Fórum » Servis fototechniky

Zaseknuta clona? Soligor 28-80/3,5-5,6

JurajFerenc
2012-03-02 19:51:39+01
Zdravim,
mam problem so svojim objektivom Soligor 28-80/3,5-5,6, vyzera to na zaseknutu clonu, (podla mna), clona je plne otvorena ale ak zaclonim na ine clonove cislo, sfotim a fotoaparat vypise chybu, ak nastavim clonove cislo a dam si nahlad hlbky ostrosti, pocut ze sa objektiv snazi zatiahnut clonu ale nic sa nedeje. Chcem sa teda opytat ako sa to da opravit, a ci vobec. Ci je to chyba mechanicka alebo elektronicka? Viem ze objektiv nieje nic moc (setak), ale rad by som ho zpojadnil. Dakujem za odpovede

slavmiro
2012-03-02 20:29:25+01
matunak.sk

Marosh
2012-03-02 20:55:16+01
to isté už mám na 17-85 zopár mesiacov, zatiaľ žijem s 50 ale už sa ho chystám zaniesť matunakovi.. potom daj vediet ako si dopadol a co to stalo

transporti686
2012-03-02 21:26:56+01
príspevok od: JurajFerenc
Zdravim,
mam problem so svojim objektivom Soligor 28-80/3,5-5,6, vyzera to na zaseknutu clonu, (podla mna), clona je plne otvorena ale ak zaclonim na ine clonove cislo, sfotim a fotoaparat vypise chybu, ak nastavim clonove cislo a dam si nahlad hlbky ostrosti, pocut ze sa objektiv snazi zatiahnut clonu ale nic sa nedeje. Chcem sa teda opytat ako sa to da opravit, a ci vobec. Ci je to chyba mechanicka alebo elektronicka? Viem ze objektiv nieje nic moc (setak), ale rad by som ho zpojadnil. Dakujem za odpovede
pánovi Matunákovi

matunak.sk

v stredu som bol u neho, ale treba rátať čas opravy 3 až 4 týždne, lebo ževraj je zavalený opravami "super kvalitných objektívov nikkor tejto doby, požmochlané plastové lamely na clonách atď"

keko
2012-03-02 21:51:01+01
príspevok od: transporti686
pánovi Matunákovi

matunak.sk

v stredu som bol u neho, ale treba rátať čas opravy 3 až 4 týždne, lebo ževraj je zavalený opravami "super kvalitných objektívov nikkor tejto doby, požmochlané plastové lamely na clonách atď"
Ze si ty nieco montoval do seba? Alebo si sa rozhodol zvysit uroven svetlostesnosti mamyie?

transporti686
2012-03-02 22:02:38+01
príspevok od: keko
Ze si ty nieco montoval do seba? Alebo si sa rozhodol zvysit uroven svetlostesnosti mamyie?
nie Keko, nepreceňuj ma mám biometar 80MC a má zatuhnutú clonu, tak som mu to zaniesol, nech mi to spraví a sme dosť pokecali, že ako to ide teraz a čo fotenie a vravel mi, že nestíha skoro robiť a vravel že ja zavalený opravami nikkor objektívov na digitály, že japonci sa riadne skurvili, že do objektívov dávajú lamely clón z plastu a že celkovo tá kvalita spracovania je úboha oproti objektívom minulej doby, že jedna plastová lamela do clony stojí 8EUR a podobné šialenosti, skonštatoval, že zlaté časy kvalitne robených objektívov a foťákov už vo všeobecnosti skončili.........

transporti686
2012-03-02 22:09:57+01
nie Keko, nepreceňuj ma mám biometar 80MC a má zatuhnutú clonu, tak som mu to zaniesol, nech mi to spraví a sme dosť pokecali, že ako to ide teraz a čo fotenie a vravel mi, že nestíha skoro robiť a vravel že ja zavalený opravami nikkor objektívov na digitály, že japonci sa riadne skurvili, že do objektívov dávajú lamely clón z plastu a že celkovo tá kvalita spracovania je úboha oproti objektívom minulej doby, že jedna plastová lamela do clony stojí 8EUR a podobné šialenosti, skonštatoval, že zlaté časy kvalitne robených objektívov a foťákov už vo všeobecnosti skončili.........
keď toto povie pán Matunák, ktorý opravil za svoj život stovky alebo tisíce objektívov a foťákov, tak tomu určite budem veriť.........

slavmiro
2012-03-02 22:29:18+01
ked sa s kazdym takto zakecava, tak nestiha uz vobec, ci?

