Fórum » Servis fototechniky

BF/FF Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM

Schewoo
2011-12-10 17:53:36+01
Čaute, nedávno som si kúpil Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM, Na tele canon 500D som pri teste zistil že mám FF, dal som si ho opraviť v Prahe do AWH servisu, no tam im to nešlo s vyjadrením: Opravu nie je možné urobiť, keďže rovina zaostrenia není pri rôznych vzdelanostiach konštantná. Nieje možné docieliť lineárneho priebehu roviny zaostrenia. Vie niekto o aký problém ide?Dá sa to vôbec ešte niekde opraviť, alebo je to vadný výrobok?

Daniel.U
2011-12-10 18:49:08+01
to je taky vyrobok. Ty ked zaostris na predmet napriklad z jedneho metra, tak zaostri co ja viem pred objekt a ked z troch metrov, tak ti zaostri napriklad za objekt. Oni to zosteluju na jednej vzdialenosti a pri zmene vzdialeosti od fotografoneho objektu ti to zas zaostri zle. To mas tak aj so zoomami. Nastelujes to na kratkom konci a na dlhom ti to utece. Neviem preco si nekupis Canon 50ku

Schewoo
2011-12-10 19:44:23+01
príspevok od: Daniel.U
to je taky vyrobok. Ty ked zaostris na predmet napriklad z jedneho metra, tak zaostri co ja viem pred objekt a ked z troch metrov, tak ti zaostri napriklad za objekt. Oni to zosteluju na jednej vzdialenosti a pri zmene vzdialeosti od fotografoneho objektu ti to zas zaostri zle. To mas tak aj so zoomami. Nastelujes to na kratkom konci a na dlhom ti to utece. Neviem preco si nekupis Canon 50ku
Dlho som vyberal ten objektív, myslel som si, že ta sigma bude lepšia, ako ten canon, podla rôznych recenzii na nete. Myslíš, že by som to mohol reklamovať?

WildSammy
2011-12-10 19:58:03+01
príspevok od: Schewoo
Dlho som vyberal ten objektív, myslel som si, že ta sigma bude lepšia, ako ten canon, podla rôznych recenzii na nete. Myslíš, že by som to mohol reklamovať?
problem je v tom, ze to musis poslat do AWH do servisu, kedze mas zarucak Hama.. keby mas Dynax, tak by to islo do servisu na SK, kde by Ti to urcite zostelovali.. bol som uz upozorneny na AWH servis, ze maju toho vela a ak nestihaju v zakonom danej lehote, tak to poslu naspat s tym, ze je to bud OK alebo sa to neda opravit.. tieto Sigmy sa daju jednak zostelovat podlozkami roznej hrubky, tzv. washers pod bajonetom na objektive, podla toho ci mas bf/ff a zaroven je mozne do nich nahrat aktualizovany firmware, ktory na 50tku existuje a na Canon vo viacerych verziach a doladit to aj softwarovo. Bohuzial takehoto pristupu sa vsak v servise nedockas a teda by si mohol s danym vyjadrenim servisu ist k predajcovi, nech Ti to vymenia sa iny kus Drzim palce

Daniel.U
2011-12-10 20:01:47+01
príspevok od: Schewoo
kvalita objektivu nieje len o ostrosti. Toto je ta dan za tretostranneho vyrobcu. Ked objektiv vyreklamujes, tak oni ho otestuju a daju stanovisko, ze mu nic neni lebo kresli v ramci ich normy ostro. Akoze skusit mozes, ale moj nazor je takyto. Nic nevybavis a mesiac ho neuvidis. Ak je ta vada prilis zla, tak uz jedine predat. Mozno inemu fotografovi nebude tak blbnut. Pripadne ak mas v plane kupit ine telo, tak vydrz na neho.

WildSammy
2011-12-10 20:34:42+01
Podla mna, ked mu napisali, ze je to neopravitelne, nech to ukaze predajcovi a nech mu to vymenia za druhy kus

Daniel.U
2011-12-10 20:48:17+01
príspevok od: WildSammy
Podla mna, ked mu napisali, ze je to neopravitelne, nech to ukaze predajcovi a nech mu to vymenia za druhy kus
predajca nema dovod mu objektiv vymenit. Predajca ho moze akurat vyreklamovat autorizovanemu servisu a ten sa vyjadri ci to opravili, ci menia kus alebo posielaju dopropis. Do nicoho viac ich zakon netlaci, akurat keby im servis nestihol vybavit reklamaciu, tak su povinni vratit peniaze.

