Na upravu fotiek pouzivam Ps6, moj problem spociva v tom ze pouprave foto ked ju idem tlacit,zadam vsetki parametre tlace a v nahalade mam rozdielnefarby ako v upravenom obrazku , ked dam tlacit foto tak mi ju vytlací v tych farbach co mi ukazuje nahlad,a tie nemaju taku sytost a kontrast ako som upravil v PS. Tlacim na tlaciarni canon,farby prideluje PS a na tlaciarni mam spravu farieb vypnutu.
Ak mas spravu farieb na tlaciarni vypnutu, znamena to, ze jej zatajis informacie o tom aky papier si tam vlozil a ako ma narabat sa atramentom. Zaroven nevie ani ako ma previest farby z priestoru fotografie do svojho vlastneho priestoru.
Ovladace Canon su velmi dobre. Ak ich pri nastaveni zvolis, mas skalibrovany monitor a nedomrvis nieco v colormanagemente, tak by si nemal mat problem. Velmi castym problemom je "vyhuleny" jas na monitore. Ten je dobry pri sledovani filmu ale nie pri posudzovani fotky. Ak nemas skalibrovany monitor, nastav jas na cca 50%.
Fotky posudzuj pri dobrom svetle. Aj mnohi profici robia chybu, ze fotky pozeraju pri nedostatocnom osvetlenia potom su sklamani. Pozri si ich pri dennom svetle, pokial nemas dobre svetlo v miestnosti.
Odporucam posudzovat fotky s odstupom casu. Cim viac ich budes porovnavat s monitorom, tym viac sa ti budu zdat odlisne. Monitor farby vyzaruje, fotka odraza. Diametralny rozdiel. Neviem aku mas tlaciaren, ale niektore farby vytlacis len s profitlaciarnami, ktore majupridane atramenty pre rozsirenie gamutu tlacitelnych farieb. Velky rozdiel je v papieroch. Matny papier bude vzdy menej kontrastny a saturovany. Pre zive farby je nutne pouzit leskly alebo satin.
Na upravu fotiek pouzivam Ps6, moj problem spociva v tom ze pouprave foto ked ju idem tlacit,zadam vsetki parametre tlace a v nahalade mam rozdielnefarby ako v upravenom obrazku , ked dam tlacit foto tak mi ju vytlací v tych farbach co mi ukazuje nahlad,a tie nemaju taku sytost a kontrast ako som upravil v PS. Tlacim na tlaciarni canon,farby prideluje PS a na tlaciarni mam spravu farieb vypnutu.
pravdepodobne mas vybraty zly farebny profil, bud vo fotoaparate, alebo pri konverzii z rawu. Skus si nastavit sRGB miesto AdobeRGB a nebude to robit.
Dakujem za ochotu,vecer vyskusam,popripade dam screen,,,monitor mam skalibrovany,PS mam profil adobe RGB, skusom ho zmenit na sRGB,,fotak mam tusim sRGB no ala fotim do RAW. Ked odfotom do jpg a vytlacim priamo s fotaku, tak su fotky super farebne vytlacene,no tak bude asi problem v PS v nejakych nastaveniach.
Dakujem za ochotu,vecer vyskusam,popripade dam screen,,,monitor mam skalibrovany,PS mam profil adobe RGB, skusom ho zmenit na sRGB,,fotak mam tusim sRGB no ala fotim do RAW. Ked odfotom do jpg a vytlacim priamo s fotaku, tak su fotky super farebne vytlacene,no tak bude asi problem v PS v nejakych nastaveniach.
to bude tym profilom AdobeRGB, ked v Camera RAW nastavis sRGB, tak to bude ok
tak som to vyskúšal v RAW dať do sRGB a pomohlo to, len teraz je vytlačená fotka troška tmavšia a má dosť velký kontrast
Nie je dovod davat fotku do sRGB, jedine ked ju budes tlacit v minilabe alebo davat na web. O prevod farieb sa ma starat colormanagement tlaciarne. RAW ma priestor ProPhoto RGB, vyvolany najcastejsie do Adobe RGB, standard pre profesionalnu tlac. Nepocuvaj niekoho, kto sa do toho nerozumie. Opakujem: Fotky upravuj v co najvacsom priestore. Neprevadzaj ich do ineho priestoru, pokial to nejake zariadenie/sluzba nevyzaduje. Colormanagement ponechaj na tlaciaren, ona prevedie profil fotky do profilu papier/atramenty.