transporti686
2012-03-02 22:31:43+01
príspevok od: slavmiro
ked sa s kazdym takto zakecava, tak nestiha uz vobec, ci?
to netusím, ci sa zakecáva s každým, ale nie je mojou úlohou to zisťovať

slavmiro
2012-03-02 22:45:57+01
to netusím, ci sa zakecáva s každým, ale nie je mojou úlohou to zisťovať
a mozno ani zdrzovat...

transporti686
2012-03-02 22:52:20+01
príspevok od: slavmiro
a mozno ani zdrzovat...
tak toto beriem od teba ako srandu, lebo ty určite nie si človek, ktorý by mi mal hovoriť s kým sa môžem baviť alebo nemôžem a či ho zdržujem alebo nezdržujem, ja som hovoril o dosť menej ako pán matunák, asi mal chuť sa porozprávať a mne to nevadilo

slavmiro
2012-03-03 00:05:32+01
tak toto beriem od teba ako srandu, lebo ty určite nie si človek, ktorý by mi mal hovoriť s kým sa môžem baviť alebo nemôžem a či ho zdržujem alebo nezdržujem, ja som hovoril o dosť menej ako pán matunák, asi mal chuť sa porozprávať a mne to nevadilo
klidek, je tam ten smajlik, jasan ze to tak myslim, len mam rad humor na hrane...

JurajFerenc
2012-03-03 16:09:39+01
Hmm skusim sa ozvat Matunakovi, uvidime co sa dozviem.
Ak by ste vedeli ako na to aj svojpomocne budem rad ak napisete. Chcelo by tonieco ako rozborku, a navod kde na aky pin pripojit +/- aby sa vyskusalo zatahovanie clony. Len sa k tomu dopatrat.

Crazy41
2012-03-03 16:49:02+01
jedna dobra rada nad zlato, zahod to do kosa

Paulie
2012-03-03 18:44:09+01
Hmm skusim sa ozvat Matunakovi, uvidime co sa dozviem.
Ak by ste vedeli ako na to aj svojpomocne budem rad ak napisete. Chcelo by tonieco ako rozborku, a navod kde na aky pin pripojit +/- aby sa vyskusalo zatahovanie clony. Len sa k tomu dopatrat.
"...na aky pin pripojit +/- aby sa vyskusalo zatahovanie clony."

Predstavuješ si to príliš jednoducho, objektív nieje vrecková lampa.

JurajFerenc
2012-03-03 19:25:35+01
no lampicka to nieje, ale zlozite az tak velmi to nebude, co tam vlastne mas? sustavu cociek (tu rozoberat nebudem, uz by to nedal do kopy nikto), modul z clonkami+ovladanie, malicky servomotorcek na ostrenie+ozubeny mechanizmus, riadiacu zakladnu dosku, prepajacie kabliky, mechaniku zoomu, zabudol by som na prepinac AF/MF sak len nejako to musia aj v tom servise robit.

JurajFerenc
2012-03-03 22:02:43+01
Ahojte takze podarilo sa mi najst nieco taketo: http://www.pbase.com/barry_2718/efs1785mm
a podal informacii co sa mi podarilo pozhanat by to mohol byt zlamany kabel ako ide z dosky k ovladaniu irisovej clony. Docital som sa ze je to dost casta chyba lacnych objektivov. Zoomovanim hore dole sa hybe aj kablik co ovlada iris.clonu a casom sa prelame.
Oprava cca 50-75eciek/servis hmm takze financie sa do toho neoplati investovat to je jasne.

filip.p3k
2012-03-04 09:11:34+01
Ahojte takze podarilo sa mi najst nieco taketo: http://www.pbase.com/barry_2718/efs1785mm
a podal informacii co sa mi podarilo pozhanat by to mohol byt zlamany kabel ako ide z dosky k ovladaniu irisovej clony. Docital som sa ze je to dost casta chyba lacnych objektivov. Zoomovanim hore dole sa hybe aj kablik co ovlada iris.clonu a casom sa prelame.
Oprava cca 50-75eciek/servis hmm takze financie sa do toho neoplati investovat to je jasne.
Nikony vraj tento problém s polamanym káblom nemajú. Ja som rozoberal Biometar 80/2,8 lebo mi nešlo vôbec nastavovať clonu, dal som dole zadnú časť a bol len vyskočený kolík na clone. Vrátil som ho späť a ide všetko ako má. Lenže na nových objekívoch to asi bude kus zložitejšie

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()