seifi
2011-12-10 21:08:27+01
Zaujímava debata. Servis mal napísať, že keď nejde opravu urobiť a následne sa výrobok nedá využívať v plnej kvalite / deklarovanej / tak menia kus za kus. Neviem prečo to vrátil zákazníkovi s tým, že to neopraviteľné. Čo s tým ďalej ? Servis nech sa vybavuje s predajcom. AWH to najskôr na seba zoberie, ak bol kus kupovaný v ČR. Predajca určite nemení kus za kus ak má sieť servisných stredísk. Tie nech sa zaoberajú reklamáciami.

Schewoo
2011-12-11 11:58:03+01
príspevok od: WildSammy
problem je v tom, ze to musis poslat do AWH do servisu, kedze mas zarucak Hama.. keby mas Dynax, tak by to islo do servisu na SK, kde by Ti to urcite zostelovali.. bol som uz upozorneny na AWH servis, ze maju toho vela a ak nestihaju v zakonom danej lehote, tak to poslu naspat s tym, ze je to bud OK alebo sa to neda opravit.. tieto Sigmy sa daju jednak zostelovat podlozkami roznej hrubky, tzv. washers pod bajonetom na objektive, podla toho ci mas bf/ff a zaroven je mozne do nich nahrat aktualizovany firmware, ktory na 50tku existuje a na Canon vo viacerych verziach a doladit to aj softwarovo. Bohuzial takehoto pristupu sa vsak v servise nedockas a teda by si mohol s danym vyjadrenim servisu ist k predajcovi, nech Ti to vymenia sa iny kus Drzim palce
no ja som v AWH servise bol osobne,keďže pracujem v cz..Pred príchodom som sa objednal na daný dátum s tým, že mi to urobia na počkanie, ráno prinesiem, poobede odnesiem. S objektívom som dal aj telo fotáku. No lenže na obed mi uz volal technik, že na tom pracuje, a že sa to nedá nastaviť. Prehrával tam aj firmwalle, nejak to ešte skúšal, ale nešlo mu to. Neviem posudit, či to mohol opravit, alebo sa na to vykašlal, s tým, že to nejde. Skúsím ho ešte reklamovat u predajcu v Prahe, ale ten to bude asi tiež posielať do toho AWH servisu, čo som počul, tak je jediný cz na servis pre sigmu.

ChanceToBe
2011-12-11 18:41:48+01
mám teda k tomuto mierne odvedľa otázku, ale ak ste tu reagovali tak predpokladám, ž nejakú tú skúsenosť so Sigmou máte ...

plánujem si zaobstarať zrkadlovku a podľa všetkého na nete a tuto vo fóre prečítaného a pozretého ako vyzerá výstup som usúdila, že Sigma 50/1.4 by bola to naj pre mňa, ale mám obavy presne z tohto, že teda síce výstup je lepší ako od Canonu 50/1.4, ale je s ňou poväčšine nejaký problém stále tak teraz váham či vôbec do tohto rizika ísť, či nie je bezpečnejšie aj napriek tomu, že výstup je krajší ísť cestou canonu... hm? čo vy na to?

denySK
2011-12-11 19:43:04+01
príspevok od: ChanceToBe
mám teda k tomuto mierne odvedľa otázku, ale ak ste tu reagovali tak predpokladám, ž nejakú tú skúsenosť so Sigmou máte ...

plánujem si zaobstarať zrkadlovku a podľa všetkého na nete a tuto vo fóre prečítaného a pozretého ako vyzerá výstup som usúdila, že Sigma 50/1.4 by bola to naj pre mňa, ale mám obavy presne z tohto, že teda síce výstup je lepší ako od Canonu 50/1.4, ale je s ňou poväčšine nejaký problém stále tak teraz váham či vôbec do tohto rizika ísť, či nie je bezpečnejšie aj napriek tomu, že výstup je krajší ísť cestou canonu... hm? čo vy na to?
s canonackou 50/1.4 su tiez problemy, skor nie BF/FF ale nahodna presnost zaostrenia

PeCh
2011-12-11 19:51:53+01

To máš hop alebo trop. Moja Sigma 17-70/2.8-4.0 nemala problém s FF/BF, na rozdiel od Canona 85/1.8 a Canona 70-200/2.8L IS. V každom prípade mi oba v servise zladili s telom. Pri kúpe 70-200 som dokonca vedel, že má FF a vedel som, že budem musieť do servisu.

