Fórum » Servis fototechniky

Starostlivosť o optiku

Jastojan
Jastojan 2011-07-15 19:25:14+02
Zdravíčko.
Chcel som sa "nabúrať" do nejakého staršieho vlákna s podobným obsahom, no neuspel som.
Včera mi došlo domov nové sklo, nemal som však preň nachystaný ochranný UV filter (ani nijaký iný s potrebným priemerom) a malým nedopatrením som sa dotkol prstom okraja predného skla, čím som tam samozrejme nechal odtlačok. Chcem sa len spýtať, či sa mám snažiť ho nejak zotrieť alebo inak odstrániť (ak áno, ako?, aby som nič ešte viac "nepototo"), či to môže mať vplyv na výslednú foto, alebo to mám nechať tak?
Mám obavy hneď ma to samozrejme hodne naštvalo a znérvoznilo, capka na fungl novom skle
Mockrát ďakujem za radu.

NemesiS
2011-07-16 23:48:38+02
handrička na okuliare ma ešte nesklamala.
netreba sa hneď báť,. ako bolo povedané šošovky nie sú z cukru.
99.9% odtlačkov vyčistíš handričkou normálne leštením.
no z osobnejh skúsenosti som v polke fotenia utrel filter na objektíve tričkom čo som mal na sebe a hoci ostali šmuhy, na fotke to proste nebude. takisto v polke fotení nočnej oblohy keď som v polovici 30 min. expozície s hrôzou zistil že na filter sadla už rosa a je clý mokrý som to vytrel surovo s prstami a úplná pohoda. keď prišiel objektív dnu, doleštil som handričkou a pohoda..no zas, je to filter, to je jasné. no len pouklazuejm na to že sklo nie je z cukru. vhodná handrička bez chémie porieši takmer všetko.

branislavbuzek
ocenenie redakciou 2011-07-17 09:19:21+02
príspevok od: trnavsky
Ja som preto taký bojazlivý, pretože som pred niekoľkými rokmi očistil superzoom Pana FZ5 práve tým z lekárne - benzoliehom a ten pekný zelenomodrý odlesk zo šošovky zmizol... Fotiť sa síce dá stále, ale nie za každých podmienok a aj to už to nie je ono (používam ho teraz len pracovne, kde sa to neprejavuje).
to je spôsobené tým, že si tam naniesol tenučkú vrstvu materiálu s iným indexom lomu. Kúp si originál roztok na optiku (predávajú ho aj v ephotoshope) a pri troche snahy sa to vráti do normálu.
shop.ephoto.sk/katalog/cistenie-fototechniky/veplus-cistiati-roztok-na-optiku.html

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()