Fórum » Spracovanie fotografie

RAW a neostrosť

baba0220
baba0220 2012-08-30 20:06:21+02
Dobrý večer, ahojte! Prosím o pomoc, alebo radu. Fotím do RAW. Všetko fajn, okrem toho, že fotky sú vo foťáku ostré, aj pri importe do ACDSee, len keď už otvorím v Camera Raw vo PS, tak sú neostré. Keď ich zaostrujem, aby boli také ostré, ako v ACDSee tak už je tam šum, tak musím zaostriť, takže radšej ich nechám tak. Mám dačo zlé nastavené? Vo Workflow options pri sharpen for mám none. Ale keď dám iné, aj vtedy sú neostrené.
A celkovo aj farby sú svetlejšie. Hm? Prosím poraďte!

total empty
2012-08-31 11:34:05+02
-A vo foťaku maš nastavené farby srgb či adobe rgb? to iste v softe pri exporte.Preto sa ti môžu zdať niekde farby výrazné,inde mdlé.
-Najlepšie je asi poúžiť original program ku foťaku.
- ...a samozrejme naučiť sa pracovať zo softom

ummagama
2012-08-31 13:26:29+02
príspevok od: Karol Srnec
Aj ja mam D90, ani som nevedel, ze mam problem. A teraz vazne. Kazda zrkadlovka s CCD alebo CMOS snimacom klasickej konstrukcie produkuje mierne neostre zabery. Je to dane konstrukciou Bayerovej masky. Preto treba fotky vzdy mierne doostrit. Adobe ma doostrovanie RAWpv prednastavene. Samozrejme neostrost moze byt sposobena objektivom a tvojou schopnostou nafotit ostru fotku. Mysli, ze tvoj problem je v technike fotenia. Ked fotku nafotis dobrrym objektivom a kvalitne, nemusis nic doostrovat.
Trochu budem nesuhlasit doostrenie je potrebne vzdy minimalne kvoli rozostreniu vdaka AA filtru a interpolacii Bayerovej masky. Samozrejme moze byt problem s FF resp BF objektivu. Dalej je potrebne aj doostrenie vzhladom na vystupny format tlace ale to uz je trosku nad ramec problemu.

Ale aj tak mam pocit, ze vela uzivatelov sa pachti za preostrenymi snimkami na svojich monitoroch bez toho aby fotografiu niekedy videli vytlacenu. A v tom je podla mna problem. 80 % uzivatelov fotografie velmi "preostruje".

Viac fotit a vsetko pride.

radoadamek
2012-08-31 13:28:30+02
príspevok od: total empty
-A vo foťaku maš nastavené farby srgb či adobe rgb? to iste v softe pri exporte.Preto sa ti môžu zdať niekde farby výrazné,inde mdlé.
-Najlepšie je asi poúžiť original program ku foťaku.
- ...a samozrejme naučiť sa pracovať zo softom
ako mas nastavene ty? niekto hovori ze lepsie je tak a iny tak

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()