50/1.4 mám Canon a tiež som si myslel, že budem musieť skončiť v servise, ale nakoniec som ho nechal tak, ako je. Tiež sa mi zdá, že pri rôznych vzdialenostiach mení rovinu zaostrenia (FF/BF), ale v celku som s ním spokojný, lebo je to tak minimálne, že častejšie za nesprávnym zaostrením stojí pohyb fotografovaného objektu. Netreba to brať tragicky. Niekde som čítal, že najväčším zdrojom nesprávne zaostrených fotiek je fotograf a to aj pri správne ostriacom objektíve a napr. pri takto svetelným objektívoch treba rátať s 30% úspešnosťou, ak si dobrý tak s 50%. Takže netreba mať zbytočne veľké očakávania.

Daniel.U
2011-12-11 19:54:06+01

tak si naplanuj zaobstarat zrkadlovku inej znacky

tomis.ales
2011-12-12 08:48:17+01
Na Sigmach je to bezne. Na 50ke mam ten isty problem (FF na blizko a BF na daleko), ale asi omnoho mensi, kedze mi nijako viditelne nevadi. Na 85 ke je FF ale je rovnaky na vsetkych ostriacich vzdialenostiach, takze sa dal vyborne vykompenzovat priamo vo fotaku. Pokial toto fotak nema, asi by som do Sigmy nikdy nesiel.
Ak mas papier od servisu, kde pisu, ze je to neopravitelne, tak ti ho musia vymenit za novy. Neboj, raz trafis na ten spravny

ChanceToBe
2011-12-22 19:52:24+01
ďakujem za vyjadrenia a teda nakoniec asi skúsim tú sigmu šak uvidíme

markato1
2011-12-22 21:39:51+01
príspevok od: denySK
s canonackou 50/1.4 su tiez problemy, skor nie BF/FF ale nahodna presnost zaostrenia
problem vecsinou byva v pouzivani svetelneho objektivu,nie v jeho nepresnosti..

markato1
2011-12-22 21:42:57+01
príspevok od: markato1
inak na to ze rok vyroby tejto 50ky je 1993,tak uz je fakt nacase ju upgradnut..

denySK
2011-12-23 00:20:50+01
príspevok od: markato1
skus precitat par diskuzii o canonackych 50tkach 1.8 a 1.4 a zistis, ze je to problem prave v nepresnosti ostrenia, nie v neschopnosti tieto skla pouzivat

netmouse
2011-12-23 07:07:18+01
príspevok od: Daniel.U
predajca nema dovod mu objektiv vymenit. Predajca ho moze akurat vyreklamovat autorizovanemu servisu a ten sa vyjadri ci to opravili, ci menia kus alebo posielaju dopropis. Do nicoho viac ich zakon netlaci, akurat keby im servis nestihol vybavit reklamaciu, tak su povinni vratit peniaze.
po troch reklamacia, kte sa chyba neda odstranit ... a oni to nato dali aj papier (sami si strelili do kolena) je vyrobca (pre SR/CR Importer) takyto chybny vyrobok vymenit ... staci si nastudovat zakon na ochranu spotrebitela

horsie je to s vyjadrenim ohladom nekonstantnej roviny ostrenia ... ale v navode nie je upozornenie ze chyby ostrenia sa mozu prejavit vzhladom na vzdialenost zaostrenia ... tak potom, tri krat predajcovy reklamovat .... potrva to 3x30dni + nejake tie dni na test ci to opravili a ziadat o vymenu / vratenie penazi

1) Ale ak je seriozny predajca (co na slovensku je skor vynimka nie pravidlo) tak to na zaklade tohto autorizovaneho servisu bude reklamovat u importera a ziadat o vymenu

2) ak nepochodis obrat sa priamo na importera s vyjadrenim zo servisu a ziadaj vymenu

3) nestandartny postup - napis email Sigmu, nic ta to stat nebude a uvidis aky su seriozny ... moj nazor, ze minimalne sa ozvu aby uspokojili zakaznika

netmouse
2011-12-23 07:14:01+01

kym nestupis do hovna tak smrdiet nebudes ... coho sa obavat kupim telo, kupim objektiv v obchode hodim maly test na presnost 1m potom na x m a ked nesedi idem po inom .... mozno prave ta sadne ak nie tak si priplatis par Euro ale budes mat tak to "best for you"

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()