktorí profesionálne fotia aj takéto udalosti, o nejaké praktické rady ak sa to vôbec dá. Ďakujem
A tak na okraj. Viaceri ste napisali, ze niekedy bolo bezne fotit svadby no treba brat do uvahy, ze to bolo bezne z dovodu toho, ze fotografovanie nebolo bezne a lacne, zisla sa cela rodina, ktora sa dokazala na to vyskladat a zvacsa to bola jedina udalost z ktorej boli kompletne fotografie celej rodiny.
Dnes si clovek sadne na facebook a s nadsazkou sa da povedat, ze fotky drvivej vacsinu rodiny si skopletizuje behom chvile.
Facebook vymyslelo CIA. A ak nie, tak sa CIA moze hanbit.
To, co robi Tibor Husar foti DOKUMENT. To je narocna emotivna fotografia, to nie je dokumentarna fotografia. Ja dufam, ze naprosta vacsina chape rozdiel medzi tymito dvoma zanrami.
Ta kniha nevznikla na niciju objednavku, ona je vlastne etapa jeho zivota. A pohreby, ci svadby su toho jeho zivota sucastou.
Jeden príklad, kde sa to podarilo a určite to nebolo v tej situácii jednoduché.
http://www.phosphotos.sk/stories/last-goodbye/#photo_display
Jeden príklad, kde sa to podarilo a určite to nebolo v tej situácii jednoduché.
http://www.phosphotos.sk/stories/last-goodbye/#photo_display
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa