Fórum » Servis fototechniky

Mamiya 7, nastavenie ostrenia.

id210
2011-02-11 12:49:28+01
Dobry den

Potrebujem najst experta ktory dokonale doladi ostrenie na Mamiyi 7, tak aby pre nebol problem s back/front focusom.

Ak by ste mali nejake tipy, sem s nimy prosim.

PS: lokalita Slovensko, Vieden, Praha...

haplo602
2011-02-11 13:55:20+01
rangefinder nieje spravne nastaveny ?

peterburda
2011-02-11 14:15:12+01
príspevok od: id210
Dobry den

Potrebujem najst experta ktory dokonale doladi ostrenie na Mamiyi 7, tak aby pre nebol problem s back/front focusom.

Ak by ste mali nejake tipy, sem s nimy prosim.

PS: lokalita Slovensko, Vieden, Praha...
skús napísať tam : http://www.booft.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=58

panpriatel
2011-02-12 14:56:45+01
Toto by ti mal vediet urobyt pan Matunak. Skus si ho vygooglovat.
Pocul som same dobre ohlasy.

id210
2011-02-15 00:09:54+01
haplo602: pravdepodobne, hoci mam pocit ze podla objektivov je to rozne

peterburda: porozmyslame

panpriatel: nasiel som, dakujem, skontaktujem a uvidim:

http://www.matunak.sk/servis_fotoaparatov.html

javelin
2011-02-15 00:28:37+01
Ak si trúfaš dostať sa sám pod vrchný dekel....je to brnkačka....šróbikom nastavíš prehľadové sklíčko v horizontálnej rovine , buď z prava do ľava , alebo opačne...nameráš si vzdialenosť napr. tri metre , postavíš tam nejaký predmet , nastavíš na objektíve 3 m a potoočíš skrutkou tak, aby sa oba prehľady zrovanali....
Odkontroluješ na nekonečno a ušetril si......Má to celé dva predpoklady:
1. si zručný
2. máš jemné náradie...(ihlový plochý a PZ aj PH krížový šrobovák, a dobrý zrak)....
Nerobím si prdel , nie je to žiadna veda....
Ps: pri rozoberaní pôjdu (aj keď Mamyiu 7 nepoznám) ,dolu ako prvé ,režimové kolečko a prevíjacia páka.....

haplo602
2011-02-15 08:02:49+01
haplo602: pravdepodobne, hoci mam pocit ze podla objektivov je to rozne

peterburda: porozmyslame

panpriatel: nasiel som, dakujem, skontaktujem a uvidim:

http://www.matunak.sk/servis_fotoaparatov.html
chces povedat ze sa ti strieda BF a FF pri roznych nasadenych objektivoch ? to je dost divne ... ocakaval by som len jeden typ vady ....

id210
2011-02-15 08:32:38+01
príspevok od: javelin
Ak si trúfaš dostať sa sám pod vrchný dekel....je to brnkačka....šróbikom nastavíš prehľadové sklíčko v horizontálnej rovine , buď z prava do ľava , alebo opačne...nameráš si vzdialenosť napr. tri metre , postavíš tam nejaký predmet , nastavíš na objektíve 3 m a potoočíš skrutkou tak, aby sa oba prehľady zrovanali....
Odkontroluješ na nekonečno a ušetril si......Má to celé dva predpoklady:
1. si zručný
2. máš jemné náradie...(ihlový plochý a PZ aj PH krížový šrobovák, a dobrý zrak)....
Nerobím si prdel , nie je to žiadna veda....
Ps: pri rozoberaní pôjdu (aj keď Mamyiu 7 nepoznám) ,dolu ako prvé ,režimové kolečko a prevíjacia páka.....
Dakujem za rady, skusali sme to nastavit svojpomocne, no vysledok bol horsi ako pred zasahom
Preto hladam odbornu pomoc.

javelin
2011-02-15 10:24:01+01
Dakujem za rady, skusali sme to nastavit svojpomocne, no vysledok bol horsi ako pred zasahom
Preto hladam odbornu pomoc.
Mal si to otvorené a točil si pohyblivým hľadáčikom voči statickému....?
Len ma to zaujíma....
A k tým objektívom.....pri zaostrovaní , posobí výsuvno / zásuvna časť objektívu , na tiahlo pod bajonetom v tele , čím vyschýli v pravo , alebo vľavo pohyblivý hľadáčik.....zaostrené je vtedy ak sa oba prekryjú....takto to funguje napríklad u Leica, ...a predpokladám že tu tiež.....Čo z toho vyvodiť....ak sa to pri jednotlivých objektívoch líši , tak logicky z toho vyvodzujem že nie každý objektív je skalibrovaný s telom , nakolko sa ich mechanická časť , ktorá na ostriaci bod pôsobí , musí rozmerovo líšiť.....
Len teoretizujem......moc Ti asi nepomôžem....

panpriatel
2011-02-15 10:46:58+01
Myslim ze ak chces mat dialkomer vazne presne nadstaveny tak to treba robyt tak ze si namiesto filmu nasadis matnicu a kontrolujes zaostrenost dialkomeru s obrazom na matnici. Tak to robia pedanti. Rovina ostrosti nemusi mat nic spolocne s oznacenim vzdialenosti na objektive.

haplo602
2011-02-15 11:05:23+01
príspevok od: panpriatel
Myslim ze ak chces mat dialkomer vazne presne nadstaveny tak to treba robyt tak ze si namiesto filmu nasadis matnicu a kontrolujes zaostrenost dialkomeru s obrazom na matnici. Tak to robia pedanti. Rovina ostrosti nemusi mat nic spolocne s oznacenim vzdialenosti na objektive.
toto bude fungovat ak mamcu prinuti otvorit uzavierku ked ma zadnu stenu otvorenu ... niektore fotaky su mrsky a maju specialnu clonu na ochranu uzavierky objektivu ked sa zaklada film ...

javelin
2011-02-15 11:59:08+01
príspevok od: panpriatel
A podľa toho si prepíše čisla na objektíve.....

panpriatel
2011-02-15 15:53:48+01
príspevok od: haplo602
toto bude fungovat ak mamcu prinuti otvorit uzavierku ked ma zadnu stenu otvorenu ... niektore fotaky su mrsky a maju specialnu clonu na ochranu uzavierky objektivu ked sa zaklada film ...
No vidis! to ma nenapadlo! Nikon FE2 mi to neroby, ziaden kompaktny rangefinder co mi presiel rukami to neroby... aj kiev4 aj zorkij4 nic.
Vlastne ked tak nad tym uvazujem tak jedine pentax 6x7 sa neda cvaknut otvoreny... Ale zasa by podla mna malo ist naprilklad cvaknut s dratenou spujstou bcko, zablokovat dratenu spust a potom popri otvorenej uzavierke otvorit chrbat... Co ja viem... Radsej som nic nepovedal aby to nedodrbalo focak.
Co myslite? Slo by to na tej mamiyi? Ale a keby nie tak daky opravar to normalne dakou fintou osidi.
Podla mna.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()