Dalej sa nauc pracovat s PS, ked uz ho mas nainstalovany. Je to komplikovany program, ale vsetci sa donho hrnu a o colormanagemente a proofingu si nic nenastuduju.
colormanagement študujem už tretí mesiac, je toho kvantum....PSko mám nastavené takto ako na obrázku 1....čo mám nastaviť v tabulke na druhom obrázku,,,?označená je červenou...
colormanagement študujem už tretí mesiac, je toho kvantum....PSko mám nastavené takto ako na obrázku 1....čo mám nastaviť v tabulke na druhom obrázku,,,?označená je červenou...
Skvela ukazka ako skomplikovat jednoduchu vec len preto, ze v PS je 1000 nastaveni. Musel by si hodiny stravit ich studiom aby si zsistil, ze 999 ich nemusis prstavovat. Pri tlaci nechas spravu farieb na tlaciaren, v jej ovladacoch vyberies typ papiera (presny!!!!!!), na ktory tlacis a nastavis kvalitu tlace. To je vsetko. Ak chces aby PS co najvernejsie zobrazil ako bude vytlacok vyzerat, tak zapnes Color proofing, co je vlastne simulacia vystupu. CRTL+Y. Potrebne je ale opat vybrat profil konkretneho papiera.
P.S. Pixma 4500 je amaterska tlaciaren, mozno jednoducho potrbujes profi model s viacerymi farbami a podporou 16-bit Adobe RGB.
problem s farbami
Ovladace Canon su velmi dobre. Ak ich pri nastaveni zvolis, mas skalibrovany monitor a nedomrvis nieco v colormanagemente, tak by si nemal mat problem. Velmi castym problemom je "vyhuleny" jas na monitore. Ten je dobry pri sledovani filmu ale nie pri posudzovani fotky. Ak nemas skalibrovany monitor, nastav jas na cca 50%.
Fotky posudzuj pri dobrom svetle. Aj mnohi profici robia chybu, ze fotky pozeraju pri nedostatocnom osvetlenia potom su sklamani. Pozri si ich pri dennom svetle, pokial nemas dobre svetlo v miestnosti.
Odporucam posudzovat fotky s odstupom casu. Cim viac ich budes porovnavat s monitorom, tym viac sa ti budu zdat odlisne. Monitor farby vyzaruje, fotka odraza. Diametralny rozdiel. Neviem aku mas tlaciaren, ale niektore farby vytlacis len s profitlaciarnami, ktore majupridane atramenty pre rozsirenie gamutu tlacitelnych farieb. Velky rozdiel je v papieroch. Matny papier bude vzdy menej kontrastny a saturovany. Pre zive farby je nutne pouzit leskly alebo satin.
Nepocuvaj niekoho, kto sa do toho nerozumie. Opakujem: Fotky upravuj v co najvacsom priestore. Neprevadzaj ich do ineho priestoru, pokial to nejake zariadenie/sluzba nevyzaduje. Colormanagement ponechaj na tlaciaren, ona prevedie profil fotky do profilu papier/atramenty.
Dalej sa nauc pracovat s PS, ked uz ho mas nainstalovany. Je to komplikovany program, ale vsetci sa donho hrnu a o colormanagemente a proofingu si nic nenastuduju.
Ak chces aby PS co najvernejsie zobrazil ako bude vytlacok vyzerat, tak zapnes Color proofing, co je vlastne simulacia vystupu. CRTL+Y. Potrebne je ale opat vybrat profil konkretneho papiera.
P.S. Pixma 4500 je amaterska tlaciaren, mozno jednoducho potrbujes profi model s viacerymi farbami a podporou 16-bit Adobe RGB.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa